Průkaz energetické náročnosti budov - 2. díl

Ilustrační foto: BYDLENI.CZ

Ilustrační foto: BYDLENI.CZ

Odpovědi na nejčastější aktuální otázky

V tomto díle přinášíme odpovědi na dotazy, se kterými se jako zpracovatelé průkazů energetické náročnosti v poslední době nejčastěji setkáváme.

Kdo průkazy zpracovává?

Seznam osob oprávněných vydávat energetické průkazy najdete na internetové stránce ministerstva průmyslu a obchodu: www.mpo-enex.cz/experti. Touto osobou může být po absolvování příslušného přezkoušení energetický auditor, autorizovaný inženýr či autorizovaný technik. Momentálně je v ČR asi 1250 osob, které mají oprávnění PENB zpracovávat a jejich počet se stále zvyšuje.

Je potřebná osobní návštěva zpracovatele PENB?

Je nutné rozlišovat, zda klient požaduje průkaz pro novostavbu nebo pro nemovitost, která již stojí. V prvním případě zpravidla není osobní návštěva nutná, protože existuje kvalitní projektová dokumentace v elektronické podobě. Ostatní potřebné informace lze vyřešit na dálku. Pokud se jedná o energetický průkaz pro již existující objekt, je určitě lepší jedna osobní návštěva, při které si zpracovatel dům prohlédne, zkontroluje, zda nebyly provedeny nějaké změny oproti původní dokumentaci, případně objekt zaměří, když k němu majitel nemá žádnou dokumentaci.
 
Jak dlouho zpracování PENB trvá?

Doba není nijak ohraničená ani stanovená. Záleží na dohodě mezi zpracovatelem a majitelem nemovitosti. Za běžnou dobu vyhotovení PENB lze označit 7-10 dní od kompletního předání podkladů. V urgentních případech je možné zpracování i v kratším termínu.

Jaká je přibližná cena PENB?

Ceny nejsou nijak stanoveny. Záleží na jednotlivém zpracovateli. U nás se ceny pro RD pohybují od 3000 Kč, průkazy pro bytové domy je možné objednat za cenu od 8000 do 12000 Kč podle velikosti a členitosti. U větších staveb záleží na rozsahu a složitosti a cena se stanovuje individuálně. Cena se odvíjí také od dostupných podkladů. Pokud k domu nemá vlastník žádnou dokumentaci, je nutné provést základní zaměření a stavební průzkum. Odměnu za tyto práce je nutné k ceně za zpracování PENB připočíst. Pro RD lze počítat s navýšením o minimálně 2000 Kč, u větších staveb opět platí individuální stanovení ceny podle velikosti a složitosti.

Jak dlouho průkaz energetické náročnosti platí?

Průkaz energetické náročnosti budovy platí deset let nebo do provedení větší změny dokončené stavby, případně do rozsáhlé změny způsobu využití.

Slyšel jsem, že od 1. 4. 2013 budou mít průkazy novou podobu? Máme s objednání PENB ještě počkat, nebo si jej nechat zpracovat ještě postaru?
 
Ano, po zveřejnění novely prováděcí vyhlášky dojde ke změně podoby PENB. Nicméně průkazy zpracované postaru až do 31. 3. 2013 jsou také platné po dobu 10 let. Obecně lze doporučit, že pokud se jedná o urgentní záležitost, nemusí se klient bát nechat si zpracovat průkaz postaru. V případě, že průkaz nutně nepotřebuje, doporučujeme počkat. Předpokládá se, že nová podoba PENB bude známá už počátkem března, takže to nemusí znamenat tak dlouhé odložení.
 
Musí být průkaz vyvěšen viditelně na nemovitosti?

Jen u veřejných budov, u rodinných domů ne. Při prodeji či pronájmu rodinného domku nebo jiného objektu, je ovšem nutné jej uveřejnit všude tam, kde se nemovitost inzeruje.

Potřebuji PENB pokud dům či byt zdědím a stanu se tak novým vlastníkem?

V zákoně se mluví pouze o vztahu prodávající a kupující, při jiném způsobu nabytí nemovitosti průkaz není potřeba. Průkaz není nutný ani v případě rozvodu, kdy se byt převádí jen na jednoho z manželů.

Vlastníme rekreační chatu, abychom platili nižší daň z nemovitosti, nechali jsme ji na katastru přepsat, jako stavbu pro bydlení. Musíme mít PENB?
 
Ano, v tomto případě je nutné nechat si PENB zpracovat. Samozřejmě ale jen v případě, že chceme stavbu pronajmout nebo prodat, případně provést rozsáhlejší rekonstrukci má-li chata větší podlahovou plochu než 50 m2.
 
Jaké jsou sankce, pokud nebude PENB zpracován a kdo to bude kontrolovat?

Pokud se na vás vztahuje povinnost průkaz mít, hrozí vám pokuta. Ta se může vyšplhat až do výše 100 000 korun. Kontroly bude provádět Státní energetická inspekce (SEI) a ministerstvo průmyslu a obchodu. Momentálně však platí přechodné období, kdy by pokuty neměly být udělovány. Toto období vyprší 1. 4. 2013, kdy už bude povinnost zpracovávat PENB podle novelizované prováděcí vyhlášky.
Prodávám byt v osobním vlastnictví. Náš dům je společenství vlastníků jednotek, ale naše vedení si odmítá průkaz nechat udělat. Jak mohu postupovat?

Tato problematika není legislativně příliš srozumitelně popsána. Po konzultaci s členy pracovní skupiny, která zákon připravovala, jsme se dověděli, že je to následovně. Společenství vlastníků jednotek má povinnost průkaz energetické náročnosti nechat zpracovat až ve chvíli, kdy chce některý vlastník svou bytovou jednotku prodat nebo pronajmout. Zákon ale pamatuje i na případ, že vedení SVJ nejeví zájem nechat PENB zpracovat. V takovém případě postačí pronajímateli nebo prodávajícímu předložit zájemci o byt faktury za energie za poslední 3 roky, podle kterých může kupující nebo nájemce odhadnout přibližnou cenu za provoz bytu.
 
Jak je to v případě družstevního vlastnictví?

Pro bytová družstva vznikne povinnost mít zpracovaný energetický průkaz až od 1. ledna 2016. Průkaz zatím nemusí být zpracován ani v případě, že dojde k prodeji nebo pronájmu bytu.

Zájem o informace k průkazům energetické náročnosti ze strany předsedů společenství vlastníků jednotek a bytových družstev zatím převyšuje zájem soukromých osob, proto této problematice bude věnován celý příští díl našeho seriálu.
 
Aktuální novinky o průkazech energetické náročnosti budov najdete na webu www.prukazy.com.

Ing. Michal Remeš – autorizovaný inženýr v oboru pozemních staveb
Ing. Lukáš Hejný - autorizovaný inženýr v oboru pozemních staveb, expert energetické certifikace budov – osvědčení MPO č. 923

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444