S výběrem dveří do bytu si nechte poradit od odborníků

Dveře tvoří významný prvek v celé architektuře interiéru. Přesto by jejich výběru nemělo dominovat jen estetické hledisko. Ovlivňují i funkčnost obytných prostor. Správná volba proto vyžaduje řešit i technické detaily.

Koupě nových dveří do bytu je investicí na léta dopředu. Chodit od prodejny k prodejně, stát ve frontách a nakonec zjistit, že příslušný model či dekor dveří není zrovna k dispozici, rozhodně není ideálním startem. Začněte raději u počítače. Společnost SOLODOOR, přední český výrobce dveří a zárubní, vyvinula konfigurátor, který umožňuje ty nejvhodnější dveře vybírat a prohlížet v teple domova prostřednictvím počítače. A teprve pak vyrazit „do terénu“.

Konfigurátor dveří na adrese www.solodoor.cz výrazně zjednodušuje orientaci v široké škále modelů, dezénů či prosklení dveří a umožňuje tyto prvky libovolně kombinovat. Zároveň poskytuje okamžitou informaci o ceně. Uživatel si může v počítači pohrát s výběrem modelu, vyzkoušet, jak se mu líbí různé dekory povrchu, zvolit si nejlépe pasující variantu skla, prostě doladit dveře podle svého vkusu do nejmenších podrobností. Všechny parametry se věrně promítají do velmi kvalitní vizualizace dveří přímo na obrazovce počítače a uživatel tak bezprostředně vidí, jak která úprava ovlivní celkový vzhled dveří. Konfiguraci dveří lze přitom velmi jednoduše měnit, přičemž se okamžitě zobrazují i informace, jak se změny odrazí v ceně. Ve finále lze „dveře snů“ přímo elektronicky objednat u společnosti SOLODOOR, nebo je možné si konečný výběr vytisknout a navštívit nejbližšího prodejce dveří SOLODOOR.

Pečlivě měřte

Výběr dveří začíná pečlivým změřením stávajících dveří. Proměřením získává uživatel bytu jasnou představu, zda se nejedná o atypické dveře, které bude třeba vyrobit na míru, což je pochopitelně dražší, než koupě sériových dveří. K nejčastějším standardním rozměrům dveří patří 80/197 nebo 90/197 cm.

Dále je třeba zvážit nejvhodnější šířku „nových dveří“, nejčastěji je to 80 cm, ale například pro komoru či podobné „servisní“ místnosti stačí 60 či 70 cm. Častou chybou je použití příliš širokých dveřních křídel u otočného způsobu otevírání. Ta pak při otevření překážejí nebo naráží do nábytku. Šířku dveří i směr otevírání (pravé nebo levé dveře) tedy zvažujte s předstihem v závislosti na předpokládaném rozmístění nábytku a očekávaném „provozu“ v místnosti.

Zvažte rovněž, jak budou vypadat nové dveře zasazené ve starých, oprýskaných zárubních. Určitě hezčí variantu představuje koupě kompletu dveří a takzvaných obložkových zárubní, kterými lze velmi rychle a bez bourání zakrýt dosavadní zárubně.

Klasické otočné dveře potřebují k pohodlnému otevření jeden až dva čtvereční metry prostoru. Zejména ve stísněnějších interiérech tento problém vyřeší posuvné dveře. Jsou nejen designově minimálně srovnatelné s dveřmi otočnými a výrazně šetří místo. Takové dveře lze instalovat i „na stěnu“ což nevyžaduje žádné zásadní stavební úpravy stávajícího interiéru. Druhou a elegantnější možností je zasadit posuvné dveře do pouzdra pro sádrokarton nebo vyzděnou příčku.

Povrch ovlivňuje životnost dveří


Nejběžnější povrchovou úpravou dveří je fólie v celé řadě dekorů věrně napodobujících dřevo a další přírodní materiály. V bytech, kde si hrají děti či pobíhají domácí mazlíčci, je třeba zvážit důkladnější ochranu. Vynikající služby poskytuje laminátová CPL fólie o tloušťce 0,2 mm, která dveře brání před oděrem, snáší vlhkost i sluneční záření a lze ji ošetřovat běžnými čisticími prostředky. Autentický přírodní vzhled má dřevěná lakovaná dýha. Ta je ovšem citlivější vůči slunečním paprskům, oděru i při čištění.

Do popředí se však derou zcela nové technologie. Téměř zrcadlový lesk „umí“ moderní povrchová úprava dveří Grenagloss. Odolný povrch s vysokým leskem se snadno udržuje a je barevně stálý. Proto je mimořádně vhodný například do kuchyně či koupelny. SOLODOOR tuto atraktivní úpravu nabízí u exkluzivní modelové řady dveří Brillant, a to v barevných variantách bílá, vanilka, červená, čokoláda a černá.

Odolnost s přírodním vzhledem dřeva spojují trojrozměrné strukturované povrchy dveří. V Česku tento světový trend razí společnost SOLODOOR s povrchem SOLO 3D. SOLO 3D ve variantách eben, bambus, cremeline je k dispozici například u modelové řady Gabreta.

Budiž světlo!


Prosklení dveří interiér výrazně odlehčí a projasní. Existuje přitom řada variant, od bohatého prosvětlení až po decentní úzký skleněný pruh, od plně průhledných skel až po matná. I zde je ovšem namístě zvažovat bezpečnost. Proto se zejména u větší skleněné plochy doporučuje osazovat dveře bezpečnostním sklem, které se při nárazu neroztříští na ostré kousky, nebo polepit sklo fólií.

Barvy, barvy, barvičky


Samozřejmě, dveře plní nejen praktické funkce. Svojí relativně velkou plochou a častým užíváním jsou nedílnou estetickou součástí interiéru. A tak především něžnější část populace přikládá velkou důležitost volbě dekoru dveří, designu. Při volbě dekoru zvažujte především sladění s podlahami a okny. Tady už samozřejmě záleží na individuálním vkusu. Ale doporučit lze volbu stejných či podobných odstínů či naopak využití kontrastu tmavších dveří a světlejší podlahy. Stísněnější prostory opticky zvětší dveře ve světlých odstínech. Solodoor přitom nabízí paletu 35 možných kombinací barevného designu a povrchové úpravy dveří.

Volba designu a povrchu dveří ovlivňuje celkový vzhled bytu na řadu let. Proto je třeba vybírat pečlivě a s rozmyslem. Už s ohledem na to, že se jedná o nezanedbatelnou investici. Proto je nejlepší požádat o kvalifikovanou radu odborníky. Jsou připraveni na www.solodoor.cz.
11.03.2011
  • SOLODOOR a.s.

    SOLODOOR je předním českým producentem interiérových dveří a obložkových zárubní, který od roku 1997 vyrábí finančně dostupné, spolehlivé, kvalitní a funkční dveře a zárubně. Nabízí také profesionální poradenství, odbornou montáž a možnost získat pětiletou záruku na své zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444