Ruční mlýnky na maso - síla tradice

Všichni jsme denně zaplaveni nabídkou moderních spotřebičů do kuchyně, z nichž každý nabízí nepřeberné množství funkcí a vylepšení. Řekněte ovšem sami, nevzpomněli jste si alespoň jednou na vybavení kuchyně vašich babiček? Na tu jednoduchost a funkčnost? Myslíte si, že podobné výrobky jsou už jen historií a v dnešní době je už nekoupíte? Seznamte se s ručními mlýnky na maso PORKERT.

Mlýnky s historií
Historie značky PORKERT je neodmyslitelně spojena s obcí Skuhrov nad Bělou v Orlických horách a zdejší historií těžby železné rudy. Už v roce 1817 zde založil hrabě František Kolowrat-Liebštejn vysokou pec nesoucí jméno jeho manželky – Růženinu huť, kde se zpracovávala železná ruda těžená v okolí. V roce 1863 se správcem hutě stal absolvent báňské akademie Josef Porkert (1829-1895), který se i přes klesající zisky rozhodl od původních majitelů vysokou pec v roce 1881 pronajmout. Po nutných úpravách začala slévárna vyrábět železné odlitky – kříže, stojany, součásti ke strojům a především pianové rámy. Po smrti Josefa Porkerta se vedení podniku ujali jeho synové Vilém a Eduard, ti se díky svému úsilí nakonec stali i majiteli, a to když roku 1897 Růženinu huť zakoupili od hraběnky Olgy Kolowratové.

Další rozvoj podniku sice zpomalil požár, ale podnik se dokázal velmi rychle vrátit k původní výrobě, která byla navíc rozšířena o výrobu ručních kuchyňských strojků. Před první světovou válkou a především v meziválečném období zaznamenali ruční strojky nebývalý úspěch a byly známé po celé Evropě i v zámoří. Například v roce 1929 jich bylo vyrobeno neuvěřitelných 400 tisíc. V roce 1948 byla společnost znárodněna a rodině Porkertů navrácena až v devadesátých letech, kdy byla založena akciová společnost J.PORKERT a již čtvrtá generace rodiny se rozhodla udržet výrobu tradičního českého výrobku. Pod vlivem nepříznivých vnějších okolností nakonec podnik roku 2007 zkrachoval. V současné době ruční mlýnky na maso vyrábí společnost Hanhart Morkovice s.r.o., která je zároveň právoplatným majitelem značky.
Mlýnky české výroby
Mlýnek PORKERT je robustním výrobkem z jakostní šedé litiny, ochranu povrchu zabezpečuje silná vrstva potravinářského cínu, který je zdravotně nezávadný. Pro strojky je charakteristická vysoká kvalita, multifunkčnost a velmi dobré mlecí schopnosti. Vyráběné jsou v České republice, proto také není problém sehnat v případě potřeby jakýkoli náhradní díl. Součástí mlýnku je i gumová podložka chránící povrch pracovní desky.

Investice na celý život
Vzhledem k materiálu a konstrukci se jedná o investici na celý život. O oblíbenosti a kvalitě svědčí i skutečnost, že málokterý výrobek do kuchyně se na trhu udržel více než 100 let a i dnes hrdě konkuruje moderním spotřebičům. Mlýnky byly a jsou prodávány na všech pěti kontinentech. Přestože vlivem čínské levné nekvalitní konkurence nastal pokles prodeje a do jisté míry i úpadek původní výroby ve Skuhrově nad Bělou, pozitivní zprávou je, že stále více zákazníků se opět vrací k původnímu typicky českému výrobku.

Šíroké užití praktických mlýnků
Mlýnky využijete při běžném provozu v kuchyni i v místech bez elektrické energie, jako jsou chaty či chalupy. Mlýnky slouží především k namletí masa a výrobu domácích klobás, lze jej použít i na mletí sýrů, ovoce, rohlíků, ořechů, apod. Použitím nástavce se z mlýnku stává vhodný pomocník na výrobu cukroví. Mlýnek můžete využít i jako součást zdravého životního stylu – při mletí nedochází ke ztrátě nutričních hodnot, maso je vždy čerstvě namleté, chutná lépe a máte kontrolu nad tím, co jste namleli. Použitelné jsou na všechny druhy masa. Údržba je velmi snadná. Ruční mlýnky oceníte především, pokud melete maso jen občas – v tomto ohledu jsou vhodnou alternativou k drahým a těžko skladným elektrickým mlýnkům. 
Ruční mlýnky na maso jsou nadčasovým výrobkem. Během období více než 100 let mlýnky nemuseli výrazně měnit svůj vzhled a jsou v i 21. století populárním doplňkem kuchyně.

Více informací získáte na internetové adrese: 
www.mlynky-porkert.cz
27.08.2014 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444