Schodiště

Na schody a schodiště jsou kladeny požadavky technické, provozní, bezpečnostní i funkční a také nároky na snadnou a rychlou údržbu.

Schodiště je prostor natolik komplikovaný, že jej nelze řešit samostatně. Provoz schodišť navazuje na další komunikace (vnější i vnitřní), souvisí s charakterem domu a je proto součástí řešení již při návrhu budovy. Výstup po schodišti patří k namáhavým činnostem a člověk při něm zatěžuje organismus asi dvakrát víc než při běžné chůzi. Schodiště je prostor, který vertikálně spojuje jednotlivá podlaží budovy tak, aby umožnil pohodlný a bezpečný výstup a sestup osobám do kteréhokoliv podlaží.
Schodiště má být pohodlné, bezpečné při stoupání i klesání, snadno dostupné ze všech místností, dobře větratelné, správně osvětlené, úsporně navržené (mělo by zabírat co nejmenší plochu), staticky vyhovující, odolné vůči opotřebení. Podle umístění jsou schodiště vnitřní a venkovní. Podle půdorysného tvaru jsou přímočará (rovné schodišťové stupně se stálou šířkou stupnice) nebo křivočará. Schodiště podle použitého materiálu dělíme na dřevěná, kamenná, cihlová, betonová, železobetonová, kovová případně kombinovaná.
23.04.2003 | Ing. Olga Koníčková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444