ScouT bloguje: Urbex Maďarsko

První zmínka o tomto městečku pochází ze 13. století. Území zde bylo osídleno už v době bronzové, rozlehlé pláně k tomu přímo vybízejí. Velký obrat však začal někdy kolem roku 1957, kdy byly poprvé v místech za městem objeveny termální prameny.

Oblast je to celkem dosti známá. Potkáte tu jak Maďary, tak i Čechy, Rakušany, Němce a Slováky. Okolí toho nabízí mnoho, proto se začalo městečko rozrůstat.

Ale já tady nepíšu proto, abych vám popsal, jak jsem se perfektně vyráchal v teplý vodě. Ani na dovolené totiž nezahálím. Válet se pořád na dece není ono, tak občas jsem vyrazil do města. Podařilo se mi sehnat jinej foťák, a tak jsou moje fotky o něco kvalitnější. Snad to oceníte.

Velké plány mají vždycky svoje úskalí. Zvláště v podnikání s nemovitostmi v takovýchto oblastech. Nebo se stane, že budovy začnou dosluhovat, přeci jenom je jich většina z poslední čtvrtiny minulýho století.

Hned na malým náměstíčku jsem objevil bývalý kulturní dům, nebo tak něco. Ze zadní strany už byly vysazeny dveře na WC, jinak byl celý objekt zabezpečen a uzavřen. Nyní slouží asi jako sklad pro místní animátory.

Fotky pochází z léta minulýho roku, kdy jsem lázně navštívil. Tehdá tu byl zavřenej i tříhvězdičkový hotel, který se připravoval (alespoň to tak vypadalo) k rozsáhlé rekonstrukci. Byl ale dobře zapečetěný a i hlídaný mužem uvnitř, jak jsem záhy zjistil.

V samotném městě se nacházelo mnoho prázdných budov. Nejspíše proto, že původní plán na pronájem ztroskotal nebo prostě nebyl zájem. Opuštěné tu byly domy, chaty i celkem větší areály, se záměrem sloužícím turismu.

Za městečkem jsem pak navštívil JZD a prázdný komplex bývalé továrničky. No vlastně zbyla už jen ruina a o kus dál komín, takže kdoví, co to bylo. Tam k průzkumu nedošlo, vlastně jsem ho ani nezamýšlel. U krajnice totiž zastavilo policejní auto. Už jsem si připravoval formulky typu „I´m only photographer“ nebo „I don´t understand“ a podobně. Nebylo však třeba, za nebezpečného mě přestaly považovat poté, co jsem se na ně usmál, ukázal foťák a vzdálil se. Ani nevystoupili z auta a odjeli. A tak proběhlo moje první setkání s policisty, tentokrát s těmi maďarskými.



Kompletní fotogalerii naleznete zde: 
20.06.2017 | ScouT

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444