S přicházející zimou chataře čeká ukončení sezony. Jak se vyhnout nemilému překvapení?

Zima se pomalu blíží a chataři se loučí s uplynulou sezonou. Někteří ale možná nevědí, co všechno se jim během zimy může poničit a na co si musí dát při zazimování nemovitosti a jejího vybavení zvlášť pozor. Zima totiž nepřináší jen mrazy, opuštěné chaty a chalupy lákají také zloděje.

Voda

Postarat se o to, aby v chatě či chalupě nebylo místo, kde by mohla zamrznout voda, je jedna z nejdůležitějších věcí. Zamrzlá voda v trubkách může být velkou nepříjemností. Prvním krokem je pochopitelně uzavření hlavního přívodu vody a vypuštění veškerého zbylého obsahu z potrubí. „Po zimě převažují škody způsobené vodou, hlavně jejím zamrznutím, které následně doprovází prasklé potrubí a radiátory. Zamrzlá voda posléze roztaje a dále může poškodit též podlahové krytiny. Z našich zkušeností vyplývá, že lidé rizika mrazu stále podceňují a v rámci zazimování chalupy nejsou důslední. V takových případech se z našeho pohledu bohužel jedná o zanedbání povinnosti předcházet škodám, tím pádem může dojít také k úpravě pojistného plnění,“ upozorňuje tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jan Marek.

Při vypouštění vody se také nesmí zapomenout na bojler. Ten odpojte od zdroje, otevřete jeho vypouštěcí ventil i kohout potrubí k bojleru, aby veškerá voda vytekla. Nutné je samozřejmě odpojit bojler od zdroje elektrického napětí.
 

Zahrada

I zahradu je potřeba na zimu připravit. Týká se to nejen její povrchové úpravy, protože je lepší mít na jaře zahradu posekanou a vyhrabanou, než se potýkat se zplihlou stařinou, ale vztahuje se to také na ošetření zahradního náčiní, nářadí a zahradní techniky včetně jejího zabezpečení před případnými zloději. Doporučujeme proto všechno nářadí i zahradní nábytek nebo trampolíny nebo houpačky uklidit pod zámek. Prodlouží se tím jejich životnost, ale především nejsou lákadlem pro nenechavce. Žebřík či štafle se vyplatí v kůlně připevnit speciálním zámkem, aby se jejich pomocí potenciální zloděj nemohl dostat do patra, které bývá méně chráněné.
 

Střecha

Před opuštěním „sezónních obydlí“, by se nemělo zapomenout ani na kontrolu střechy. Stačí jedna poškozená nebo dokonce chybějící taška a na jaře máte o program postaráno. Do domu vám bezpochyby zateče a následná vlhkost ve zdi společně s plísní způsobí nejeden problém. Samozřejmostí by mělo být vyčištění okapů, které může listí a jiný nepořádek ucpat. Voda pak může zatýkat místy, kde na to dům ani pojistná smlouva nejsou připravené. „Známe i případy, kdy došlo k utržení okapů, které nebyly schopné unést množství vody. Při pádu pak způsobily další škody na fasádě a oknech,“ upozorňuje Jan Marek z pojišťovny Generali.
 

Zloději

Především ti, kteří mají rekreační objekty na opuštěných místech, by měli myslet na to, že právě taková obydlí jsou oblíbeným cílem zlodějů. A tak je důležité, aby byly dobře zabezpečené. Kolikrát si majitel myslí, že stačí, když v chatě či chalupě nenechá nic cenného, ale věřte, že ve skutečnosti tomu tak není. „Během podzimu a zimy jsou chaty a chalupy častým terčem zlodějů. Rozhodně se tedy vyplatí investovat do jejich zabezpečení,“ říká bezpečnostní expert společnosti ASSA ABLOY Antonín Terš. Podle něj jsou základem kvalitní dveře a zámek s bezpečnostním certifikátem. Právě dveřmi se totiž zloději do objektů dostávají nejčastěji. Existuje však také chytré zabezpečení, jež dává majitelům možnost kontrolovat stav nemovitosti na dálku. „Pokud máte na chalupě internet, ideální variantou je například zabezpečovací systém Yale Smart Living. Ten obsahuje interiérovou kameru, či okenní a dveřní spínač, které v případě problémů okamžitě posílají upozornění na váš mobilní telefon,“ vysvětluje Terš. Pokud tedy nevítaný host během vaší nepřítomnosti otevře okna či dveře nebo pokud se bude pohybovat v interiéru, dostanete informaci do mobilu a skrze kameru se na návštěvníka můžete podívat. Další možností jsou pak chytré CCTV kamery Yale, které stejným způsobem hlídají prostor v okolí chaty či chalupy.
 
 
Fenoménem bývá i monitorování interiéru a okolí chalupy pomocí internetových kamerek, kdy majitel může dění kolem chalupy i uvnitř sledovat v reálném čase. „Většinou záleží na šikovnosti majitele, jak si takový přenos dokáže zařídit. Internet v rekreačních objektech totiž přestává být něco výjimečného,“ přidává zkušenosti Marek.

Nejspíš nikdy stoprocentně nezabráníte, aby vám zloději chatu či chalupu vykradli. Určitě se na ně ale předem připravte, riziko tak snížíte. Pokud i přes všechna vaše opatření bude zloděj úspěšný, je dobré spolehnout se na pojištění. V rámci pojištění rekreačního objektu si můžete pojistit i zařízení domácnosti, resp. jejího vybavení, drobné stavby a technická zařízení jako garáže, skleníky, oplocení, studny a v neposlední řadě zahradní techniku. „Určitě stojí také za zmínku, že v rámci tohoto pojištění si můžete pojistit i prvky zahradní architektury například terénní úpravy, venkovní krby či jezírka. Toto pojištění se navíc vztahuje na škody způsobené živly, ale také nehodami a krádežemi, “ doplňuje Jan Marek, tiskový mluvčí pojišťovny Generali.
 

Několik tipů na závěr, abyste měli na jaře méně práce

  • Zabezpečte chatu před zvířaty. Pořiďte si na všechny větrací otvory mříž, aby se zvířata nemohla dostat dovnitř.
  • Myslete na to, že i když vypustíte vodu z trubek, nikdy nevyteče všechna. Pomůže dodatečné profouknutí.
  • Zvlášť pozor na zamrznutí vody u vodoměrů, ta je může roztrhat. Zaplatit pak musíte nový, nemluvě o komplikacích při jeho výměně.
  • Do odpadů i mís wc nasypte sůl, předejdete tomu, že vám zbylá voda v trubkách zamrzne.
  • Je dobré pořídit si na otevřený komín stříšku, zabráníte tak jeho poškození, pokud do něj napadá sníh nebo nateče voda.
  • Oblečení, polštáře a deky vakuově uzavřete, vyhnete se tak vlhkosti a nepříjemnému zápachu.
09.11.2018 | PR
  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444