Průmyslové areály Vysočany brzy ožijí

Desítky hektarů opuštěných pozemků po bývalých továrních halách ve Vysočanech získávají novou tvář. Probíhající i plánovaná výstavba změní kdysi průmyslové území v zelenou plochu s obytnými domy, administrativními centry a sportovně rekreačními areály. Šedivá a nehostinná lokalita se postupně stává v Praze dobrou adresou.

„Od podzimu minulého roku máme pro tuto lokalitu schválený platný územní plán, což umožňuje všem investorům, aby své záměry začali uvádět v život. Do té doby zde platila stavební uzávěra, protože jsme nechtěli, aby došlo k nevratným změnám, které by lokalitu mohly znehodnotit. Výjimkou byla výstavba obytného komplexu budov Nová Harfa, což byl projekt, který měl jasného vlastníka a byl v souladu s návrhem urbanistické studie,“ uvedl Vladimír Řihák, starosta MČ Praha 9. Projekt Nová Harfa společnosti Finep, která zde plánuje ve dvou etapách postavit dva tisíce bytů, je tedy v tuto chvíli s realizací nejdál. První obyvatelé by se sem měli začít stěhovat příští rok na jaře. Začít zde stavět nové obytné domy a administrativní centra se již chystají další firmy.
Průmyslový areál Vysočany zabírá zhruba 250 ha vymezených ulicemi Kbelskou, Poděbradskou, Freyovou a železniční tratí. „Jak naložit s lokalitou plnou opuštěných továrních budov začala radnice uvažovat v roce 1998. Museli jsme zajistit vyčištění plochy a vypracování studie, která by vymezila  veřejné prostory a zeleň, stanovila limity a regulace a rozdělila lokalitu na logické celky vhodné pro výstavbu,“ popsal počátky přeměny areálu Tomáš Kladívko, bývalý starosta MČ Praha 9 a nyní poslanec za pražskou ODS. S podporou hlavního města vznikla urbanistická studie Velkého rozvojového území Vysočany, která byla základem pro vznik nyní platného územního plánu.
Na pozemcích bývalé ČKD Elektrotechnika chystá společnost Ablon výstavu Kolben business parku. Podle projektu půjde o moderní polyfunkční centrum, jehož hlavní část budou tvořit obytné a administrativní plochy. Ty doplní obchody, restaurace, galerie nebo fitness. Samozřejmostí je vybudování podzemních garáží.
Území bývalé ČKD nabízí radnice jako prostor pro výstavbu Národního fotbalového stadionu. „Pozemky patří společnostem Tesla a Kavero, které jsou s odprodejem pozemků na výstavbu stadionu srozuměné. Majitelé společností nechali budovy bývalých továren zbourat, pozemky ekologicky vyčistili a  připravili inženýrské sítě. Nic tedy nebrání případnému investorovi začít okamžitě stavět,“ uvedl starosta Řihák.
Vysočanský areál se nestane jen komplexem obytných nebo administrativních budov. Jeho středem teče řeka Rokytka, podél níž plánuje město vybudovat sportovně rekreační zónu s cyklostezkou. I to je samozřejmě dalším lákadlem pro investory a důvodem, proč se může tato lokalita stát v budoucnu ozdobou Prahy 9. Vedení zdejší radnice odhaduje, že pokud půjdou záměry investorů podle plánů, mohly by nové Vysočany přilákat až 13 tisíc nových obyvatel a vzniklo by zde 11 tisíc pracovních míst.
Významnou rozvojovou lokalitou je i území jižně od ulice Poděbradská o rozloze patnáct hektarů. Nově uzavřená Dohoda o spolupráci při využívání drážních pozemků mezi ministerstvem dopravy, Správou železniční dopravní cesty, hlavním městem a naší městskou částí umožní v budoucnu přeměnu této plochy na technologický park, kde my mohly vyrůst nové firmy,“ upozornil Jaroslav Tomšů, místostarosta Prahy 9.
25.04.2006

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444