Rekonstrukce? Nebojte se bílé, volte vhodné kontrasty

Interiérové dveře jako jemný doplněk, nebo jako majestátní dominanta místnosti? Obojí je možné, pokud máte cit pro estetiku nebo se dopředu poradíte s odborníky. Nebojte se zvolit jako základní prvek bílou barvu a tu vhodně prokombinovat s jedním dominantním rysem, barvou nebo materiálem.

Dveře při rekonstrukci

Při instalaci dveří a po jejich osazení do stěny je mnoho aspektů, které jsou laickému oku skryty. Při dobré volbě dodavatele a precizně odvedené řemeslné práci mají zůstat skryté po celou dobu jejich užívání. V dnešní „developerské“ době, kdy bytové i řadové domy rostou jako houby po dešti, má budoucí majitel už málokdy možnost mluvit do uspořádání interiéru. Možná i proto si uživatelé bytu přizpůsobují dispozice místností a rekonstrukce přichází dříve, než je z pohledu stavebních materiálů potřeba. Stoupá také trend rekonstruovat rodinný byt, nebo koupit starší a zrenovovat jej dle svých představ. Zde přichází na řadu uvažovat prostorově, funkčně a esteticky.

Martin Švarc ze společnosti MASONITE shrnuje pár praktických typů a aktuálních trendů ve světě interiérových dveří následovně:

Prostor a styl

Dveře vybíráte pro danou místnost, nikoliv místnost pro dveře. Je tedy nutné zvážit základní aspekty. Často se stává, že se zákazník nadchne pro katalogový model, který zkrátka jeho interiéru nebude slušet. Je tedy nutné brát nejprve v potaz velikost prostoru a styl, kterým se váš interiér bude ubírat.

Velikost místnosti a optický klam

Menší prostory opticky zvětšíte skrytými zárubněmi. Dveře tak splynou do hladka se stěnou a nepřerušovaná jednotná linie přidává místnosti na prostornosti a vzdušnosti. Naopak, přiznané zárubně, výrazné dekory, rozmanité kovové prvky a tmavší barvy sluší prostorám větším, vzdušnějším, kde je možné opticky místnost zeštíhlit právě mohutným dojmem, kterého u takovýchto dveří docílíme. 

Stylová bílá

Ovšem, ať se trendy v interiéru hýbají jakýmkoliv směrem, nikdy, ale opravdu nikdy neuděláte chybu dveřmi bílými. Bílá barva tvoří základ interiérových konceptů od těch nejextravagantnějších newyorských rezidencí až po super elegantní pařížské byty. Profilované dveře série Quatro, ANGLET, ANGLET VERTIKA, BORDEAUX a BORDEAUX VERTIKA jsou pro MASONITE designérským počinem této sezóny. Strohá elegance bílé UV barvy v odstínu RAL 9003 má schopnost podtrhnout moderní interiér ve všech jeho detailech. 



Nově horizontálně

Poslední novinkou v trendech jsou také horizontální dekory dveří. Opticky se dveře rozšíří a budete mít pocit příjemné „dřevěné“ hmoty ve vašem bytě. Ovšem vzhledem k tomu, že dveře s povrchem kontinuálně lisovaného laminátu (tzv. CPL) mají vysokou odolnost a životnost, nemusíte se obávat ani škrábanců nebo otlaků, které mohou vzniknout v místnostech s velkým provozem, jako jsou dětské pokoje nebo chodba. V případě potřeby většího osvětlení prostoru je možné, a to samozřejmě nejen horizontální dekory, kombinovat s různými druhy prosklení. Velmi populární je nové prosklení LINEA.



Trendy dekory tak oživí jak klasický interiér, tak se budou hezky vyjímat i v moderním jednoduchém stylu. Horizontální dřevodekor je v designu od nejsvětlejšího (borovice finská), přes středně hnědý (dub přírodní) až po nejtmavší (bardolino).

Pokud si nedovedete představit různé kombinace barev, skla a designu klik, můžete si pohrát s návrhem vlastních dveří v online konfigurátoru na webu www.masonite.cz. K dispozici zde budete mít přes 1 500 druhů dveří. Žádné omezení při rekonstrukci vašeho interiéru se tedy u dveří bát nemusíte. Jednoduchá webová aplikace vás provede všemi možnostmi. Možná bude složitější vybrat tu správnou barvu na stěnu vašeho nově zrekonstruovaného bytu či domu.
16.06.2017 | PR
  • Masonite CZ spol. s r.o.

    Největší český výrobce dveří s tradicí již od roku 1960 dodává na tuzemský a evropský trh interiérové dveře s výběrem z více než 1 500 druhů s různými povrchy a typy zpracování.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444