Ingredience 400g masa (v originálním receptu se doporučuje jehněčí, vhodné je ale i telecí nebo vepřové) 1 větší cibule, 2 stroužky česneku 600 g zralých rajčat 320 g rýže (na tento recept se hodí rýže typu parboiled nebo i celozrnná rýže) přibližně dvojnásobné množství objemu vody 1 lžíce másla, 1 lžíce kvalitního oleje sůl, pepř 2 lžíce zelené petrželky 1 lžíce čerstvé máty |
Postup Maso nakrájíme na kostky a dáme do hlubšího kastrolu na lžíci rozehřátého másla a lžíci oleje, po malé chvíli přidáme nakrájenou cibuli a až začne získávat barvu přidáme česnek, a chvíli na to i oloupaná a nakrájená rajčata, nakrájené lístky petrželky a mátu. Je-li třeba podlijeme vodou a dusíme, až je maso měkké. Maso pak děravou naběračkou vyndáme a udržujeme v teple. Zjistíme, kolik tekutiny po vyjmutí masa v kastrolu zbylo, abychom mohli správně odměřit vodu na udušení rýže. Potřeba je jí na to celkem přibližně 2x tolik co rýže. |
Rýži teď propláchnete, dáte do kastrolu k udušeným rajčatům a zalijete tím správným množstvím horké vody. Když se začne vařit, zeslabte oheň a nechte ji asi 20 - 25 minut bez promíchávání dusit pod pokličkou. Až se tekutina vsákne, měla by být rýže hotová. Rýži vyklopíme na mísu a obložíme masem, nebo uprostřed uděláme důlek, do kterého vložíme udušené maso.
