Rekonstrukce bytu: tipy pro montáž dveří

Při rekonstrukci bytu nebo domu, ať už kompletní nebo jen částečné, se většinou stavební práce dotknou i interiérových dveří. Změny dispozic, nové příčky, úprava bytového jádra nebo jen oprava stěn a estetické změny přinesou stavebníkovi nové otázky týkající se i dveří. Pojďme se na některé body podívat.

Na otázky Poradny pro dveře odpovídal Ing. David Krubner, marketingový a obchodní ředitel největšího českého výrobce dveří, společnosti MASONITE CZ spol. s r.o., www.masonite.cz.

  • Při rekonstrukci bytu se při změně podlahy často sníží i dveřní otvor. Jak dveře správně napasovat?
Důležité je nezapomenout na rozdíly mezi stavebními a čistými výškami podlah. To samozřejmě ovlivňuje i výšku dveřního otvoru, při položení podlahové krytiny se stavební otvor zmenší. Ideální otvor pro obložkové zárubně by měl mít výšku 202 cm od finální podlahy. Na to je třeba myslet již při výběru podlahové krytiny. Pokud zaměňujeme koberec za plovoucí podlahu, bude nutné snížit konstrukci podlahy o výšku této skladby. V případě potřeby lze interiérové dveře dodatečně zkrátit o 1,5 cm. U protipožárních bezpečnostních dveří, které v bytovém domě slouží jako vchodové do bytů, to jde o 2,5 cm. Vyrábíme dveře také v atypických rozměrech, takže můžeme vyřešit i velmi individuální požadavky.


Instalace dveří Masonite v 3D dřevodekoru borovice finská v povrchové úpravě CPL laminát premium.
  • V jaké fázi stavebních úprav se instalují dveřní zárubně?
Montáž zárubní je dost náročná na přesnost instalace. Pokud nechcete práci svěřit proškoleným montážníkům, je důležité si dopředu projít návod. Metoda pokus-omyl se zde příliš nevyplácí. Vodováha, precizní spojování jednotlivých dílů a trpělivost pro dostatečné vytvrdnutí montážní pěny k sobě u instalace dveří patří.
 
Dveřní zárubně se montují až na konci stavebních prací, tedy až po dokončení všech úprav stěn i podlahových krytin. Kolem zárubní je vhodné vynechat min. 5 cm soklové lišty, kterou je lepší instalovat až po osazení zárubní.  Při jejich instalaci je doporučeno dbát na to, aby se dveřní křídlo otevíralo směrem do místnosti, do které vstupujete.¨


Instalace obložkových zárubní Masonite v 3D dřevodekoru borovice finská v povrchové úpravě CPL laminát premium.

  • Obkládáte kovové zárubně? Na co si dát pozor?
 Při renovaci místností je možné ponechat původní kovové zárubně a „pouze“ na ně přimontovat obložky, tzv. obklad kovové zárubně. Povrch obložek je vyroben ve stejném dekoru jako dveře, takže výsledkem je ucelený dojem nových dveří. Vzhledem k tomu, že propojujeme prvky staré a nové konstrukce, je důležité správné pořadí pracovních kroků. Klíčová je přesnost spojování prvků k sobě a také při montování na kovovou zárubeň. Staré panty se odřezávají a později se do předvrtaných otvorů vloží nové závěsy. Při instalaci pracujeme s nízkoexpanzní pěnou a je třeba dbát na její dostatečné vytvrdnutí.

Podrobnější informace najdete ve videonávodu na www.masonite.cz/videonavody/. Případně se můžete obrátit na techniky společnosti Masonite ve 21 vzorkových prodejnách v ČR a v 6 na Slovensku.
 
29.03.2021 | PR
  • Masonite CZ spol. s r.o.

    Největší český výrobce dveří s tradicí již od roku 1960 dodává na tuzemský a evropský trh interiérové dveře s výběrem z více než 1 500 druhů s různými povrchy a typy zpracování.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444