Radujte se z prosluněného interiéru

Před nedávnou dobou vznikl obytný soubor řadových rodinných domů v Cholupicích. Výzvou pro projektanta stavby, Olega Marholta, bylo, mimo jiné i to, jak příjemně proslunit vznikající interiéry. Rozhodl se doplnit běžná fasádní okna o horní osvětlovací systém – světlovody, které prosvětlily tmavé dispozice jako koupelnu nebo schodiště.

Podobných instalací a projektů v Česku rapidně přibývá. „Světlovody pronikly do všech typů staveb. Setkáte se s nimi v rodinných domech, kancelářích, na úřadech a čerpacích stanicích, v továrnách a skladech, v plaveckých bazénech nebo sportovních halách,“ říká Radomír Kučera, který se světlovody dlouhodobě a profesionálně zabývá (další informace na www.solatube.cz).

Zachycení světla na střeše


Zachycení, přenos, rozptyl. Tou jsou tři základní fáze, jak se přirozené denní světlo dostane díky světlovodu do nejtemnějších koutů vašeho interiéru. Tyto tři fáze fyzicky reprezentují tři části světlovodu. Nejviditelnější komponent světlovodu tvoří kopule, která se instaluje nejčastěji na střechu, ale stejně dobře může být umístěná na obvodovou zeď. Tento prvek světlovodu má za cíl zachytit maximum denního světla.


„Dnes se používají průlomové technologie k přivedení čistého přirozeného denního světla do domu. Od východu do západu slunce je světlo zachytáváno právě kopulovou technologií,“ popisuje funkci Radomír Kučera. Na trhu existuje více řešení. Podívejme se nyní například na řešení společnosti WT – Windows Tommorrow. V tomto případě vstupuje do hry patentovaná technologie značky Raybender, která využívá prostorou Fresnelovu čočku, u níž jsou prokázány vyšší světelné zisky než u běžné kopule. Kopule pak lomí paprsky z ostrých úhlů a zároveň snižuje počet odrazů světla. Klíčové je, že toto provedení kopule zabraňuje vyhřívání a přesvětlení interiéru a zároveň zamezuje přenosu záření typu UVA, UVB a UVC.


Základní provedení kopule nemusí některým stavebníkům stačit a chtějí zvýšit efekt celé technologie. V případě Raybenderu je tak k dispozici například konfigurovatelná verze, která může být umístěna do optimální pozice v kopuli pro zachycení a lom světla z velmi nízkých úhlů. Tuto technologii označovanou jako Flex může doplňovat třeba LightTracker, který zvyšuje stabilitu výkonové křivky v průběhu celého dne, nebo technologie Slim (plochý disk, který zvyšuje výkon a zabraňuje nadměrnému přísunu tepla). Pro fajnšmekry, kteří hledí na každý konstrukční prvek s vysokými požadavky na design, jsou určené takzvané ploché kopule, kdy je kopule kryta plochým sklem.

Přenos světla přes půdu


Další zmiňovanou fází je přenos světla, k čemuž slouží tubusy s vysoce odrazivým povrchem. „Sebelepší kopule nemá význam, pokud jsou použity méně kvalitní tubusy. My máme zkušenost s tubusy, jež poskytují verifikovanou odraznost 99,7 procenta,“ vysvětluje Radomír Kučera. Co to znamená prakticky? Perfektní kopule plus nejodraznější tubusové materiály vedou k tomu, že přenos světla může být realizován až na neuvěřitelných 15 metrů včetně ohybových kolen. „Zpravidla se instalují světlovody s poloviční nebo třetinovou délkou, ale někdy jsou potřeba i opravdu dlouhá vedení. Vysoká odrazivost tubusů je v těchto případech naprostým základem úspěchu,“ podotýká odborník na světlovody, který vysoce hodnotí například tubusy značky Spectralight Infinity. Při výběru se vyplatí volit tubusy s nízkým podílem přenosu infračerveného záření a s nekorozivní (většinou polymerní) úpravou.


Rozptyl světla v interiéru


Jsme ve finále – u poslední části světlovodu. Světlo dopadá na takzvaný difuzér, což je vyústění světlovodu v bytě nebo garáži. Difuzér vypadá podobně jako běžné světlo zabudované do stropního podhledu. Rozdíl spočívá v tom, že svítí naprosto přirozeným světlem, a to zdarma. Jednoduchou úpravou difuzéru lze vytvořit specifický a kontrolovaný světelný projev. „Na trhu existují také stmívače – zmínil bych třeba Daylight Dimmer –, které regulují intenzitu denního světla,“ říká Radomír Kučera. Variabilní složkou světlovodu mohou být fotovoltaické panely, jež během dne dobíjejí baterii. Po západu slunce pak vnitřní LED světlo v difuzéru slouží jako běžné osvětlení.


Množství přirozeného světla má podstatný vliv na to, jak se v bytě či domě žije. Světlovodná technologie je dnes na takové úrovni, že tmavý interiér bez přirozeného světla se může stát minulostí během pár hodin jednoduché instalace světlovodu. Databanku s mnoha ukázkami rezidenčních světlovodů najdete na www.solatube.cz.
03.12.2020 | PR
  • WT-WINDOWS TOMORROW s.r.o.

    Firma WT – Windows Tomorrow s.r.o. zastupující světlovody Solatube® v ČR nabízí tři produktové - průměrové řady, kterými lze komplexně řešit denní osvětlení jak komerčních velkoplošných tak residentních maloplošných prostor.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444