S betonovými taškami Terran vaše střecha morálně nezestárne

Všichni víme, o co se jedná: opravdová „fyzická“ životnost výrobku je v řadě případů delší než ta morální. Produkt sice ještě spolehlivě funguje, ale už není potřebný, není v módě nebo neplní funkce, které od něj jeho majitel očekává. Morální životnost tak označuje zastarání produktu z pohledu spotřebitele, případně z pohledu vnímání společnosti a aktuálních vzhledových nebo funkčních trendů. 

U střešních tašek TERRAN nemusíte mít vskutku žádné obavy o fyzickou životnost - padesátiletá záruka na přesnost rozměrů, vodotěsnost a mrazuvzdornost je mezi výrobci betonových střešních krytin opravdu jedinečná. Ale jak se to má s tou morální životností? Křišťálovou kouli sice nedisponuje nikdo z nás, ale odborníci, kteří se střechami zabývají, dokážou některé očekávané tendence nadefinovat již dnes, přičemž nemusí být ani příliš velkými prognostiky. Pojďme se tedy společně podívat, jaké střechy se budou stavět v budoucnosti a jaké požadavky na ně budou kladeny.

Novinky v oblasti střech směřují k úsporám energií a ke snížení environmentální zátěže

Úspora energie potřebné k udržení tepelné pohody pod střechou v zimě, ale i v létě, bude zajištěna dostatečnou tloušťkou tepelné izolace zabudované do střešního pláště, přičemž zřejmě nastane příklon k izolacím, které budou znamenat (v řetězci od své výroby až po likvidaci po ukončení své životnosti) co nejmenší zátěž pro životní prostředí. 

Velké plochy střech jsou a budou vhodným místem pro ekologickou výrobu elektrické energie
V minulosti to byly především solární kolektory, které pohlcují sluneční záření a přeměňují ho na teplo,  to může být v domácnosti použityo na ohřev užitkové vody, pro vytápění nebo ohřev vody v bazénu. S rozvojem technologií zaznamenáváme nástup fotovoltaických panelů sloužících k výrobě elektrické energie. Tyto se stávají cenově stále přístupnější. Pracují na několika principech a lze pozorovat, že v průběhu let výrazně "zeštíhlely". Dnes je možné materiály citlivé na světlo nanášet v tenkých vrstvách na různé materiály jako kov, sklo, plasty nebo keramiku, případně beton. Takto vyrobené panely mají sice o něco nižší účinnost než klasická fotovoltaika, mohou však pokrýt celou střechu bez dodatečné montáže nevzhledných panelů, navíc jsou méně závislé od přímého slunečního osvitu a jejich cena je stále nižší. 


Krytiny TERRAN jsou v této oblasti technologickým lídrem, v sortimentu tašek TERRAN dnes už najdete exkluzivní designové solární střešní tašky Generon, které mají fotovoltaické články zabudované přímo do povrchu krytiny. Tyto inovační tašky nabízí v jednom výrobku unikátní design, kompletní řešení pokrytí střechy a současně ekologickou výrobu elektrické energie.

Zjednoduší se tvary střecha a měnit se mohou i barevné preference

Dnešní tendence v případě střech ukazují příklon k používání střídmého až minimalistického stylu. Snahy o budování staveb s co nejnižšími energetickými nároky vedou k návrhu staveb s minimálním plochým obalem, který snižuje teplosměnnou plochu stavby a tím i energetické nároky na její vytápění nebo chlazení. V jednoduchosti je krása, ale také předpoklad větší spolehlivosti střešních plášťů. Sedlové a valbové střechy, tak oblíbené v naší zemi, si však určitě zachovají své příznivce.
 

A barvy? Dnes jsou velmi populární tmavé odstíny - od tmavě hnědé přes antracitovou až po černou. Tento trend zřejmě v blízké budoucnosti nahradí příklon k světlým barvám, které zvládnou odrážet infračervenou složku slunečního záření odpovědnou za přehřívání. Stejnou službu v této oblasti udělají i lesklé povrchové úpravy. Obecně zaznamenáme návrat k jednoduchým tvarům střech, ale i celých staveb, které jsou nejen levnější, ale také spolehlivější. 

Střechy méně náročné na řemeslné zpracování

Neustále zaznamenáváme pokles zájmu o studium v řemeslných učebních oborech - a to nejen u nás, jedná se o globální tendenci. Řemeslníků jednoduše ubývá. Zároveň roste cena práce, a tak tendence v realizacích stavebních prací určitě povedou ke snížení nároků na řemeslné zpracování a zrychlení montáže. Zcela určitě se proto v dohledné době zvýší podíl prefabrikovaných střešních konstrukčních prvků připravených mimo staveniště, často na moderních výrobních linkách s vysokou produktivitou, které se budou následně na stavbě jen montovat. 
 
Vývoj může vést k tomu, že čím dál častěji se celý střešní plášť včetně krytiny, vrstvy tepelné izolace, podstřešních fólií, ale i laťování, bude montovat v jednom kroku. Podobně to bude i s nosnými konstrukcemi střech, kde již nyní zaznamenáváme stále větší oblibu vazníkových krovů.
 
Pět hlavních produktových skupin betonové střešní krytiny TERRAN je svými tvary, odstíny a parametry plně v souladu s výše uvedenými trendy.

Je tak zcela na vás, jaký typ krytiny si vyberete. Stačí vědět, že konstrukčně nejmodernější jsou tašky Synus, bestsellerem je v posledních letech řada Danubia. Produktová linie Coppo svými barevnými odstíny a tvary připomíná náladu zemí Středomoří. Bobrovka Rundo je symbolem snadno použitelné a vysoce estetické tašky s nádechem tradice, ale vyrobené plně dle požadavků současné doby. Pátá řada - Zenit. Představuje moderní plochou tašku, jejíž design byl inspirován současnými inovativními trendy. 



Estetické účinky barev tašek TERRAN zesiluje i povrchová úprava nejvyšší kvality EVO, díky které mají tyto krytiny výjimečně odolný, pevný, jemný a hladký povrch. Barvy a tóny jsou přitom hlubší a živější, dlouhotrvající ochrana zachová tóny barev a jejich intenzitu. Kvůli samočistícímu povrchu střecha zůstává čistší a výrazně lépe odolá UV záření. Samozřejmostí je vysoká odolnost proti povětrnostním podmínkám a mechu. Taška s touto povrchovou úpravou nenasákne vodou, má mimořádně dlouhou životnost a estetický lesk. Kupující ocení i širokou síť obchodních zástupců a prodejců, originální příslušenství, ohleduplnost k životnímu prostředí a nejmodernější technologie, které patří mezi nejvyspělejší v Evropě. 
 
Více informací o střešních taškách TERRAN najdete na www.terran.cz.
30.04.2020 | PR
  • Mediterran CZ, s.r.o.

    Tradice výroby betonových tašek Mediterran sahá až do roku 1920, kdy začala manuální výroba v obci Neded na Slovensku. Ještě i v současnosti v této oblasti nacházíme střechy pokryté 70-80 letou tzv. „mészárosovskou“ taškou. Výroba betonové krytiny byla zahájena jako rodinné podnikání a vývojem přešla od manuálního způsobu přes poloautomatizovanou technologii až k dnešnímu plnoautomatizovanému evropskému standardu zodpovídajícímu způsobu výroby. V současnosti nabízíme 5 základních řad našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444