S promyšleným dešťovým programem šetříte peníze i životní prostředí

Chcete brát ohled na přírodu, nebo raději na svou peněženku? Nebo ideálně na obojí? Pak vám bude využívání dešťové vody velice vyhovovat. Stačí prvotní investice do dešťového programu a hned vám začnou chodit nižší účty za vodu. A ještě k tomu budete mít dobrý pocit, že děláte dobrou věc pro budoucí generace - šetříte životní prostředí.

Věděli jste, že člověk průměrně spotřebuje 200 l pitné vody denně? Přitom celosvětové zásoby sladké vody se rychle úží. Je nejvyšší čas udělat něco pro sebe, naše děti a vnoučata.

Zalít, vyprat, spláchnout

Možná by vás ani nenapadlo, na co všechno můžete dešťovou vodu využít. Na vesnici uvidíte u každého domu či chaty velký sud pod okapem. Dešťová voda je totiž nejlepší na zalévání zeleniny, květin i trávy. Nezasoluje totiž půdu. Tím ale její potenciál nekončí. Pusťte si ji i do domu!

Nejvíce vody v domácnosti použijeme na splachování WC. Takové plýtvání! Přitom dešťová voda v tomto případě skvěle splní daný účel. Dešťová voda je perfektní i na praní. V měkké vodě to více „mydlí“ a díky tomu nespotřebujeme tolik pracího prostředku. Je šetrnější k prádlu, a dokonce i k pračce. Tím, že je měkká, nezpůsobuje vodní kámen. Za což vám pračka zaručeně poděkuje.

Nechcete celý dešťový program, ale stačila by vám akumulační nádrž pod okap? Pak jsou pro vás řešením samonosné nádrže k usazení do země. Jsou vyztužené, a tak je nemusíte obetonovávat. Voda v nich vydrží svěží a čerstvá. Nezkazí se, jako v klasickém sudu pod okapem.

Jak funguje chytrý dešťový program, který vám ušetří 50 % nákladů za vodu

Celý dešťový program Ekocis vlastně ctí původní princip sudu na zahradě, je ale vybavený o modernější technologie. Nádrž je svařovaná z polypropylenových dílců a společnost Ekocis zaručuje její 100% vodotěsnost. Nádrž uložená pod zemí je vystrojená technologií NDA, NDP či NDV.

  • NDP technologie je vhodná k zalévání zahrady nebo třeba mytí auta. Jedná se o jímku s vestavěnou automatickou vodárnou nebo ponorným čerpadlem.
  • Nádrže s NDV technologií využijete na zahradě a v domácnosti. Má ponorné čerpadlo s plovákem a press kontrol, který drží systém pod tlakem. Součástí systému je také filtr hrubých nečistot. Takto přečištěná voda je vhodná například na splachování WC a praní.
  • NDA technologie má automatickou vodárnu a je ideální pro zalévání zahrady.

Praktický příklad, jak s dešťovým programem ušetříte:

Běžná čtyřčlenná rodina spotřebuje cca 600 l pitné vody denně (tj. 25 Kč). Pokud budeme počítat, že díky využívání dešťovky ušetříte 50 % pitné vody, investice do programu se vám vrátí zhruba za 3 roky. Životnost zařízení je přes 20 let.
10.05.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444