Revitalizace vytápění staršího rodinného domu

Tepelné čerpadlo AQUAREA T-CAP

Přechod na nové energetické zdroje není u starších budov pouze otázkou ekologie nebo zvýšení komfortu. I když samozřejmě hrají v procesu rozhodování důležitou roli, jde především o ekonomické rozhodnutí. Ceny primárních zdrojů se zvyšují a postupné zdražování vstupů k zajištění pohodlí a chodu domácností má i přes lokální výkyvy stabilní růst.

Řada domů, postavených v devadesátých letech minulého století, kdy vrcholila vlna výstavby rodinných domů je nyní na hranici nejen morálního, ale i technologického a technického zastarání - včetně technologií pro jejich vytápění, které jsou samozřejmě i díky cenám na vstupu, značnou ekonomickou zátěží rodinného rozpočtu. Podobně na tom jsou rovněž domy postavené mezi roky 1997 až 2011, kdy nepříliš čitelná energetická politika vedla k roztříštěnosti způsobu vytápění a řada v té době podporovaných způsobů vytápění se ukazuje, bez dotační politiky, provozně neekonomická.

Před nutnost změny ve způsobu vytápění tak byla postavena řada majitelů rodinných domů. Většina z nich, podobně jako realizované řešení, které si představíme, se pohybují v rámci průměrné zastavěné plochy, která se u rodinných domů mezi roky 1997 až 2011 pohybuje od 133,1 m2 do 144,7 m2.

Naše obydlí jsou si podobná

Náš rodinný dům byl postaven v roce 1988. Má 2 nadzemní podlaží, suterén a neobytné podkroví. Celková zastavěná plocha je 140m2, podlahová plocha vytápěných místností 300m2. V současnosti dům obývají 4 dospělé osoby.


Hlavní konstrukční řešení
Obvodové zdivo z pórobetonových tvárnic + vnější tepelná izolace o tloušťce 8 cm, dřevěná okna s izolačním dvojsklem.

Původní řešení vytápění
Dům byl původně vytápěn kombinací kotle na tuhá paliva (především uhlí) a ústředním elektrickým přímotopem - elektrické patrony o výkonu 2x 12 kW + litinové radiátory a ocelové rozvody, které jsme ponechali bez úprav dodnes.

Běžný režim výtápění
Vytápění elektrickou energií v přechodném období, v zimním období i v průběhu pracovních dní. Elektrické vytápění ale při krátkodobém zapnutí (6 hodin) nedokázalo dostatečně dům vyhřát. Navíc nebylo spouštěno v době vysokého tarifu elektrické energie, takže se dům dostatečně netemperoval.
Kotel na tuhá paliva byl používán hlavě o víkendech a ve dnech s velmi nízkou venkovní teplotou.

Ekonomika je rozhodující

S rostoucími náklady na vytápění, které jsme museli vynaložit na komfortní vyhřátí domu, nikdo přece nechce doma mrznout, bylo nutné rychle zvážit ekonomicky výhodnější alternativy. Pro tepelné čerpadlo jsme se rozhodli zejména kvůli úspoře nákladů na vytápění i snadný provoz a pohodlnou obsluhu vytápění. Stávající kotel jsme ponechali jako případnou rezervu (například při dlouhodobém výpadku elektřiny), ale za 2 topné sezóny, kdy provozujeme tepelné čerpadlo, nebyl použit.


Okamžitý přínos, okamžité úspory
Během první roku vytápění s využitím telepného čerpadla došlo k úspoře ve spotřebě elektrické energie celého domu oproti průměru z předchozích roků o 4 MWh, kdy průměrná roční spotřeba v letech 2008-2012 byla 21 MWh, v roce 2013 činila naše roční spotřeba 17 MWh. Samozřejmě zároveň odpadla spotřeba uhlí, jehož spalování jsme nebyli nuceni po celé období využít.

Uspořená částka představuje v našem případě, bereme-li v potaz pohyb cen na trhu, přibližně 30 – 35 tisíc Kč, kdy 10-15 tisíc připadá na nepotřebné uhlí a 20 tisíc na elektrickou energii. Další snížení očekáváme od změny technologie ohřevu TUV, kdy jsme před minulou topnou sezonou provedli výměnu původního elektrického ohřívače, kdy současný je nyní napojen pouze na systém tepelného čerpadla.

Náklady na instalaci - rychlá návratnost
Vynaložené prostředky na přechod k tepelnému čerpadlu - 170 tisíc za čerpadlo a 30 tisíc Kč za instalaci se nám tak vrátí při předpokládaném vyvoji cen v podstatě za 5 - 6 let.
27.03.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444