Rezervační poplatek: Kdy na něj realitka nemá právo?

Zdroj: PIXABAY.COM

Zdroj: PIXABAY.COM

Realitní kanceláře si často účtují poplatky, na které nemají nárok. Rezervační poplatek by třeba měly vracet klientovi téměř vždy při nepodepsání kupní smlouvy. Opak je však realitou. Zájemce o nemovitost má možnost neuzavřít smlouvu a získat své peníze zpět. Pokud se mu to nedaří, měl by se obrátit na právníka.

Realitní kanceláře si navykly účtovat poplatky, na které ale mají nárok jen v minimu případů. Typickým příkladem je rezervační poplatek, který realitní kancelář nejprve od zájemce o byt nebo dům vybere a pak si ho ponechá nehledě na to, co se děje dále. Jak je to s rezervačními poplatky podle zákona?

„Osud rezervačního poplatku by měl být v prvé řadě jasně a srozumitelně ujednán v rezervační smlouvě. Pokud se tak nestane, nesmí si ho realitní kancelář ponechat,“
vysvětluje právník společnosti Vaše nároky.cz Petr Novák. Pokud tedy ve smlouvě není o poplatku ani slovo, nesmí si ho realitka ponechat, ať už k prodeji dojde či nikoliv.

Smlouvu nemusíte podepsat

Pokud je ve smlouvě osud rezervačního poplatku zanesen, má na něj realitní kancelář nárok. Ale to jen v případě, že dojde k úspěšnému uzavření smlouvy mezi kupujícím a prodávajícím nebo mezi majitelem a nájemníkem. Často se objevuje také nárok realitní kanceláře na poplatek v případě, že se zájemce rozhodne smlouvu nepodepsat, ten však oprávněný není. „Takové propadnutí rezervačního poplatku se považuje za ujednání o smluvní pokutě. Realitka ale nemůže zájemce k uzavření smlouvy nutit, takže na peníze z rezervačního poplatku nemá nárok,“ vysvětluje dále právník Novák.

Pokud tak třeba zájemce o koupi bytu na poslední chvíli nedostane hypotéku a nemůže si tak koupi dovolit, nemusí smlouvu podepisovat a rezervační poplatek mu realitka musí vrátit. Podobná situace nastává, když si koupi rozmyslí z jakýchkoliv jiných důvodů.

Pozor, pokud jednáte přímo s majitelem

Jestliže je rezervační smlouva podepsána přímo s majitelem nemovitosti, nebo je majitelem nemovitostí realitní kancelář, situace je jiná. V tomto případě je možné, aby složený rezervační poplatek propadl druhé straně. „Je proto důležité přesně vědět, s kým rezervační smlouvu uzavíráte,“ upozorňuje právník.

Problémy mají i prodávající

Nejrůznější smluvní pokuty realitní kanceláře vyžadují také po majitelích nemovitostí. Například v případě, že s vyhledaným zájemcem není uzavřena smlouva nebo tehdy, když majitel uzavře smlouvu bez zapojení realitky. Obojí je však příkladem situace, kdy realitní kancelář většinou není v právu a majitelé nemovitostí by měli chtít své peníze zpět.

Obraťte se na právníka

Ve většině výše zmíněných případů se jedná o desetitisícové až statisícové částky, proto, pokud realitní kancelář odmítá poplatek vrátit či si účtuje neoprávněné pokuty, je vhodné se obrátit na právníka. V těchto situacích je většinou nárok jasně daný, proto by se poškození neměli bát ani případného soudního řízení.

„Kvůli jasně daným zákonům však samy realitní kanceláře většinou do soudních sporů nejdou a peníze se v mnoha případech podaří získat mimosoudně,“ dodává právník.
13.09.2017

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444