Rozvody ústředního a podlahového vytápění úsporně v plastu

Při stavbě nebo rekonstrukci domu je již v projektu potřeba zvolit způsob vytápění. V současné době se stále více využívají alternativní zdroje energie. Těm se však musí přizpůsobit i potrubní systémy. Pokud váháte mezi topením v podlaze nebo ústředním vytápěním, oba způsoby mají své výhody, vždy je ale potřeba použít moderní a spolehlivé materiály, které dokáží v krátké době ušetřit značné náklady.

Současným trendem ve vytápění obytných i komerčních budov je energeticky úsporný provoz a širší využívání moderních zdrojů energie, jako jsou například solární kolektory a tepelná čerpadla. K rozvodu tepla z těchto zdrojů by měly být použity i odpovídající potrubní systémy. Ve velkých projektech se stále ještě používají potrubí z mědi nebo oceli, u menších projektů, jako jsou rodinné domy, se začínají dostávat do popředí trubky z plastů. Díky dlouholetému výzkumu a vývoji jsou dnes již dostupné moderní materiály s mimořádnými vlastnostmi, jako je odolnost vůči tlaku a teplotě nebo nízká tepelná roztažnost. Výhodou je, že tyto materiály mají oproti kovovým rozvodům delší životnost, nezanášejí se, nekorodují. Jejich montáž je snadná a bezpečná, pořizovací cena i náklady za montáž a údržbu jsou nesporně nižší. 
 

Plastové trubky PE-Xc/Al/PE-HD a PP-RCT

V současnosti je pro podlahové vytápění hojně využívaná vícevrstvá trubka PE-Xc/Al/PE, která je složena ze síťovaného polyetylenu, hliníku a polyetylenu (PE-Xc/Al/PE-HD). Své místo na trhu si našly i trubky vyrobené z polypropylenu nové generace – PP-RCT, typ 4. Právě v tomto materiálu leží dle výrobců plastových potrubních systémů budoucnost. Trubky z materiálu PP-RCT totiž nabízejí celou řadu výhod – vysokou teplotní a tlakovou odolnost a vysokou průtočnost i v menších průměrech. Rozvody z těchto trubek a tvarovek vykazují malé tlakové ztráty, což umožňuje udržovat v otopných soustavách nižší teploty. Zároveň lze volit méně výkonné oběhové čerpadlo. Instalace těchto systémů přináší až 20 % úspory na materiál, montáž i následný provoz (srovnání s běžně využívaným systémem, jehož základem jsou trubky z PE-Xc/Al/PE-HD).
 

Podlahové a ústřední topení se systémem Heat Ekoplastik

Systém Ekoplastik Heat, který v souladu s aktuálními trendy v oblasti vytápění vyvinula společnost Wavin Ekoplastik, přináší řešení jak pro podlahové, tak i ústřední vytápění. V systému jsou použity oba typy plastových trubek a zákazníci si mohou vybírat ze tří různých variant: 
 
  • Ekoplastik Heat Optimum lze použít pro běžné projekty, kde jsou požadovány nízké náklady. Tento systém přináší úspory vstupních i dlouhodobých provozních nákladů. Součástí systému jsou dva typy vícevrstvých trubek z PP-RCT, Fiber Basalt Plus s čedičovým vláknem a Stabi+ s aluminiovou fólií i kyslíkovou bariérou.
  • Ekoplastik Heat Premium je určený pro náročnější projekty. Svou oblibu si získal pro velmi snadnou a rychlou montáž otopného systému do zdí i podlahy. Trubky jsou dodávány v kolech nebo tyčích z PE-Xc/Al/PE-HD a díky jejich ohebnosti je možné systém použít i pro podlahové vytápění s menším počtem tvarovek. 
  • Ekoplastik Heat Kombi je kombinací výhod obou předchozích systémů. Při jeho použití lze docílit ideálního ekonomického řešení při zachování veškeré kvality. Trubky z materiálu PP-RCT se vyrábějí v široké škále dimenzí (16 – 125 mm), a proto jsou velmi vhodné pro realizaci hlavních horizontálních a vertikálních páteřních potrubních rozvodů.  Pro podlahové a dopojovací potrubí pak lze využít trubky PE-Xc/Al/PE-HD.
 

Teplo domova moderně a výhodně

Hlavním cílem každého otopného systému je zajištění maximálního tepelného komfortu. V případě ústředního topení stačí reagovat jednoduchým otočením kolečkem na radiátoru nebo posunutím teploty na termostatu a efekt se dostaví prakticky okamžitě. Podlahové systémy vytápění mohou být naproti tomu pro člověka poněkud hůře ovladatelné, ale energii distribuují mnohem rovnoměrněji. Topnou vodu stačí ohřívat na 30–40 °C a lidé mohou při zachování požadovaného teplotního komfortu teplotu na termostatu často snížit až o 2 stupně oproti klasickým topným systémům. Celková spotřeba energie pak poklesne řádově až o 20 %. Je tedy již na každém zákazníkovi, pro kterou z variant se rozhodne. Zda je pro něj příjemnější topení v podlaze, ústřední topení nebo i možná kombinace obou způsobů. Systémy Ekoplastik Heat umožňují najít a kombinovat varianty, které jsou pro zákazníka nejvýhodnější. 
22.05.2017 | PR
  • Wavin Czechia, s.r.o.

    Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku 1990.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444