Se smogem i suchým vzduchem lze bojovat čističkou a zvlhčovačem

Podzimní a zimní období roku je bohužel v řadě měst spojené se zhoršenou kvalitou ovzduší, často způsobenou kouřem z komínů domů, kde se ještě topí uhlím a dřevem. Smog a inverze může dusit města i několik dní v řadě a prakticky znemožnit větrání místností. O zkušenostech s kouřem a prachem by ale mohli vyprávět i majitelé krbů. Výrazné zlepšení domácího ovzduší mohou zajistit čističky a zvlhčovače vzduchu.

Zatímco během jarní a letní sezóny poslouží čističky vzduchu k odfiltrování pylu a prachu, během podzimu a zimy se jejich filtry dobře vypořádají s kouřem, smogem a dalšími škodlivinami. Slouží k tomu především uhlíkové filtry, pohlcující těkavé látky a nepříjemné pachy, stejně jako extrémně jemné HEPA filtry, které zachytí i nejmenší částečky smogu a prachu. V chřipkové, a letos bohužel i covidové, sezóně se navíc velmi hodí schopnost čističek zbavit vzduch bakterií a virů. Pokud neuváznou už v sestavě filtrů, spolehlivě je zničí sterilizace vzduchu UVC zářením. A příjemnou svěžest vzduchu, kterou v zimě často nemůžeme dosáhnout větráním, dodá domácímu ovzduší ionizátor.
 

Vybírejte podle výbavy a výkonu

Kompletní sada filtrů na zbavení vzduchu všech nečistot představuje dnes standardní výbavu všech kvalitních čističek vzduchu. Ty jsou k dostání s různými výkonnostními parametry, prezentovanými nejčastěji maximálním průtokem čištěného vzduchu za hodinu, ale daleko názornější je vyjádření výkonu velikostí podlahové plochy místnosti, ve které dokáže čistička vzduch efektivně filtrovat. Například chytré čističky vzduchu Tesla Smart Air Purifier Pro jsou k dispozici ve variantách M (pro místnosti do 25 m2), L (do 43 m2) a XL (do 61 m2). Vždy je přitom lepší investovat do výkonnější čističky, protože pak bude možné spouštět ji kratší dobu a s nižšími otáčkami ventilátoru (a tedy i nižší hlučností).
 

Co je vlastně smog?

Název smog je odvozený z anglických slov smoke (kouř) a fog (mlha) a označujeme jím silně znečištěné ovzduší. Tzv. zimní smog tvoří zejména oxid siřičitý (SO2), oxidy dusíku a polétavý prach – typické produkty spalování uhlí. Se smogem se potýkáme převážně na podzim a v zimě, typicky v průmyslových nebo hustě osídlených oblastech.
 

 

Ovládání přes mobil už je standard

Zcela běžnou součástí výbavy moderních čističek vzduchu je také možnost připojení k domácí Wi-Fi síti a jejich ovládání prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu. Toto „dálkové ovládání“ čističky přitom funguje nejen doma, kdy si třeba můžete z gauče v obýváku spustit čističku v ložnici, ale také odkudkoli po internetu – třeba abyste si osvěžili doma vzduch před návratem z práce. Ve skutečnosti je ovládání čističky vzduchu mobilem často pohodlnější a jednodušší než prostřednictvím tlačítek přímo na zařízení. Navíc v mobilní aplikaci rychle zjistíte, jak je vzduch ve vašem bytě skutečně znečištěný. Přesně takové funkce poskytují i chytré čističky vzduchu Tesla Smart Air Purifier.
 
 
„Rychle rostoucí ceny elektřiny a plynu nutí mnoho domácností vrátit se k topení uhlím a dřevem. To ale může způsobit zásadní zhoršení ovzduší nejen v domě, kde se topí tuhými palivy, ale třeba i v celé ulici. Kouř a prach způsobený topením pomůže odstranit čistička  vzduchu s vhodně zvoleným výkonem a kompletní sestavou filtrů. Moderní čističky lze ovládat chytrým telefonem a umí pracovat i v automatickém režimu,“ říká projektový manažer Tesly Matěj Nimmerrichter.
 

Vlhčí vzduch je zdravější

Zatímco čistička vzduchu zbaví domácí ovzduší prachu a zápachu, zvlhčovač prostřednictvím jemné vodní páry navrátí vzduchu optimální úroveň vlhkosti. Studená pára se ve zvlhčovačích vytváří z obyčejné vody pomocí ultrasonického atomizéru. Při výběru zvlhčovače je vhodné sledovat jeho výkon, opět reprezentovaný podlahovou plochou místnosti, stejně jako objem a snadnou dostupnost nádržky na vodu.
 
 
Novinkou je možnost ovládat zvlhčovač prostřednictvím mobilní aplikace, a to třeba i s využitím informace o aktuální poloze, kdy se může zvlhčovač automaticky spustit, jakmile se přiblížíme k domovu. Takové funkce má i chytrý zvlhčovač Tesla Smart Humidifier s promyšleným designem, který nabízí tři úrovně výkonu, je vybavený senzorem vody a při poklesu hladiny ve 2,2l nádržce pod minimální úroveň se automaticky vypne.
 

Jaká má být optimální úroveň vlhkost v místnostech?

  • Relativní vlhkost vzduchu v obytných místnostech by se měla v zimě pohybovat mezi 45 až 60 %.
  • Důležitým ukazatelem optimální vlhkosti je volné dýchání a pocit tepelného komfortu.
  • Nedostatek vodních par ve vzduchu způsobuje suchý dráždivý kašel, pálení očí nebo rozpraskání rtů.

„Nedostatečnou úrovní vlhkosti trpí často městské byty s dokonale izolovanými okny a málo porézními zdmi, které nepropouští vodní páry. V topné sezóně situaci zhoršují i všechny zdroje tepla – typicky radiátory. Příznivou úroveň vlhkosti vzduchu pomohou obnovit zvlhčovače, které dnes mohou být součástí konceptu chytré domácnosti,“ dodává Matěj Nimmerrichter, projektový manažer Tesly.
06.01.2022 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444