Řízené větrání s rekuperací lze pořídit i s minimálními zásahy do konstrukce

Zateplení bytů a domů se stalo standardem. Za snahu ušetřit náklady za vytápění však pořád častěji platíme významným zhoršením vnitřního klimatu budov. V nevětraných prostorech se množí plísně, prosté otevření okna naopak znamená vystavení se polétavému prachu, pylům a také zhoršení akustického komfortu interiéru.

Odpovědí je systém řízeného větrání s rekuperací – v případě decentrálních jednotek od společnosti Zehnder navíc bez komplikovaných a pracných zásahů do konstrukce budovy.

Systémy řízeného větrání s rekuperací tepla zajišťují pravidelnou výměnu vzduchu s minimální ztrátou energie. Pomocí kvalitní větrací jednotky a hygienických zdravotně nezávadných rozvodů vzduchu lze snížit náklady na vytápění o 30-50 %, zamezit vzniku plísní a snížit prašnost. A co víc, díky regulaci vlhkosti dokáže bránit degradaci stavby jako takové a tím i snížení její hodnoty.
 

Lepší spánek i soustředění

Větrací jednotky dodávají do místnosti čerstvý vzduch, vlhký vydýchaný odvádějí ven – takže už není potřeba řešit výměnu vzduchu otevřením okna. Čerstvý vzduch posiluje schopnost koncentrace a výkonnost, ale i zlepšuje spánek, což oceníte nejen pokud máte malé děti. Díky větracím jednotkám probíhá výměna vzduchu bez průvanu a víření prachu. Zejména alergici ocení výkonné filtry v jednotkách, které zachycují jemný prach a pyl.
 

Řízené větrání šetří vaši peněženku

„Díky zpětnému získávání tepla z odváděného vzduchu a jeho předávání přiváděnému vzduchu (rekuperaci) se snižuje spotřeba energie, neboť žádná tepelná energie se neztrácí větráním okny. Šetří se tak náklady na vytápění, a tím i peníze,“ vysvětluje Jiří Štekr, šéf zastoupení společnosti Zehnder pro Českou a Slovenskou republiku, která má s výrobou systémů řízeného větrání bohaté zkušenosti.

Zatímco jednotky s tzv. centrálním řízením jsou dnes již standardem zejména u pasivních rodinných a bytových domů, společnost Zehnder, špičkový výrobce radiátorů a systémů řízeného větrání s rekuperací, vyvinula i jednodušší a účinné decentrální systémy. Hodí se zejména pro menší byty a jako dodatečné řešení pro byty i rodinné domy, kde se třeba přestavbou změnily jeho původní parametry (zateplení, výměna oken, ale i přístavba, která komplikuje výměnu vzduchu v původní části budovy). Decentrální jednotky zajišťují nepřetržitou výměnu vzduchu, rekuperaci tepla i vlhkosti v místnosti bez použití centrálního systému rozvodů vzduchu.
 

Jak to funguje

Moderní větrací jednotka čerstvý vzduch nasává a vydýchaný odvádí pouze jedním otvorem ve zdi – výměna vzduchu za čerstvý, navíc předehřátý či ochlazený na požadovanou teplotu (v závislosti od ročního období čí venkovní teploty a preferencí uživatele), je okamžitá. Díky souběžnému přívodu čerstvého a odvodu znečištěného vzduchu a integrovanému entalpickému výměníku (důležitá součást originálních systémů firmy Zehnder!) si lze užívat výhod řízeného větrání s rekuperací s minimálními náklady.
 
Schéma decentrálního větrání

 

Entalpický „kouzelník“

Entalpický výměník zamezuje tvorbě kondenzátu a je snadno čistitelný
Entalpický výměník zajišťuje optimální rekuperaci tepla a vlhkosti. Na rozdíl od konkurenčních decentrálních jednotek bez entalpie tak výměník zabraňuje nadměrnému vysušování vzduchu v zimním období, spolehlivě odvádí nadbytečnou vlhkost z místností, a navíc jeho využitím nehrozí tvorba kondenzátu – což zjednodušuje technické řešení a šetří čas montáže. Speciální membrány entalpického výměníku zabraňují přenosu plísní a množení bakterií, lze je snadno vyčistit propláchnutím výměníku vodou, a tak zabezpečit vysokou účinnost rekuperace i po mnoha letech. Větrací jednotky s entalpickým výměníkem pracují bez omezení až do –5 °C. V rozmezích teplot mezi –5 °C až –15 °C je automaticky aktivována protizámrazová ochrana jednotek, zabraňující jejich zamrznutí.
 

Snadná instalace

Decentrální větrací jednotky s rekuperací tepla Zehnder ComfoAir 70 a Zehnder ComfoSpot 50 lze nainstalovat velmi jednoduše bez potrubních rozvodů: postačí pouze jádrové vyvrtání otvoru do obvodové zdi a elektrická přípojka 230 V. „Tyto jednotky představují ideální řešení pro malé bytové prostory za účelem provětrání, a dokonce i vyřešení problémů s plísněmi v jednotlivých vlhkých místnostech,“ říká Jiří Štekr. „Hodí se nejen pro rekonstrukce, ale mohou být rovněž velmi flexibilně navrženy do novostaveb. Ve velkých bytech můžeme využít několik jednotek“. Decentrální jednotky Zehnder ComfoAir 70 jsou koncipovány pro připojení druhé místnosti: umožňují pak větrat i dvě místnosti najednou.
 
Jednotka na fasádě může mít volitelně i nerezovou mřížku (standardně je mřížka v bílé barvě)

 

V jednoduchosti je síla: Zehnder ComfoSpot 50

Decentrální větrací jednotka Zehnder ComfoSpot 50 pro větrání jednotlivých místností nebo malých bytů potřebuje k instalaci pouze vyvrtání otvoru ve zdi ø 340 mm a el. přívod 230 V. Na fasádě jakož i v obytném prostoru je vidět pouze nenápadný krycí panel o rozměrech 376 x 380 x 50 mm, který se dá nalakovat a tím opticky přizpůsobit prostředí. Ve vnitřním krycím panelu je integrováno ovládání jednotky, pomocí kterého lze volit ze čtyř rychlostí větrání nebo jednotku vypnout. Navíc pro dosažení vyššího komfortu i účinnosti větrání lze využít doplňkové funkce ovládání pomocí čidel vlhkosti, VOC a CO2. Displej upozorňuje na potřebu výměny filtrů, které mohou být uživatelem bytu snadno a bez nářadí vyměněny. Jiná údržba není nutná. Zabudovaný entalpický výměník je v oblasti decentrálních jednotek výjimečný a umožňuje zpětné získání až 82 % tepla a 78 % vlhkosti.
 
Zehnder ComfoSpot 50
 
Zehnder ComfoSpot 50 může za hodinu vyměnit až 55 m3 vzduchu a hodí se do prostor o ploše do ca. 45 m2. Přitom pracuje extrémně tiše (pouhých cca 25 dB(A)) a má nízké provozní náklady (na spotřebu el. energie jsou nižší než 300 Kč / 11 eur za rok).
 

Pro střední byty: Zehnder ComfoAir 70

Prvotřídní decentrální větrací jednotka Zehnder ComfoAir 70 s rekuperací tepla a vlhkosti, trvale zabezpečuje přísun čerstvého čistého vzduchu pro jednu místnost nebo malý dvoupokojový byt. Zehnder ComfoAir 70 umožňuje napojení druhé místnosti: např. se může instalovat v obývacím pokoji, do kterého přivádí v závislosti na ročním období ve výměníku předehřátý nebo ochlazený vzduch. Plochým potrubím Zehnder flat51 o výšce pouhých 51 mm, integrovaným do zdi, se propojí s kuchyní, odkud se nasává vlhký vydýchaný vzduch. Mikroventilací bez průvanu a víření prachu se provětrají obě místnosti.

Zehnder ComfoAir 70
 
Jednotka Zehnder ComfoAir 70 má elegantní design a nízkou hlučnost. Velkoryse dimenzovaný entalpický výměník zajišťuje využití až 89 % tepla a 71 % vlhkosti z odváděného vzduchu. Zehnder ComfoAir 70 může vyměnit až 65 m3/h vzduchu a hodí se do prostor o ploše do ca 65 m2.
19.07.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444