Restauratéři se připravují na sezónu

Vybíráme stínicí techniku na zahrádky

Stínící technika je v myslích řady z nás spjatá spíše s rezidenční výstavbou, v gastronomii má však své nezastupitelné místo. Ať už je motivací restauratérů a hoteliérů ochrana zákazníků před negativním slunečním zářením nebo reklama, markýzy, pergoly nebo slunečníky hrají zejména v letních měsících rozhodující roli při obsazenosti zahrádek.

Možná si to často ani neuvědomíte, ale je jasné, že na zahrádce bez stínění bude vždy méně lidí – není nic nepříjemnějšího než ostré slunce v očích, zteplalé pivo, pot při jídle a celková nepohoda. 
 
Vybrat nejvhodnější zastínění pro zahrádku však není jednoduché. Rozhodovat se pouze podle ceny se rozhodně nevyplatí. Při výběru vhodného zastínění je třeba brát v potaz řadu faktorů. Pojďme si některé z nich projít s odborníkem na stínění v gastronomii, firmou Bohemiaflex CS. Podotkneme ještě, že řada faktorů pro výběr stínící techniky na zahrádky platí i pro rezidenční bydlení. 
 

Orientace zahrádky na světovou stranu

Jižní strana bude zákonitě více vystavená slunečnímu záření, proto je třeba vybírat stínění, které bude zahrádku krýt jak shora, tak i po stranách. Pohyb slunce v průběhu dne navíc mění výšku dopadajícího slunce, proto je nutné dbát na to, aby stínění bylo variabilní a dalo se průběžně stahovat či vytahovat podle potřeby.

Severně orientovaná zahrádka nebo zahrádka umístěná na návětrné straně může naopak trpět chladem. Pak je dobré investovat do bočních krytí s průhlednou fólií, která návštěvníky ochrání před větrem a chladem, ale zároveň jim umožní průhled ven, což je hlavní motivací pro návštěvu restaurační zahrádky. Prodlouží také použití zahrádky do podzimu.
 

Ovládání

Jednoduchost ovládání je klíčem k oblíbenosti zahrádky nejen u návštěvníků, ale hlavně u obsluhy a zároveň vám ušetří řadu problémů. Ačkoliv je motoricky ovládaná markýza o něco dražší než ta na ruční pohon, pro komfort ovládání i dámskou obsluhou a rychlost stažení markýzy při nepříznivém počasí, se určitě vyplatí. Zahrádky bez obsluhy jsou pak specifickým problémem – tam se vyplatí zejména investovat do proškolení obsluhy, aby nedošlo k takové nepříjemnosti, jako markýza vytažená za průtrže deště – může dojít ke zlomení ramen vahou vody a v nejhorším případě i ke zranění.

Odbornost

Firma Bohemiaflex CS se na trhu pohybuje přes 20 let. Dnes je předním dodavatelem stínění pro gastronomii – za vše hovoří fakt, že již řadu let dodává stínění pro restaurace po celé České republice.

Trendy

Trendem je trávení volného času na čerstvém vzduchu, a to téměř za jakéhokoliv počasí. A to je vyžadováno i při návštěvě restaurace. Stínění dnes už musí splňovat i ochranu před deštěm, což není primární funkcí markýz. Výrobci stínicí techniky se však musí přizpůsobovat potřebám zákazníkům. Proto vyhraje ten, kdo nabídne vhodné zastínění v kombinaci s možností zahrádku uzavřít a za chladných dní ji vytápět plynovými lampami či infrazářiči. 

Například terasová markýza Pergola Linie s potahem z kvalitního vrstveného PVC a zabudovaným odtokem vody je ideálním řešením pro restaurace, které chtějí svým hostům nabídnout posezení na zahrádce i za nepříznivého počasí. Pergolu Linii lze uzavřít ze všech stran roletami či systémem z bezpečnostního skla. Pergolu lze opatřit profily s osvětlením a infrazářiči – vytvoříte si tak téměř celoroční restaurační zahrádku bez trvalého zásahu do stavby. 


Tam, kde majitelé restaurací nebo hotelů nemohou vůbec zasahovat do konstrukce restaurace či jejího okolí, ocení kvalitní slunečníky Prostor, které jsou unikátní boční stojnou nohou. Speciální slunečník pro gastronomii totiž počítá s nutností maximalizovat prostor pod slunečníky a umožnit pohyb obsluhy, vozíčkářů či kočárků při zachování stínící funkce slunečníků. 

Možnost flexibilního umístění samostatně stojících markýz, relativně snadná a rychlá montáž i demontáž a zakrytí velkých ploch je přesně to, splňuje markýzový přístřešek. Dvě horizontální markýzy s kloubovými rameny synchronně vyjíždějí z ocelového rámu krytého stříškou. Přístřešek lze kotvit do jakéhokoliv povrchu pomocí speciálních hliníkových patek nebo zatíženy okrasnými květináči.

Stojiny jsou vždy po stranách přístřešku a díky tomu je prostor pod markýzami dokonale využitý. Celkově je přístřešek velmi kompaktní a svými rozměry umožňuje maximální využití terasy či zahrady. Pro snadnou manipulaci je možné přístřešek opatřit sluneční a větrnou elektronikou, která umožňuje rychlé ovládání markýz v případě změny počasí.



Nejvýznamnějším trendem však zůstává důraz na kombinaci designu, kvality, odbornosti a citu pro genius loci místa při vybavení vaší restaurace či hotelu. A samozřejmě je něco, co žádná markýza ani pergola nedokáže – to je usměvavá obsluha, kvalitní a chutná jídla a výborné nápoje. 
15.05.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444