Různé příležitosti, různé konvičky. Vyberte si vždy tu správnou

Soutěž o set čajů

Čajové servisy patří do základního vybavení každé domácnosti. Pokud nám ale na chuti čaje opravdu záleží, je dobré sáhnout po japonské čajové keramice. V Japonsku se čaj pije o několik set let déle a tamější keramici tradičně experimentují s tvary i materiály konviček tak, aby byly nejen pěkné na pohled, ale aby z nich také čaj chutnal co nejlépe.

Konvička BanchaChuť čaje ovlivňuje to, jak velkou konvičku použijeme, jak rychle v ní chladne voda, jakým způsobem se čaj slévá i to, při jaké teplotě se uchovávají čajové lístky. Po které z nepřeberného množství konviček různých tvarů sáhnout při snídani, při odpoledním posezení s přáteli nebo když pijeme čaj sami, nám poradil obchodník s čajem Daniel Klásek z Darjeeling.cz.

K snídani černý čaj v klasické konvičce

Při jídle chceme obvykle vypít větší množství čaje, a tak sáhneme po klasické porcelánové konvičce s vrchním bambusovým držadlem, kam se vejde až půl litru nápoje. K snídani je nejlepší čerstvý černý čaj z podzimních sklizní v Darjeelingu s výraznou medovou vůní a jasnou, svěží chutí. Protože konvička nemá sítko, nasypeme čajové lístky do vyhřáté skleněné konvice z varného skla. Necháme je louhovat tři až pět minut a přes nerezové či bambusové sítko slijeme do konvičky.

Konvička kjúsúS přáteli zelený čaj v japonské kjúsú

Pokud jsme pozvali na čaj přátele, budeme jim chtít připravit něco trochu speciálního a především povzbuzujícího. Sáhneme po elegantní hliněné konvičce kjúsú z japonského města Tokoname, kterou poznáme podle bočního úchytu, který připomíná další hubičku. Malinká konvička má v sobě zabudované sítko, abychom mohli snadno připravit více silných nálevů. Zvolíme japonský zelený čaj Sencha Kabusé 1. Tři čajové lžičky zalejeme vodou vychlazenou až na 60° a louhujeme jen 50 vteřin. Každý malý šálek tohoto nápoje připomíná svou povzbuzující silou a plnou chutí zelené ristretto.
"slíváček" shiboridashiŽlutý čaj ze slíváčku pro samotáře

Ještě menší konvičku použijeme, pokud si budeme čaj připravovat sami v práci nebo třeba při studiu. Jednoduché konvičky shiboridashi se hojně používají v Japonsku a Koreji. V Česku je vyrábí keramik Petr Novák, který je mistrem asijské čajové keramiky. Protože konvička nemá hubičku ani sítko a je jen o málo větší než čajový šálek, pojmenoval ji slíváček. Připravit si do něj můžeme třeba korejský žlutý čaj, který snese mnoho nálevů. Jednu čajovou lžičku louhujeme ve vodě o teplotě 85° a po minutě čaj scedíme přes víčko a zoubky slíváčku. Při dalších nálevech teplotu vody zvyšujeme.

Jak se o konvičky starat

Když si pořídíme různé konvičky pro rozmanité příležitosti, měli bychom se také naučit, jak se o ně správně starat. Pokud jsou glazované nebo porcelánové, můžeme v nich připravovat různé typy čajů a normálně je umývat. Pozor si ale musíme dát, pokud jde o neglazované hliněné konvičky, které mají tak zvanou chuťovou paměť. Takové konvičky musíme oplachovat pouze vodou a měli bychom si vyčlenit jednu konvičku na zelený čaj, jinou na čaj černý a zase jinou například na pu-erh, protože jinak se jejich chutě budou míchat.
Vybíráme šálky a tácky

V Japonsku se tradičně vyrábějí konvičky a šálky jako individuální předměty, málokdy jako jednolité sady. Konvičky různých barev a stylů tak můžeme kombinovat se šálky z jiného materiálu i jiné barvy. Výsledek působí svěžím a osobitým dojmem. Nakonec je umístíme na dřevěný či plastový tác, jednak kvůli snazšímu přenášení, ale také proto, aby nám voda či čaj nekapaly na stůl. Vyzkoušejte to a uvidíte, že ve stylovém nádobí bude kvalitní čaj chutnat úplně jinak než z hrnků s nápisem „Největší kafař“.
bydlinek

Soutěž o set tří čajů pro každou příležitost – podzimní Darjeeling, japonská Sencha, korejský Žlutý čaj

Odpovězte na následující otázky a po vylosování si jeden z Vás bude moci pochutnávat na kvalitních čajích ze setu pro každou příležitost.

Soutěž trvá do 28. 2. 2013.

Soutěž byla ukončena. Výherci budou informováni e-mailem. 





13.12.2012

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444