Ředkvičky na talíři

K velikonočním svátkům patří také tradiční jídelníček, u nás dnes není ale zdaleka tak jednotný, jak tomu bývá o Vánocích. Ani my vám dnes nenabídneme žádný z typicky velikonočních pokrmů, či návod, jak zužitkovat větší množství natvrdo vařených vajec. Velikonoce jsou jarní svátky a na trhu se objevuje čerstvá zelenina, která nás může třeba právě o nastávajících svátcích potěšit nejen svěžími chutěmi, ale i příjemnými barvami.

K typickým zeleninám časného jara patří ředkvičky, oblíbené pro svůj dekorativní vzhled i mírně štiplavou chuť. Tato brukvovitá zelenina má ale řadu dalších předností. Kromě značného množství vitaminu C a kyseliny listové obsahuje také vápník, síru, karoten, hořčík, draslík a další stopové prvky. Díky obsahu enzymu zvaného lysozym mají ředkvičky antibakteriální účinky. Blahodárně prý působí při problémech se žlučníkem či žaludkem a úlevu vám mohou přinést i pokud jste se při kolísání jarních teplot nastydli: uvolňují totiž hleny a usnadňují kašlání.

Nejzdravější a nejchutnější jsou ředkvičky v syrovém stavu, ale některé ze svých předností neztratí ani při šetrném tepelném zpracování. Přinášíme vám tedy po jedné od každé z možností úpravy.

Sváteční zeleninový salát s ředkvičkami


2 karotky, 1 menší salátová okurka, 2 - 3 tvrdá rajčata, 20 - 25 kusů ředkviček, mladá cibulka s natí (asi 10 dkg), 2 lžíce oleje, 4 - 5 lžic šlehačky, sůl, trochu cukru, bílý pepř, citronová šťáva


Zeleninu nakrájíme a opatrně promícháme. Zalijeme zálivkou ze šlehačky, oleje, citronové šťávy, soli, cukru a pepře. V ledničce necháme chvíli zaležet.


 


Dušené ředkvičky se smetanou


4 svazky ředkviček, kousek másla, cibule, 2 žloutky, 6 lžic smetany nebo šlehačky , sůl, bílý pepř 


Neoloupané ředkvičky nakrájíme na silnější kolečka a přidáme je k jemně nakrájené cibuli, kterou jsme nechali zesklovatět na másle. Přidáme sůl a pepř a mírně podusíme. Nakonec ředkvičky zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali žloutky a necháme již jen prohřát. Můžeme přidat pár kapek citronové šťávy. Takto upravené ředkvičky jsou výborné k uvařeným novým bramborám.

06.04.2007 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444