Schiedel reklamštinou nemluví

O normách pro bezpečnost komínů

I mezi výrobci komínových systémů se mluví reklamštinou. V tomto případě jde o slovo „univerzální“. Na českém trhu existuje hodně „univerzálních“ komínových systémů, ale pouze několik z nich má svoji univerzálnost prověřenou podle nových evropských norem. Ty sice platí od října 2006, závazně od března 2007, ale platný certifikát podle nich jich má jen málo. Komínové systémy firmy Schiedel mezi ně patří.

Nové normy garantující bezpečnost výrobků se vztahují na univerzální komínové systémy s keramickou vložkou. „Požadavky na bezpečnost komínů podle evropských norem, které je stanoveno v Nařízení vlády č. 190/2002, nově definují zejména povinnosti výrobců při provádění a prokazování vlastní kontroly kvality výroby,“ říká advokát Tomáš Těmín, který se specializuje na právo ochrany spotřebitele a právo odpovědnosti za výrobek.

 

Normy a jejich platnosti

 

Číslo normy Platí proPlatnost od Konec přechodného období
Norma EN 13063 - 1 systémové komíny s keramickou vložkou odolné při vyhoření sazí
1. října 2006 1.října 2008
Norma EN 13063 - 2 systémové komíny s keramickou vložkou při mokrých podmínkách provozu
1. března 2006
1. března 2007

 

Výrobci se s normami musejí seznámit a přizpůsobit jim proces výroby i způsob zajištění a prokazování požadavků na kvalitu. V případě splnění těchto podmínek pak výrobce musí své výrobky opatřit značkou CE.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Toto označení spotřebiteli říká, že

a) výrobek splňuje požadavky vyjádřené:
- harmonizovanými českými technickými normami nebo zahraničními
technickými normami přejímajícími v členských státech Evropské unie
harmonizovanou evropskou normu,
- evropskými technickými schváleními nebo
- určenými normami vztahujícími se k tomuto nařízení, kterými jsou české
nebo zahraniční technické normy, které byly oznámeny Komisí
Evropských společenství v případě, že v příslušné oblasti neexistují
harmonizované evropské normy nebo evropská technická schválení

b) při posouzení jeho shody byl dodržen stanovený postup

 

Jak se pozná správně certifikovaný výrobek


Řádně certifikovaný výrobek má několik znaků. „Je označen značkou CE přímo na výrobku nebo na štítku k němu připevněnému,“ uvedl Libor Seidl ze společnosti Schiedel, která své výrobky certifikuje podle platných, nyní evropských norem. „Současně musí být údaje o jeho certifikaci s uvedením čísla certifikátu a době jeho vydání uvedeny v průvodní dokumentaci (prohlášení o shodě), která musí obsahovat také další povinné údaje, jako identifikační údaje o výrobci, údaje o vlastnostech výrobku a možnostech jeho bezpečného použití,“ dodal.


Problémem je nesprávná certifikace


Prohřeškem nesprávně označených výrobků, čili potenciálně nebezpečných, jsou často chybějící údaje v dokumentaci nebo to, že jsou ověřovány podle nesprávných norem. „Například betonová komínová tvárnice určená pro vícevrstvý komínový systém byla osvědčena podle normy, která je platná pro betonové výrobky obecně,“ vysvětlil František Jiřík, přední odborník na komínovou techniku Společenstva kominíků ČR, jeden z případů, který objevil na českém trhu. „Platí zde stejná zásada jako v právu - speciální předpis má přednost před předpisem obecným.“ Výsledkem může být kromě zmatku a neinformovanosti kupce i to, že takový výrobek nemusí být bezpečný.

 

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Co se stane, pokud není univerzální komín univerzální?


Pokud univerzální komín není univerzální, může to způsobit buď jeho popraskání při vyhoření sazí nebo provlhnutí při mokrém provozu. Komín se pak stává nefunkčním, což se v tom lepším případě projeví „pouze“ tím, že kamna špatně hoří, v horších případech pak dochází například k provlhnutí stěny komína a poškození přilehlých konstrukcí a částí stavby. V těch nejhorších případech může dojít k požáru objektu a při proniknutí spalin do obytných místností i k otravě obyvatel spalinami. „Na jedno nesmíme zapomínat. I nejkvalitnější výrobek potřebuje pravidelnou údržbu, u komínu to znamená pravidelné čištění. Výrazné kolísání teploty spalin vede zejména u topení pevnými palivy ke zvýšenému riziku zanášení sazemi a následně při zanedbání údržby k jejich samovolnému vznícení,“ řekl Jiřík, který ve své mnohaleté praxi takovéto případy mnohokrát posuzoval.

25.07.2007 | Tisková zpráva
  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444