S ochranou stromů mohou pomoci i akumulační boxy

Nejen k dobrému a šetrnému hospodaření s dešťovou vodou, ale i k ochraně stromů ve městech mohou přispět tzv. retenční nádrže, které se vyrábí z recyklovatelného plastu. Ve městech, kde dokáží zmírnit celou řadu problémů souvisejících s rostoucí urbanizací, jsou totiž stromy vůbec nejzranitelnější. I proto, že jejich kořenový systém může narušovat infrastrukturu, což v mnoha případech končí likvidací jednotlivých stromů či dokonce celých alejí.

Ve městech dnes žije již více než polovina světové populace, což s sebou nese celou řadu problémů: znečištěné ovzduší, prach, hluk, v létě vlny veder. Stromy s těmito neduhy civilizace dokáží velmi úspěšně bojovat. Například v Londýně spočítali, že stromy jim v boji se znečištěným ovzduším a se zbytečným odváděním vody do kanalizace každý rok přinášejí úsporu nejméně 133 milionů liber. 
 
Stromy a jejich ochrana proto patří k prioritám většiny obcí. Má to ale malý háček. Vzrostlé stromy a zejména jejich kořeny, mohou totiž způsobit nemalé škody podzemním sítím, ať už jde o rozvody vody, plynu či kanalizace. Kromě toho často zasahují do silnic a jejich kořeny prorůstají chodníky i silnice a vytvářejí nerovnosti, které komunikace ničí. 
 
Tyto problémy mohou vyřešit speciální konstrukce, které lze osadit kolem nově vysazovaných stromů, a které prorůstání kořenů brání. Funkční, ovšem poměrně nákladné a náročné řešení bohužel nenašlo v praxi širší využití. I proto výrobce plastových potrubních systémů Wavin přišel s inovativním nápadem, jak prorůstání kořenů a způsobování škod na komunikacích snadno, rychle a nákladově efektivně zamezit – s pomocí akumulačních boxů Q-Bic Plus.

Řešení Wavin Q-Bic Plus pro ochranu kořenů stromů

Plastové akumulační boxy Wavin Q-Bic Plus se standardně využívají pro zadržování dešťové vody pod zemí. Tým Wavin v Belgii však přišel s nápadem obrátit boxy vzhůru nohama a použít je jako úkryt kořenů stromu. Boxy Q-Bic Plus jsou odolné, účinné a levnější než standardní jámy a konstrukce pro výsadbu stromů. 
 
Jejich instalace je jednodušší a až šestkrát rychlejší než řešení pro klasické hloubení jam pro výsadbu stromů. Poprvé byl tento nápad využit v belgickém městě Hasselt. Jedinečný projekt se osvědčil a tento systém výsadby a pěstování stromů ve městech bude určitě podporován v celé Evropě. Dnes Belgie a zítra.....? Možná i Česko.
22.09.2020 | PR
  • Wavin Czechia, s.r.o.

    Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku 1990.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444