Řízené větrání se stává nutností

V návaznosti na snižování energetické náročnosti staveb se řízené větrání stává  nezbytným ve všech druzích výstavby, především však pro bydlení, ať již v bytových nebo rodinných domech. Do popředí zájmu se dostává moderní a vysoce efektivní využití lokálních – decentrálních rekuperačních jednotek. Mezi jednotlivými typy jsou však značné rozdíly, které se projevují především v jejich účinnosti, užitných vlastnostech, nárocích na obsluhu a údržbu.

Pro své výborné parametry a vybavení provozními vlastnostmi je už 6 let na našem trhu úspěšně využíván typ DIMPLEX DL 50 WA, WE a WH z produkce Glen Dimplex Group vyráběné ve Velké Británii.

Předně je potřeba uvést, že se nejedná o výrobek obsahující keramickou vložku, který střídavě v krátkých intervalech cykluje a procházející vzduch se ohřívá nebo ochlazuje. Jednotky DIMPLEX jsou stejně jako centrální rekuperace, vybaveny protiproudým křížovým výměníkem, přes který se dvěma ventilátorky řízeně prohání vnitřní a venkovní vzduch. Množství vyměňovaného vzduchu lze nastavit v rozmezí od 10 do 55 m³/hod., přičemž účinnost předávání tepla se pohybuje až do hodnoty 87 %.

Za významnou přednost platí velmi tichý provoz, kdy při nejčastěji užívaném 1. stupni, tj. 15 m³/hod měřená hlučnost dosahuje téměř neslyšné hodnoty akustického tlaku ve vzdálenosti 1 metr jen 17dB(A)! Proto se s úspěchem instalují i do ložnic, kde naprosto neruší. Jednotka je vybavena výměnnými filtry. Pro nasávaný vzduch F7, pro odváděný vzduch G4, což oceňují především alergici, pro které jde o ochranu proti pylům a jiným jemným prachovým částicím.
 
Proti omezení tepelných mostů přes obvodovou stěnu mezi vnitřním a venkovním prostředím je tělo rekuperační jednotky vyrobeno z extrudovaného polystyrénu s vysokým tepelným odporem, který vylučuje vznik tepelného mostu. Celý prostup obvodovou stěnou je přes tepelně izolační tubus, do kterého se jednotka zasouvá a tvoří pak jeden skvěle izolovaný celek, který zajišťuje mimo tepelnou izolaci také akustický útlum vnějšího hluku v úrovni 56 dB(A), proto se instalují do stěn orientovaných k hlučným komunikacím, případě železnici.
 
K plně automatickému řízení výkonu větrání slouží  vestavné „čidlo kvality vzduchu“, které samo spustí nebo vypne provoz rekuperace podle toho, jaká je úroveň koncentrace CO2 v místnosti a s tím zpravidla související i vlhkostí vzduchu.


Vyřešen je i odvod kondenzované vzdušné vlhkosti, který se odvádí vyspádovaným sběračem do vnějšího prostředí na vnější okapničku, odkud mimo stěnu kape na zem. Výhodou je rovněž možnost dálkového bezdrátového ovládání až 6 jednotek jedním ovladačem. Signalizace potřeby výměny filtrů je vhodným upozorněním pro zdravotně bezproblémový provoz.
 
Uživatelé oceňují možnost nastavit v letním období jednosměrný provoz, kdy ve večerních a nočních hodinách se přes jednotku nasává do místností „chladnější noční vzduch“, který se akumuluje, aby se ráno zavřela ventilační křídla oken a chlad se uchoval až do odpoledních hodin. Je to taková velmi jednoduchá „klimatizace“ prakticky zdarma.

Nejdůležitější je provoz v zimním období. Znehodnocený vzduch se musí nahradit čerstvým, přičemž snahou je, aby teplo z odvětrávaného vzduchu se neztratilo, ale vrátilo se s čerstvým vzduchem zpět do místnosti nebo domu. Jenže s tím vzduchem, který se odvádí, odchází rovněž nectěná vlhkost, aby nekondenzovala na chladných místech v interiéru. To je správný princip, ale jsou-li venkovní teploty pod 0 °C, může přiváděný venkovní vzduch způsobit, že na výměníku kondenzovaná vlhkost zamrzne a jednotka by se stala neprůchozí. 
 

Rekuperační jednotky DL 50 jsou zajištěny proti zamrzání kondenzátu ve výměníku následovně:

U jednotek v provedení WA a WE je ve výměníku čidlo, které v případě zamrzání kondenzátu zastaví přívod mrazivého vzduchu. Odcházejícím vnitřním teplým vzduchem se výměník odmrazí a kondenzát odteče z jednotky. Následně se přívod venkovního vzduchu obnoví. U jednotek WH je integrováno na vstupu venkovního vzduchu topné tělísko, které při poklesu teploty nasávaného vzduchu pod 0 °C začne vzduch přihřívat, při teplotě pod -10 °C topí naplno s výkonem 200 W a větrání probíhá nepřetržitě.



Výhodu této jednotky je možnost osazení jak do novostaveb, kdy se při vyzdívání obvodových stěn vynechá čtvercový otvor pro usazení hranatého tubusu. Do stávajících obvodových stěn  provedených z tvrdých materiálů. jako jsou cihelné zdi nebo různé panely, třeba i betonové, se využívá k dodatečnému provedení otvoru vrtací souprava, kterou se „vyvrtá“ kruhový otvor o průměru 30 cm,  do něhož se pak vkládá kruhový teleskopický tubus a do něj pak vlastní válcové těleso rekuperační jednotky. Je vždy výběr mezi hranatým nebo kruhovým tubusem, který je součástí kompletní sestavy a zahrnut v ceně. Délka celé sestavy se variabilně přizpůsobuje podle tloušťky obvodové stěny vč. případné izolace do 53, resp. 64 cm. 


Dalšími výhodami jsou:

- možnost programování intervalů výměny filtrů podle úrovně znečistění ovzduší
- volba pouze odvádění vzduchu ven, nebo pouze nasávání z venku dovnitř
- programování denního a nočního režimu
- programování doby větrání
- programování osvětlení displeje denní nebo noční zhasnutí nastavení jasu displeje
- programování citlivosti čidla kvality vzduchu (CO2
- dálkové bezdrátové ovládání jednotlivých jednotek, nebo skupinové až 6ks jedním ovladačem
- velice snadná údržba a čištění

- minimální provozní spotřeba elektrické energie

- každá jednotka pracuje samostatně, podle toho kde a kdy je to potřeba.


Prezentace:
http://www.termokomfort.cz/dl/

Rekuperační jednotky DIMPLEX dodává:
TERMO KOMFORT Brno,
www.dimplex.cz

 

14.11.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444