Regál pro všechny případy

Jeden systém-mnoho variací

Za tímto novým nápadem se skrývá víc než jen pouhý regál. Je to důmyslný kus nástěnného nábytku s nepřebernou řadou způsobů ztvárnění i využití. Posuďte sami.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Hledáte-li něco víc než pouhou polici, pak jste možná právě našli optimální řešení. Tento kus nábytku se totiž vyznačuje:

1. neomezenou velikostí a rozsahem díky naprosto otevřeným možnostem rozšíření,
2. vysokou variabilitou díky výměnným a volně kombinovatelným policím a
3. optickou pestrostí díky možnosti volby mezi různými barvami, papírovými tapetami nebo fotografiemi, které se lepí na jednotlivé MDF desky.

Konstrukce regálu je jednoduchá, a přitom geniální. Na jedinou věc je však třeba dávat velký pozor: před slepením se všechny desky musí s distančními lištami provizorně sestavit na základní desce. Pouze tak se dají rozeznat rozměrové nepřesnosti jednotlivých desek a lze zaručit, že mezi všemi deskami budou rovnoměrné vzdálenosti.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Jednotlivé desky se vždy lepí jednotlivě

1 K základní nosné desce se pomocí svěrek připne rám z 5 cm širokých pruhů desky (zde bíle laminovaná dřevotříska).
2 Na stolní kotoučové pile se nařežou tři různé formáty desek: 5x5 cm (rohy), 5x20 cm (okraje) a 20x20 cm (střední pole).
3 Nyní se všechny desky provizorně sestaví na základní desce a opraví se případné rozměrové nepřesnosti. Jako distanční lišty se použijí pruhy desky, které jsou stejně široké jako pozdější police (zde 16 mm).
4 Do každé desky se po obvodu hran vyřízne 3 mm hluboký zářez, ve kterém se později budou pohybovat podložky na zadních hranách polic. Tento pracovní úkon se sice dá provést i s pomocí horní frézky, lépe se to však provádí na stolní kotoučové pile.
5 Hrany polic se snadněji obrousí po více kusech najednou.
6 Po vyříznutí obvodových drážek se všechny desky s distančními lištami vloží zpět do rámu. Distanční lišty by měly být kratší než 20 cm, aby se desky daly z konstrukce snadno vyndat.
7 Z celé "skládačky" se vždy vyjme jen jeden díl, který" se potře lepidlem, vloží se zpátky a lehce se přitlačí k nosné desce.
8 Když je všechno slepené, obrousí se i vnější hrany základní desky.
9 Nakonec se v průsečících nosných drážek vyvrtají otvory pro zavěšení regálu.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

CO JE...?
DRÁŽKA
Podélný zářez na hraně dřevěného obrobku, který slouží k přesnému propojení dvou konstrukčních dílů. Drážkou mohou být opatřeny například i střešní tašky.

16.11.2005
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444