Sbírky za sklem

Prezentovat sbírky ve vitrínách může někomu připadat staromódní. Pokud si ale svůj výstavní pultík zhotovíte svépomocí, může to být něco úplně jiného.

Stojí často uprostřed místnosti, a proto jsou neustále v zorném poli. Řeč je o stolech, na jejichž povrchu přirozeně hlodá neúprosný zub času. Skla a dýhy utrpí nejeden šrám, plasty zase vyblednou. Integrovat do stolu vitrínu a dát mu tak zcela novou tvář se tedy vyloženě nabízí. Vše, co k tomu budete potřebovat, je několik desek z přířezu ve stavebninách, na míru uříznuté sklo od sklenáře a zajímavý nápad, co umístit dovnitř. Jak vidíte na našich příkladech, mohou to být naprosto obyčejné, přitom však barevně zajímavé instantní polévky z Dálného východu, stejně jako fotografie z dovolené, upomínkové předměty z dětství nebo sbírka vláčků a autíček. To nejlepší na těchto vitrínách je, že se jednoduše nasadí na stávající stůl, který tak zůstane nepoškozený a dá se kdykoliv použít k původnímu účelu.

Výplňový materiál
Pokud jde o obsah zasklené vitríny, máte naprosto volnou ruku. Jediným omezením je výška objektů. V našem případě jsme zvolili 5cm. Tato výška byla dostatečná i pro poměrně robustní modely železničních vozů. Při výběru exponátů můžete zcela popustit uzdu své fantazii, podmínkou však je, že sběratelské kousky nesmějí podléhat zkáze.

Zenová zahrada
Uhrabaný přesetý mořský písek nebo písek pro ptáky a pár zajímavých kamenů

V čínském stylu
Porcelán, vějíř, tyčinky a smějící se maskot na červeném sametu

Asijské polévky
Hotové instantní polévky z večerky za rohem nebo regálu supermarketu

Dovolená u moře
Okopírovaná zeměpisná mapa, mořský písek a fotografie z dovolené připomínají léto, slunce a pláž


Snadná montáž v několika krocích
Ke stavbě této vitríny toho opravdu není moc potřeba. Koneckonců veškerý materiál se dá nechat přiříznout na míru ve stavebninách. Jediným oříškem je řez do úhlu 45°. Na tuto operaci je třeba použít stolní nebo ruční pokosovou pilu. Pokud byste ani jednu z nich neměli k dispozici, existují další dvě možnosti.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

První je zajít k nejbližšímu truhláři, pro kterého je to práce nanejvýš na pár minut. Druhou z možností je zhotovit celou přihrádku z MDF a veškeré spoje natupo sklížit.

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, nezapomeňte nechat vnitřní rozměr přihrádky o 1 cm větší než vnější rozměr desky stolu. Vznikne tak sice na všech stranách vůle 0,5 cm, ale budete mít jistotu, že přihrádku půjde i po nalakování bez problémů nasadit a sejmout.

A na závěr ještě jeden tip: Zhotovte nejdřív kompletně celou přihrádku a teprve potom nechte u sklenáře na míru uříznout sklo.

Vitrína není se stolem pevně spojená, ale jednoduše se na něj nasadí. Šířka přihrádky by měla být taková, aby nebylo vidět hrany stolu.


1. Kromě jednoduchého stolku, jako je například model Lack od firmy IKEA, budeme potřebovat následující materiál: čtyři desky pro rám, čtyři lišty o rozměru 1x1 cm jako opěru pro sklo, jednu základní desku a tabuli skla o tloušťce minimálně 5 mm (nejlépe z bezpečnostního skla) se zabroušenými hranami.

2. Nejdříve na desky naklížíme lišty o rozměru 1x1 cm s odstupem 5 mm od horních okrajů. Odstupy si předem vyznačíme tužkou, aby sklo později sedělo přesně
v rovině.

3. Jakmile klih zaschne, seřízneme desky stolní okružní pilou do úhlu 45°. Seříznutí na pokos je sice náročnější než tupé sklížení, ale ušetříte si jím spoustu broušení a tmelení.

 

4. Není-li stolní okružní pila po ruce, lze použít ruční pokosovou pilu s vedením (viz rubrika Servis na následující straně). Pokud ani ta není k dispozici, lze sáhnout po jiném materiálu, který se snáz zpracovává (například MDF desky o tloušťce 10 nebo 12 mm, které stačí natupo sklížit).
 
5. V následujícím kroku sklížíme základní desku se všemi čtyřmi bočnicemi. Jako distanční kus podložíme pod základní desku dvě dřevěné lišty o stejné výšce, jako má deska stolu.
 
6. Čerstvě sklížené rohy zafixujeme širokou lepicí páskou.

 

7. Jakmile klih zaschne, obrousíme plochy i hrany brusným papírem o zrnitosti 180 nebo 240.

8. Vše natřeme základní barvou a po zaschnutí lehce obrousíme.
 
9. Finální barvu nanášíme nejméně ve dvou vrstvách, aby lak důkladně kryl. Mezi jednotlivými nátěry vždy obrousíme povrch a zbavíme jej prachu (smetáčkem nebo hadříkem, který nedělá žmolky).

Rozkvetlá louka
Umělý trávník ozdobený textilními nebo plastovými kvítky.

Upomínkové předměty z dětství
První punčošky, novorozenecká čepička nebo tričko z prvních narozenin

Lego
Různě barevné kostky z Lega, ať už tříděné (jako v našem případě) nebo promíchané.

Modely autíček
Autíčka správné velikosti kombinovaná s pískem a hrubým štěrkem

 

 

 

Má to háček ...
Protože je tabule skla kompletně zapuštěná do přihrádky, musí se k nadzvednutí použít přísavka, například s háčkem na ručníky (k dostání v oddělení sanity ve stavebninách).

 

SERVIS
CO JE ... ?
Pokosová pila
Jedná se o pilu vedenou v kluzných ložiscích do požadovaného úhlu. Nejčastěji používané úhly mají předem definovanou polohu, všechny ostatní se nastavují podle stupnice. Pevnost listu zajišťuje jeho napnutí. Listy se mění podle použitého materiálu (na kov, dřevo nebo plasty) a pracují směrem vpřed.

Pravý mořský písek nebo písek pro ptáky?
Nejjednodušší způsob, jak dostat do vitríny čistý písek, je zakoupit v supermarketu písek pro ptáky. Pravý mořský písek obsahuje zbytky rostlin a drobných živočichů, které by časem mohly být cítit. Pomoc je ale snadná. Písek stačí nechat deset minut v rozpálené troubě při teplotě asi 200oC.

Převzato z časopisu Udělej si sám 6/2010

15.07.2010
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444