Recyklovaný papír jako tepelná izolace?

Recykluje papír a získává z něj celulózová vlákna, která slouží například k tepelné izolaci budov. Jde o firmu CIUR, která se již mnoho let zabývá recyklací, downcyklací a upcyklací. V tomto roce je firma nominována mezi finalisty soutěže ENERGY GLOBE 2021, v kategorii OHEŇ.

Mnozí z vás jistě na škole zažili sběr papíru. „Hurá, dnes je sběr, mami, tati, pomozte mi!“ Sbírali jsme všichni - od prvňáčka po maturanta. Ale nikdy jsme se neptali, kam a co s ním dál. Zajímali nás jen korunky, které jsme za to jako třída obdrželi a vymýšleli, co si za ně jako třída koupíme. O jaký papír tedy jde, a co se děje s již přečtenými novinami a časopisy?
 
Firma CIUR využívá celou škálu druhotných surovin ve formě papíru. V tuto chvíli vyrábí přibližně více než 60 druhů různých produktů jejichž základem jsou vlákna z recyklovaného papíru. Po jeho zpracování má následné použití produktů široký oborový záběr. Jako první v roce 1991 začal CIUR vyrábět celulózovou (tepelnou a akustickou) izolaci, která našla své přední místo v oblasti stavebnictví, přesněji ve speciálním oboru – zateplování.



„Jelikož celulózové vlákno má unikátní vlastnosti a naše výroba se stala proslulou díky specializaci na jeho získávání, přišlo mnoho nových zákazníků. Ti na základě dalších požadavků rozšířili naše portfolio o další produkty,“ odpovídá ředitel výzkumu a vývoje, Mojmír Urbánek, na otázku, jak a kdo přichází s nápady na další a další produkty. V současnosti využívá společnost všechny druhy papíru. Má vlastní technologické zařízení, kde surovinu shromažďuje, drtí, třídí i míchá přesně podle specifické potřeby výroby, ke každému výrobku individuálně. Specialitou je právě zpracování papíru, který papírny nemohou efektivně dále využívat. Jsou to například prokladová plata na vajíčka, voskované papíry apod.
 
Papír je v současnosti považován za ekologickou alternativu k mnoha obalům z polyethylenu a ostatních plastů. Jeho použití v době e-shopových nákupů strmě roste. Naštěstí je i z hlediska shromažďování, manipulace a zpětné recyklace zlatým grálem oběhového hospodářství. Již nyní covidová krize ukázala, jak se po papírových obalech enormně zvedla poptávka právě pro rozvoz zboží.
 

Spolupráce se školami – co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš

Firma CIUR se proto neustále snaží udržovat tradici kontaktů a výkupu papíru ze škol. To, co se děti naučí v ranném věku, je obvykle provází po zbytek života. Osobně bychom v nás samých měli vypěstovat pocit, že vše, co hodíme do odpadu, buď někde zaskládkují bez užitku nebo sami tuto cennou surovinu vytřídíme a dáme ji šanci na nový život. Jde o důležitou součást našeho života, změnu myšlení a chování k tomu, co se děje okolo nás. 
 
Drancování planety po dlouhé desítky let je naprosto neregulované a se strmým nárůstem počtu obyvatel na zemi bychom potřebovali takové planety rovnou tři. Ochrana přírody je již samozřejmostí. Ochranu nerostného bohatství planety Země bychom si měli vypěstovat také. Proto je zde nový apel na lepší recyklaci.
 

Foukané izolace – nepotřebný papír, cenná celulóza, skvělá izolace

Výrobek Climatizer Plus se ve firmě CIUR vyrábí již neuvěřitelných 30 let.  Projekt celulózové izolace z tříděného papíru vznikl kdysi v Kanadě – tepelná izolace Climatizer Plus. Unikátní je, že surovinou se nedevastuje příroda, naopak. CIUR má pod kontrolou výběr suroviny i celý proces, až po realizaci: sebere surovinu - vytřídí surovinu - rozvlákní surovinu  - přidá nutné příměsi - kontroluje jakost a kvalitu  - inovativně vyvíjí vlastnosti a složení - Školí aplikační firmy, včetně té vlastní - přímo komunikuje se zákazníky, projektanty i odbornou veřejností - realizuje kompletní izolační práce s výrobkem - zjišťuje zpětně kvalitu provedení.
 
Víte, že... 
Jedna půda vašeho domu zateplená Climatizerem Plus o rozloze cca 120 m2 a o mocnosti 30 cm zachrání zhruba 25 až 26 středně vzrostlých stromů v lese? A nejen to. Zachrání tím lesní půdu o rozloze cca 500 m2. Jeden strom dokáže za rok vyproduktovat až 1000 litrů kyslíku a žije na něm přibližně 500 až 1000 druhů různého hmyzu. 



Na trhu je v dnešní době nedostatek jakékoliv tepelné izolace. Climatizer Plus je top materiál na vysoké technické úrovni, plně srovnatelný s ostatními běžně dostupnými na trhu. Předností je snadná montáž. Rychle se dá použít při dodatečném zateplení velké škály konstrukcí. Při jeho aplikaci nepotřebujete rozebrat celý strop nebo střechu, jde tedy o čistou práci, a na místo se dopraví v hadicích přímo z aplikačního stroje mimo objekt. Je to materiál přírodní, s vysokou měrnou tepelnou kapacitou, to znamená, že jde o izolaci, která akumuluje teplo v zimě a zároveň brání přehřívání interiéru v létě. To je vlastnost ojedinělá. Prodává se pouze a jen s prací. Nelze tedy cenově srovnávat materiál samotný. Nejdražší položkou je dnes na stavebním trhu lidská práce. S aplikační prací je tedy cena zcela srovnatelná s cenou jiných materiálů. No a bonusem je jeho ekologická výroba z recyklované suroviny. Ne nadarmo se na výrobek poskytuje záruka 20 let.
Je na čase se ptát, co bude s izolací za 80, 100, 150 let…
28.12.2021 | PR
  • CIUR a.s.

    Od svého založení v roce 1991 patří česká rodinná firma CIUR mezi lídry v oblasti výroby celulózových vláken na bázi recyklovaného papíru. Osmdesát procent produkce míří na export. Ve výrobním závodě v Brandýse nad Labem zpracovává více než 30 tisíc tun druhotných surovin ročně.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444