Reverzní dveře s opačným otevíráním pro úzké a malé místnosti

Otevírání dveří v úzkých nebo rozměrově menších místnostech je možné řešit různými způsoby – posuvnými systémy do pouzdra, na stěnu, skládacími, lítacími dveřmi nebo klasickými otočnými dveřmi na pantech s reverzním otevíráním.

Minimalismus a elegance hladkých linií stěn


Mezi moderní trendy teď patří klasické otočné dveře bez polodrážky (tzv. bezfalcové), které jsou zavěšené na dvou nebo třech pantech a uložené ve skryté zárubni. Znamená to, že stěna přímo „přechází“ do roviny dveřního křídla a žádná obložková zárubeň neruší jednolitost plochy. Minimalismus a elegance interiéru je tím podtržena. Obzvlášť, pokud investor zvolí stejnou barvu povrchu dveří jako výmalbu stěn. Omítka je dotažená až k hraně zárubně a opticky tedy téměř až k hraně křídla. U dveří se skrytými zárubněmi bývá často využívána bílá barva nebo velmi světlý dřevodekor.

Pokud se majitel bytu nebo domu rozhodne pro skryté zárubně, ale například v šatně, chodbě, vstupu do koupelny nebo v ložnici, není dost místa pro klasický způsob otevření dveří, musel volit kompromisy.

Opačný způsob otevírání dveří


U technologie reverzních otočných dveří to ale není nutné. Otočné reverzní dveře neboli dveře s opačným způsobem otevírání, se otevírají na druhou stranu než obvykle. Dveřní křídlo se otevírá směrem od sebe z pohledové strany.


Otevírání reverzních dveří je směrem od sebe z pohledové strany. Skryté zárubně jsou osazeny dveřmi s polodrážkou.
Speciální kování a tvar zárubně umožní křídlu otevření do dveřního otvoru, do zárubně. Uspoří se tím prostor v místnosti, ovšem o něco se zmenší průchozí šířka dveří. U výrobce Masonite jsou čisté průchozí rozměry dveří od 626 po 926 mm. V reverzní variantě jsou ale dostupné všechny typy dveří s kvalitními laminátovým povrchem CPL, plné dveře v povrchu HPL a na vyžádání i se speciálními nástřiky. Majitel tedy může zvolit jednotný dekor dveří pro celý byt nebo některé v jiné povrchové úpravě.

Reverzní dveře musí mít polodrážku a osazují se do správného druhu skryté zárubně, která se vyrábí ve dvou výškových standardech 197 a 210 cm se speciálními skrytými 3D panty a magnetickým zámkem. Zárubně se montují do sádrokartonové nebo zděné příčky s doporučenou minimální tloušťkou 125 mm. Ani u zárubní se tedy neplýtvá místem. Pro instalaci skrytých zárubní je ideální se rozhodnout v rámci projektu. Pokud se rozhodnete v době, kdy již máte hotové omítky a připravený stavební otvor, je daleko komplikovanější je instalovat.

Skryté panty a tiché dovření


Skryté panty umožňují otevření dveří až na 180°, jejich seřízení ve třech osách a jsou univerzální pro levé i pravé dveře. Magnetický zámek s protiplechem zajistí pohodlné a tiché zavření dveří, které je podpořeno protihlukovým těsněním pohledového rámu zárubní.

Panty i zámek pomáhají k seřízení dveří do dokonalé roviny a sjednocení viditelných mezer mezi zárubní a dveřmi.


Způsob otevírání reverzních dveří Masonite je směrem do zárubní, do dveřního otvoru. Platí to pro pravé i levé dveře.

Podrobné vysvětlení principu skrytých zárubní pro reverzní dveře najdete v novém katalogu MASONITE (ke stažení zde).

Vzhled dveří si můžete on-line nakonfigurovat, ale pokud dáváte přednost osobnímu poradenství, můžete navštívit některou vzorkovou prodejnu Masonite.
29.10.2019 | PR
  • Masonite CZ spol. s r.o.

    Největší český výrobce dveří s tradicí již od roku 1960 dodává na tuzemský a evropský trh interiérové dveře s výběrem z více než 1 500 druhů s různými povrchy a typy zpracování.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444