Regálový systém

Závitové tyče z nerezové oceli dobře snesou zatížení na vzpěr, mimořádně pevné jsou v tahu a dostatečně únosné jsou i při namáhání ohybem. U stojícího regálu však doporučujeme minimální průměr 10 mm, neboť příliš malá stojná plocha vytváří neúnosný tlak na podlahovou krytinu, jenž by ji mohl poškodit.

Na závěsný regál postačí závitové tyče o průměru 6 mm. Ty se musí prodloužit pomocí tzv. spojovacích matic na délku větší než 1 m, aby se daly ukotvit do stropu a spustit do pohodlně dosažitelné výšky. Na poličku se hodí kotvy na velké zátěže nebo jednoduché kovové hmoždinky. Obě jsou vybaveny vnitřním závitem, do něhož se tyče jednoduše našroubují.

Bydlení mezi maticemi

Nápad zkombinovat závitové tyče a desky z ušlechtilého dřeva do regálů s vynikající nosností, není nový. Je ale tak dobrý, že jsme na ukázku zhotovili hned tři nápaditá řešení. Pokud jste už někdy montovali regály ze známých prodejen nábytku, jistě vám neuniklo, že jednoduché exempláře někdy působí příliš nudným dojmem, zatímco ty hezčí naopak bývají pěkný hlavolam.   

 

Je na čase oprášit staré osvědčené řešení regály ze závitových tyčí. Do dřevěných polic se vyvrtají čtyři otvory, jimiž se prostrčí 1 m dlouhá závitová tyč, která se z obou stran zajistí podložkami a maticemi. Nejlepší na celé věci je, že prostým dotažením matic budou desky i tyče automaticky svírat pravý úhel, takže není třeba použít výztuhy ani zadní stěnu. A je tu ještě jeden malý bonus: protože jsou desky mezi dotaženými maticemi pevně upnuté, nemohou se prohnout tak snadno, jako desky volně položené. Z hle¬diska statiky to znamená, že rozpětí mezi dvěma tyčemi, které bývá obvykle 70 až 80 cm, lze takto zvětšit na téměř rekordních 100 až 110 cm. Z optických důvodů přichází jako materiál na desky v úvahu jedině lepená překližka. U tohoto druhu překližky se jednotlivé vrstvy vykreslují na hranách neobyčejně jemně a rovnoměrně. Lepená překližka je k dostání s březovou nebo bukovou dýhou (buk je podstatně dražší). Závitové tyče lze zakoupit ve stavebninách nebo v železářství (příp. v prodejnách hutního materiálu) v 1 m dlouhých kusech o průměru 6 až 20 mm.
 

Náš stojící regál je pěkný pořízek. Desky z lepené překližky o tloušťce 30 mm a závitové tyče o průměru 20 mm působí pořádně masivně. Jedině tak je ale regál skutečně stabilní.

V případě našeho stojícího regálu je na prvním místě masívnost. Dvě celé a jedna poloviční deska o tloušťce 30 mm z lepené překližky na závitových tyčích o průměru 20 mm nejenže už na pohled působí solidně, ale hravě si poradí i s kompletní hi-fi technikou a menší sbírkou knih. U desek z lepené překližky hrozí při prostrkování závitových tyčí nebezpečí, že ostrý závit vylomí vrstvu dýhy. Abychom tomu předešli, vyvrtáme otvory o 2 mm větší, než je průměr tyčí, a jejich hrany zaoblíme nebo srazíme. Větší otvory později překryjí podložky, které ale neplní jen funkci maskování. Mnohem důležitější je zvětšení styčné plochy mezi maticemi a povrchem dřeva, desky tak budou lépe upnuté. Čím silněji matice utáhneme, tím stabilnější bude celý regál. Desky z lepené překližky stačí na povrchu jen jemně zbrousit (brusným papírem o zrnitosti max. 120). Hrany jsou trochu náročnější, protože na nich mohou být viditelné stopy po řezání. K jejich odstranění proto zvolíme brusný papír o zrnitosti 60. Potom je jemně zbrousíme a provedeme povrchovou úpravu.

 

1. Od okrajů vyměříme polohu otvorů a vyznačíme si jejich střed.

2. Frézovacím vrtákem vyvrtáme otvory. Při vrtání podložíme desku odřezkem, aby se nevytrhla spodní okrajová vrstva.

3. Vrchní frézou zakulatíme nebo srazíme veškeré hrany i okraje otvorů, aby se při prostrkování závitových tyčí nevylomila svrchní dýha.

4. Brusným papírem o zrnitosti 60 obrousíme okraje, dokud nezmizí veškeré stopy po řezání i frézování. Potom hrany i plochy jemně zbrousíme brusným papírem o zrnitosti 240.

5. Povrch i hrany ošetříme tvrdým voskovacím olejem. Olej naneseme v tenké vrstvě, necháme 10 minut působit, vmasírujeme a po zaschnutí jemně zbrousíme.

6. Závitové tyče můžeme podle potřeby zkrátit kvalitní pilkou na železo (dokonce i při průměru 20 mm). Důležité je tyč při řezání důkladně upevnit tak, abychom nepoškodili závit.

7. Nejdříve našroubujeme spodní matice do požadované výšky a položíme na ně polici. Pak našroubujeme horní matice (nezapomeneme na podložky) a dotáhneme francouzským klíčem. Při dotahování podržíme druhou matici klíčem nebo sikovkami.
 

Úprava hran a povrchů

U jednoduše konstruovaných regálů je důležité pečlivé zpracování detailů, tedy úprava povrchů a hran. Použít na drahé desky z lepené překližky krycí lak by bylo škoda. Pokud se vám přesto líbí barevná úprava, nabízí se jako alternativa polepení poloprůhlednou fólií (d-c-fix), která nechá prosvítat kresbu dřeva a lze ji kdykoliv opět stáhnout. Důležité je lepit fólii na neupravené dřevo. Lakované plochy by se mohly poškodit a naolejovaný povrch má zase malou přilnavost. Na zakulacení nebo sražení hran je dobré použít povrchovou frézu. Ruční práce s brusným papírem by nebyla dost přesná, protože právě jemné struktury hran vyžadují, aby zaoblení nebo sražení bylo naprosto stejnoměrné. Hladká jako zrcadlo bude fólie, pokud ji budete lepit současně se stahováním ochranného papíru. Při nalepování nechávejte fólii na všech stranách o pár centimetrů přesahovat a teprve potom ji přiřízněte na míru ostrým nožem (vlevo). Hranu můžete zaoblit buď přes celou výšku (horní deska) nebo jen částečně (dolní deska). Čím tenčí dýha, tím menší rádius zaoblení (vpravo).
 

Jednoduchý nápad na tři různé způsoby 

1. Stojící regál

Teoreticky lze na tomto principu zhotovit jakoukoliv formu regálu. Náš příklad jsme koncipovali jako regál na knihy a televizi. Na ochranu podlahové krytiny před poškrábáním těžkou konstrukcí je dobré našroubovat na dolní konce tyčí pojistné matice a ty podlepit kolečky plsti. Přesahující plsť jednoduše odřízneme ostrým nožem. Použít můžeme i různé podložky, které zvětší styčnou plochu a sníží tím tlak na podlahu.

 

2. Závěsný regál

Také zde je délka i šířka regálu flexibilní. Důležité je celkové pevné ukotvení do stropu (nejlépe pomocí kotev na velké zátěže nebo kovových hmoždinek). Pozor: nezbytné napínače lan mají jeden závit levotočivý a jeden pravotočivý. Šroub s uzavřeným okem s pravotočivým závitem (na obr. nahoře) vyšroubujeme a místo něj našroubujeme závitovou tyč M6. Šroub s okem později našroubujeme jako závěs do hmoždinky ve stropě.

 

3. Nastěnná polička

Předpokladem stability naší nástěnné poličky je, aby byly otvory pro hmoždinky vyvrtané přesně kolmo do zdi. K tomu nám pomůže přenosný vrtačkový stojan. (1) Do vyvrtaných otvorů (které nezapomeneme vysát!) zasuneme kovové hmoždinky s vnitřním závitem M6 a do nich zašroubujeme přiříznuté závitové tyče opatřené na koncích uzavřenými maticemi. (2) Jako pojistka proti sklouznutí poličky poslouží návlek z gumové hadice.

 

Co je to?

Kovová hmoždinka nebo rozklápěcí hmoždinka s pružinou?

Kovové hmoždinky jsou pro bezpečné ukotvení závitových tyčí vhodnější než plastové, protože mají kovový vnitřní závit (na obr. dole). Většina kovových hmoždinek se našroubováním závitové tyče na konci rozepře a zaklíní ve zdi. Na stropní podhledy se doporučují rozklápěcí hmoždinky s pružinou (na obr. nahoře), které se jednoduše prostrčí otvorem, rozklopí a pevně zapřou.
 

Forstnerův nebo frézovací vrták?

Na vrtání do bukové lepené překližky je nejlépe použít frézovací vrták (na obr. vpravo). Forstnerův vrták (sukovník) nemá povrchovou vrstvu z tvrdého kovu a příliš se přehřívá.


Převzato z časopisu Udělej si sám 11/2007

16.11.2007
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444