K snídani černý čaj v klasické konvičce
Při jídle chceme obvykle vypít větší množství čaje, a tak sáhneme po klasické porcelánové konvičce s vrchním bambusovým držadlem, kam se vejde až půl litru nápoje. K snídani je nejlepší čerstvý černý čaj z podzimních sklizní v Darjeelingu s výraznou medovou vůní a jasnou, svěží chutí. Protože konvička nemá sítko, nasypeme čajové lístky do vyhřáté skleněné konvice z varného skla. Necháme je louhovat tři až pět minut a přes nerezové či bambusové sítko slijeme do konvičky.
S přáteli zelený čaj v japonské kjúsú
Pokud jsme pozvali na čaj přátele, budeme jim chtít připravit něco trochu speciálního a především povzbuzujícího. Sáhneme po elegantní hliněné konvičce kjúsú z japonského města Tokoname, kterou poznáme podle bočního úchytu, který připomíná další hubičku. Malinká konvička má v sobě zabudované sítko, abychom mohli snadno připravit více silných nálevů. Zvolíme japonský zelený čaj Sencha Kabusé 1. Tři čajové lžičky zalejeme vodou vychlazenou až na 60° a louhujeme jen 50 vteřin. Každý malý šálek tohoto nápoje připomíná svou povzbuzující silou a plnou chutí zelené ristretto.
Ještě menší konvičku použijeme, pokud si budeme čaj připravovat sami v práci nebo třeba při studiu. Jednoduché konvičky shiboridashi se hojně používají v Japonsku a Koreji. V Česku je vyrábí keramik Petr Novák, který je mistrem asijské čajové keramiky. Protože konvička nemá hubičku ani sítko a je jen o málo větší než čajový šálek, pojmenoval ji slíváček. Připravit si do něj můžeme třeba korejský žlutý čaj, který snese mnoho nálevů. Jednu čajovou lžičku louhujeme ve vodě o teplotě 85° a po minutě čaj scedíme přes víčko a zoubky slíváčku. Při dalších nálevech teplotu vody zvyšujeme.
Jak se o konvičky starat
Když si pořídíme různé konvičky pro rozmanité příležitosti, měli bychom se také naučit, jak se o ně správně starat. Pokud jsou glazované nebo porcelánové, můžeme v nich připravovat různé typy čajů a normálně je umývat. Pozor si ale musíme dát, pokud jde o neglazované hliněné konvičky, které mají tak zvanou chuťovou paměť. Takové konvičky musíme oplachovat pouze vodou a měli bychom si vyčlenit jednu konvičku na zelený čaj, jinou na čaj černý a zase jinou například na pu-erh, protože jinak se jejich chutě budou míchat.
V Japonsku se tradičně vyrábějí konvičky a šálky jako individuální předměty, málokdy jako jednolité sady. Konvičky různých barev a stylů tak můžeme kombinovat se šálky z jiného materiálu i jiné barvy. Výsledek působí svěžím a osobitým dojmem. Nakonec je umístíme na dřevěný či plastový tác, jednak kvůli snazšímu přenášení, ale také proto, aby nám voda či čaj nekapaly na stůl. Vyzkoušejte to a uvidíte, že ve stylovém nádobí bude kvalitní čaj chutnat úplně jinak než z hrnků s nápisem „Největší kafař“.
Soutěž o set tří čajů pro každou příležitost – podzimní Darjeeling, japonská Sencha, korejský Žlutý čaj
Odpovězte na následující otázky a po vylosování si jeden z Vás bude moci pochutnávat na kvalitních čajích ze setu pro každou příležitost.
Soutěž trvá do 28. 2. 2013.
Soutěž byla ukončena. Výherci budou informováni e-mailem.