Načepujte si pivo doma

I když je za dveřmi teprve jaro, léto na sebe nenechá dlouho čekat. Brzy nastane sezóna zahradních party, chataření a kempování. Připravte se s předstihem a pořiďte si výčepní zařízení, která jsou vhodná i do polních podmínek. S těmito ručně ovládanými pípami zvládne připravit točené pivo každý. Když budete pamatovat na pár důležitých věcí, vaše party bude nezapomenutelná.

Není sud jako sud

V prvé řadě je nutné si uvědomit, že si nevystačíte se samotným výčepním zařízením. K naražení sudu typu KEG a upevnění pípy je potřeba narážeč. Výrobci piv však používají různé systémy: bajonet, plochý („žehlička“) a kombi. Přičemž kombi neznamená, že je lze použít univerzálně. Na sud se platí záloha až 1 000,- Kč, vždy si proto před nákupem sudu ověřte, jaký typ narážeče je k sudu třeba – nejlépe na webových stránkách výrobců nebo prodejců piva. 

Různé objemy sudů
 
Nejčastěji mají sudy KEG objem 30 nebo 50 litrů. Pro menší party nebo střídmé pijany se prodávají sudy již od 10 litrů. Výhodou je pak nižší cena piva než u party soudků. Ty mají úplně jiný systém a pětilitrový objem. Pak už stačí jen zvolit oblíbenou značku piva se správným typem sudu pro narážecí hlavici. Pivo v sudech KEG je k sehnání ve specializovaných prodejnách, velkoobchodech a internetových obchodech. V supermarketu pivo v sudu KEG nejspíš neseženete, zpravidla se tam prodávají jen pětilitrové party soudky. 

Nevalte sudy!
 
Vybrali jste si správný sud, máte narážeč, zbývá tedy jen sud přivézt. Prázdný sud KEG váží kolem 10 kg, a proto je nutné si při jeho přepravě počínat opatrně. Sud neválejte a raději sežeňte další pomocnou ruku. Abyste předešli přílišnému napěnění piva, nechte sud jeden den odstát ve sklepě. Často se pivo na oslavě naráží krátce po přivezení. V tom případě zvlášť omezte manipulaci na minimum. Výčepní zařízení se doporučuje před použitím propláchnout, i když bylo uskladněno čisté nebo zakoupeno nové. 
Jak pivo chladit a sud narazit  
 
Některé pivovary nabízejí samochladící sudy KEG. Pokud však koupíte obyčejný sud a nemáte chladicí výčepní zařízení, ani sklep, pak poslouží pár kutilských triků. Sud vložíme například do barelu se studenou vodou nebo do vany a vodu necháme protékat. Případně do vody přihazujeme dostatečné zásoby ledu. V nouzi můžeme použít i čistou plastovou popelnici s vodou nebo sud zakopat do země.

Samotné narážení se pak provádí dle typu narážeče, ale v zásadě při troše zručnosti se dílo podaří. Jen pozor na přílišné napěnění sudu. Při narážení by část piva mohla skončit v povětří. Pivní sud natlakovaný vzduchem je třeba spotřebovat do dvou dnů, jinak pivo zvětrává. Tlakování ruční pumpičkou se provádí postupně, při zbrklosti se pivo příliš napění. Nicméně přibližně první tři půllitry jsou vždy velmi napěněné.
Ruční výčep Country s narážeči od Sinopu
 
Ruční výčep Country s pumpičkou nebo bez je nenákladné a skladné zařízení. Pro verzi bez pumpičky k natlakování sudu stačí použít jakoukoliv vlastní pumpičku, která pasuje na automobilový ventilek. Ruční výčep sice plně nenahradí profesionální výčepní zařízení, ale s trochou zručnosti a spolu s vhodným narážečem si můžete zřídit vlastní pivnici kdekoliv a kdykoliv. Výčepní zařízení můžete navíc získat i v originálním provedení (viz foto) a vaše přátele jistě pobavíte. 

Pro více informací o  chladicí a výčepní technice navštivte internetové stránky společnosti Sinop CB a.s.
26.03.2013

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444