Rekonstrukce půdy na obytné podkroví

Jak řešit půdní vestavbu? Díky sádrokartonu, kvalitním izolacím a střešním oknům můžete v podkroví vytvořit útulný a funkční obytný prostor. Po absolvování kurzu ve Škole suché výstavby Rigips to navíc zvládnete i svépomocí.

Díky aplikaci suchou cestou je možné opláštění pomocí sádrokartonu provádět bez zbytečných technologických přestávek na vyzrávání, schnutí hrubé stavby či jádrové omítky. Na konstrukce použité pro opláštění podkroví jsou kladeny stejné nároky jako na konstrukce oddělující interiér od exteriéru, např. na obvodové stěny. Musí zajistit tepelnou, akustickou pohodu a ochranu proti atmosférickým vlivům a požáru. 
 

Opláštění sádrokartonem

Podkonstrukci podkrovního opláštění lze vytvořit z ocelových R-CD profilů na krokvových závěsech či stavěcích třmenech. „Abychom podkonstrukci akusticky oddělili od nosných zdí, je nutné vždy na obvodový profil R-UD nalepit pěnové napojovací těsnění,“ vysvětluje Robert Hošek, garant technické podpory Rigips.

 
Sádrokartonové desky se osazují zásadně podélnou hranou kolmo ke směru montážních R-CD profilů, popř. montážních latí. Při opláštění je nutno zachovávat zásadu převazování příčných spár alespoň o jednu vzdálenost mezi profily či latěmi, tedy spáry desek nesmí tvořit kříž. Upevnění sádrokartonových desek se provádí nejčastěji samořeznými šrouby typu TN délky 25–55 mm (popř. jinými šrouby dle typu desky). Vzdálenost šroubů na stropech a šikmých částech opláštění je max. 170 mm, min. 20 ks/m2.
 
V případě styku šikmých ploch v podkroví se postup výstavby podkonstrukce a opláštění sádrokartonovými deskami nijak nemění. Důležité je, aby ve styku šikmých ploch bylo napojení jednotlivých dílů parozábrany spojité, těsné. V místech, kde montáž příček probíhá dříve než montáž podkroví, je nutné nezapomenout založit parozábranu po obvodu příčky před její samotnou montáží.

 

Chcete vědět, kolik materiálu budete potřebovat na opláštění podkroví? Vyzkoušejte kalkulačku Rigips, která vám pomůže s výběrem materiálu a správným typem konstrukce. Pokud byste chtěli poradit s technickým řešením, můžete se obracet na technickou podporu Rigips na tel.: 226 292 224 (Po-Pá 7:30 – 17:00).


Podkroví bez otlučených rohů a mikroprasklin

Kvalitní zpracování podkroví stojí především na použití materiálů a konstrukcí, které se dobře doplňují. Díky systémovému řešení a správně provedeným detailům je možné předcházet praskání a vzniku mikrotrhlin, což je jeden z nejčastějších problémů v podkroví. Také není doporučeno „křížit“ suché a vlhké procesy. „V tomto ohledu je výhodné kromě sádrokartonových obkladů podkroví a sádrokartonových příček, sáhnout i po systému suché podlahy s deskami Rigistabil nebo Rigidur,“ dodává Robert Hošek. Výhodou suché podlahy je její nízká hmotnost, která zbytečně nezatěžuje stropy, což ocení majitelé starších domů.
 
Výsledný dojem a životnost celého podkroví ovlivní i finalizace rohů a koutů sádrokartonových konstrukcí. Dříve se využíval výhradně akrylový tmel, na nárožích hliníkové lišty v kombinaci s tmelem. Z dnešního pohledu není toto řešení úplně ideální. Jedná o pracný, poměrně nespolehlivý způsob, který nedosahuje dlouhé životnosti. 

„Optimálním řešením je aplikace speciální pásky Habito® Flex společně se spárovacím tmelem Rifino Top,“ vysvětluje Robert Hošek. Tato páska zajistí pevné spoje, odolné vůči mechanickému poškození a případnému praskání. Oproti hliníkovým lištám je páska velmi ohebná a přizpůsobí se rohům i koutům všech uhlů.

 

Naučte se montáž sádrokartonu na odborném kurzu

Pokud plánujete pustit se do rekonstrukce svépomocí, můžete navštívit kurz montáže sádrokartonu ve Škole suché výstavby Rigips. Dozvíte se nejen obecné zásady a podmínky montáže sádrokartonových konstrukcí, ale dostanete také možnost si vše prakticky vyzkoušet pod vedením odborníků.
 
Vybírat je možné z několika kurzů určených pro začátečníky i kutily včetně opláštění podkroví. Kurz opláštění podkroví sádrokartonem zahrnuje montáž předsazené stěny spřažené, opláštění šikmých i vodorovných ploch s důrazem na správné opláštění střešního okna.
13.07.2021 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444