Revoluce v kuchyňském designu

Kuchyňské linky v posledních letech zažívají zajímavou proměnu. Dříve všemi milované dřevěné linky jsou nyní nahrazovány modernějšími materiály - sklem, plastem, ale i kamenem a jeho imitacemi. Trendy hlásají jedinečnost, stylovost a hravost. 

Upřednostňovány jsou čisté, elegantní linie a lesklé úpravy povrchu. Nejvíce využívaným materiálem pro základ kuchyňské linky je takzvané „lamino“. Jeho základním složením je dřevotříska potažená laminovacím papírem. Hlavními výhodami lamina jsou dlouhá životnost a cenová dostupnost. Z hlediska interiérového designu je lamino vítanou změnou, jelikož umožňuje široké spektrum provedení povrchů i barevných kombinací v lesku či matu. 
Nebojte se experimentovat s barvami
Návrháři moderních kuchyňských linek popouští uzdu své fantazii a klasické kombinace rozšiřují o nevšední motivy. Aktuálním hitem jsou zejména linky v lesklém provedení ve výrazných barvách. Při výběru můžete narazit na zelené, červené, fialové i modré linky, které v interiéru vypadají nápaditě. Barev se není třeba bát. Stačí pouze umět zkombinovat vhodné doplňky. U výrazných kuchyňských linek by doplňky měly plnit funkci odlehčení prostoru. Využít lze například stojany na bylinky, zajímavým prvkem jsou i skleněné dózy, misky na ovoce či mlýnky na koření. 

Naším tipem je luxusní kuchyňská linka BOLERO v červeném dekoru, který je kombinován s pracovní deskou v odstínu trawertyn. Linka BOLERO v sobě skýtá eleganci, moderní vzhled evokující luxus a vybraný styl. Vyznavače umírněnějších barev může zaujmout její černobílé, bílé, olivové, nebo černé provedení.
V harmonii ECO stylu 
Celkový trend ekologického smýšlení, návratu k přírodě a k duševní harmonii se promítl i do oblasti interiérového designu. Kuchyňské linky s motivy přírodních materiálů jsou velmi populární. Čisté linie, zemité tóny doplněné o přírodní prvky kamene a dřeva jsou ideálním řešením především v menších kuchyních, kde využijete jejich schopnost opticky prostor zvětšit. Lze je sladit s jakoukoli barvou a pokaždé docílíte jiného vzhledu. Se zemitými barvami krémové a hnědé působí uklidňujícím dojmem, naopak s pestrými odstíny zelené získají na výrazu. Vkusným doplňkem je například ratan, jenž ještě více podtrhne přírodní ráz kuchyně. Ratanové misky, ošatky, prostírání skvěle zapadnou a navíc mají své praktické využití. 
Hra se světly
Nezapomínejte ani na kvalitní osvětlení. Světelná řešení nejsou pouhou nezbytností, ale jejich pomocí lze docílit luxusního vzezření každé kuchyně. Především u kuchyňských linek z lesklých materiálů můžeme pozorovat, jak hra světel dodá na eleganci a honosnosti. Využít lze jak integrovaných světel zabudovaných přímo do linky, tak i LED pásků, nebo sádrokartonových podhledů. Rozmístění světel musí být naplánováno s rozvahou. Kromě samotné estetičnosti je dostatečné osvětlení nezbytné pro bezpečnost práce v kuchyni. 
Volba vhodné jídelny
Ke kuchyňské lince bezesporu patří vhodný jídelní stůl se židlemi. I zde máte možnost volby. Hlavními kritérii, která byste neměli opomenout, jsou prostorová dispozice jídelny a potřebný počet míst k sezení. Pro malé kuchyně jsou výhodou barová řešení. Vypadají velmi moderně. Jejich nevýhodou je však nepohodlí a vysoká omezenost míst. Máte-li k dispozici prostornou jídelnu, volte raději kvalitní jídelní sety. Jídelní sety prošly, stejně jako kuchyňské linky, proměnou. Na popularitě v posledních letech získaly především skleněné stoly doplněné o zajímavě zpracované židle. 
14.05.2014

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444