Samozavlažovací květináče se o rostliny postarají za vás

Foto: www.plastia.cz

Foto: www.plastia.cz

Rádi byste pěstovali vlastní bylinky nebo zeleninu? Toužíte po převisech pelargonií, ale často se vám stává, že zapomenete květiny zalít? Ideální podmínky pro pěstování poskytují samozavlažovací květináče a truhlíky, které dodají rostlinám nepřetržitou optimální závlahu. A vy nemusíte mít výčitky, že se o květiny nestaráte.

Díky unikátní patentované technologii máte jistotu, že se voda k rostlině dostane pravidelně a v tom správném množství, které daná rostlina potřebuje. Nehrozí tak vysychání půdy a díky přepadovým otvorům ani vyplavování důležitých živin ze substrátu během prudkých dešťů. Půda má díky této technologii trvale vyhovující poměr tuhé, kapalné i vzdušné složky a kořenům tak umožňuje volně dýchat. Přinášíme pár důležitých tipů pro úspěšné pěstování:
Začínáme
Rostlina + substrát  + „samozavlažovák“ 
Aby rostliny správně prospívaly, musí mít dost místa pro kořenový systém. Proto vybírejte samozavlažovací nádoby s větším prostorem pro substrát. Substrát volíme hrubší, hrudkovitý, nesléhavý, který umožní přístup vzduchu ke kořenům.

Ve spodní části je prostor pro zásobník s vodou. Pro truhlík o délce 60 cm je ideální zásobník asi na 3-3,5l vody. I v těch nejteplejších letních dnech stačí vodu do zásobníků doplňovat jednou týdně. Nejdůležitější věcí je dostatečný odtokový otvor umístěný tak, aby vodní hladina nikdy nedosáhla až k substrátu. Zvlášť pokud nemáte květiny schované pod střechou a prší do nich, musí přebytečná voda volně odtékat z nádoby, aby substrát nezahníval. 
 
bydlinekVyhrajte v soutěži
Vyhrajte v soutěži na konci článku samozavlažovací květináč Doppio a konvičku od společnosti Plastia.
Sázíme
Postup osázení bude stejný jako u klasických truhlíků. U samozavlažovacích jen prověříme, zda máme umístěné knoty. V případě, že nádoba knoty nemá (skutečně to není nutné), má však vzlínací „šachty“, napěchujeme do těchto šachet substrát a pak už pokračujeme, jako bychom měli jakýkoli jiný truhlík či květináč. Připravenou nádobu naplníme do jedné třetiny substrátem. Do této vrstvy můžeme přidat hnojivo s dlouhodobým účinkem. Opět doplníme substrát – do dvou třetin. Rostliny vyjmeme z květníku a jen s kořenovým balem zasadíme do nádoby. Okolo rostliny dosypeme substrát a velmi lehce přitlačíme.
Zaléváme
Čerstvě osázené nádoby dostatečně zalijeme, poprvé pouze shora. Pokud jsme do nádoby zasadili velké, už vzrostlé rostliny, další zalévání provádíme pouze doplňováním zásobníku. Jestliže máme mladé malé rostlinky, pokračujeme v zalévání shora další 2–3 týdny a po této době začneme vodu doplňovat jen do zásobníků. Do vody, kterou naléváme do zásobníků, je možné přidávat i hnojivo, pouze volíme nižší koncentraci.

samozavlažovacích nádobách můžete pěstovat široké spektrum rostlin od pokojových a balkónových rostlin po letničky, trvalky, dřeviny a jehličnany menšího vzrůstu, drobné ovoce i zeleninu. Pouze suchomilné a sukulentní rostliny se k pěstování v těchto květináčích nehodí. 
Vybíráme mezi samozavlažováky 
Společnost Plastia se specializuje na funkční a designové samozavlažovací nádoby, které pečují o kvetoucí krásu květin na balkonech, terasách a pergolách. Patentovaný samozavlažovací systém zabezpečuje květinám dostatečný přísun vody, zároveň zabraňuje přemokření substrátu, také umožňuje volný pohyb vzduchu ke kořenům. Květináče a truhlíky Mareta jsou složeny ze dvou barevných částí, které můžete libovolně kombinovat. Siesta – kompaktní a prostorné nádoby byly vyvinuty ve spolupráci s profesionálními zahradníky. 
 
bydlinekSoutěž o květináč a konvičku
Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte samozavlažovací květináč DOPPIO a konvičku CIBULKA 1,6 l.

Správnou odpověď můžete vyhledat na www.plastia.cz a www.plastiaobchod.cz

Soutěž trvá do 6. dubna 2014. 

Výherci:
Anna Kudrnová, Veronika Niedobová, Jitka Vrbová, Hana Pospíchalová, Jiří Dobšík, Irena Pavelková, Andrea Vitásková, Martin Muzikář, Sylvie Komárková, Petra Zbořilová 
06.03.2014

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444