Restaurování nábytku jako řemeslo, umění i vášeň

Z pera odborníka na slovo vzatého pochází jedna z novinek nakladatelství REBO Productions, kniha nazvaná Restaurování a opravy nábytku. Jde o vynikající, systematicky zpracovanou příručku, v níž se zájemci seznámí se základními i pokročilými technikami, postupy a dovednostmi.

„Termínem restaurování popisujeme mnoho nezbytných postupů od jednoduchého zahlazení škrábanců až po záchranu na první pohled ztracených kusů,“ říká autor o svém oboru. William Cook je odborníkem především na nábytek 18. a 19. století. Jeho kvalifikací však není jen praxe v rodinné dílně, absolutorium na College of Furniture v Londýně a posléze práce v jednom z významných londýnských starožitnictví, ale také zanícení opravdového nadšence. Přednáší, publikuje a v současné době pokračuje v budování rodinného podniku. K zákazníkům firmy W.J. Cook & synové, kterou založil jeho otec, patří mj. britská královská rodina, velká muzea a významní sběratelé.
I sama kniha vznikla díky úzké spolupráci s Cookovými dílnami, jak autor připomíná v doslovu. Ti, kdo sáhnou po českém vydání jeho knihy, si tedy mohou být jisti, že rady a návody, které tu poskytuje, jsou zcela precizní a vyzkoušené.  Najdou zde cenné informace o vhodných nástrojích i strojích, materiálech a vybavení pracoviště. Cook se pak v ucelených kapitolách věnuje obecně povrchům a povrchovým úpravám, restaurování židlí, stolů a skříní a komod. Jednotlivé kapitoly jsou vždy uvedeny stručnou historií toho kterého typu nábytku a jeho konstrukcí, pokračují poučením o demontáži a různými druhy oprav. Každá kapitola obsahuje pro větší názornost kromě obecných postupů také ukázku práce na konkrétních projektech.  Velkým přínosem k praktické využitelnosti této publikace je i barevná obrazová dokumentace čítající více než tisíc barevných fotografií, jejichž autorem je John Freeman. 
16.02.2005 | sm
  • REBO PRODUCTIONS CZ, spol. s r. o.

    Nakladatelství REBO PRODUCTIONS CZ, spol. s r. o. bylo založeno v roce 1992 jako dceřiná firma nizozemské společnosti REMAINDER BEHEER B.V. se sídlem v Lisse. V České republice se stalo prvním nakladatelstvím, které začalo na trh dodávat kvalitní zahraniční publikace. Pilířem edičního programu jsou především populárně-naučné tituly z nejrůznějších oblastí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444