Průkaz energetické náročnosti budov - 4. díl

Ilustrační foto: BYDLENI.CZ

Ilustrační foto: BYDLENI.CZ

Nová zelená úsporám

Laická i odborná veřejnost v nejbližších dnech očekává vyhlášení konkrétních podmínek dotačního programu Nová zelená úsporám. Nejnovější dostupné informace jsou následující:

Návrh věcného záměru programu, který předložil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, schválila 25. února vláda. Teď bude následovat příprava samotné dokumentace programu, která bude následně opět předložena vládě České republiky, tentokrát už přímo se zněním první výzvy k předkládání projektů. Tento krok by se měl uskutečnit v březnu.

Aktuální informace se objevují také na veletrzích, či odborných seminářích. Na nedávno konaném pražském veletrhu For pasiv vystoupil s prezentací za SFŽP Jaroslav Hrubeš. Přinášíme zásadní informace, které zde zazněly.

Dotační program bude rozdělen na 4 oblasti:

A – Snižování energetické náročnosti

B – Výstavba budov

C – Efektivní využití zdrojů energie
C.1 – Výměna hlavního lokálního zdroje tepla na vytápění současně s realizací opatření na snížení energetické náročnosti stávajících budov z oblasti A (povinná výměna)
C.2 – Výměna hlavního lokálního zdroje tepla na vytápění ve stávajícím objektu, kde byla opatření ke snížení energetické náročnosti již realizována
C.3 – Instalace solárního termického systému pro přípravu teplé vody
D – Podpora zpracování dokumentace
Pro každou oblast byly uvedeny i konkrétnější informace, stále ale může dojít k jejich úpravám, takže je zatím neberte za definitivní.
A - Snižování energetické náročnosti

Podpora staveb pro rodinné bydlení bude rozdělena do tří úrovní podle dosažené energetické náročnosti rodinného domu.

 Hladina Míra podpory Snížení měrné roční potřeby tepla na vytápění o Měrná roční potřeba tepla na vytápění
    1 25 % 40 % 70 kWh/m2.rok
    2 35 % 50 % 55 kWh/m2.rok
    3 50 % 60 % 35 kWh/m2.rok
B - Výstavba rodinného domu

V případě výstavby rodinného domu se předpokládá dotace v podobě fixní částky pro RD jako celek. Předběžně se hovořilo o dvou úrovních podpory a to 400 a 500 tis. Tuto dotaci by nemělo být možno kombinovat s žádnou jinou (např. s dotací na zdroj tepla nebo solární kolektory). Kombinace nebude možná ani s dotací na projekt a průkaz energetické náročnosti.

C - Zdroje energie v rodinném domě

Podporována by měla být výměna původního lokálního hlavního zdroje tepla na vytápění budovy na tuhá nebo vyjmenovaná kapalná fosilní paliva. Dotaci bude možné získat na tyto zdroje:

  • Kotel na biomasu (automat)
  • Kotel na biomasu (ruční)
  • Interiérová kamna na biomasu (automat)
  • Tepelná čerpadla voda-voda, země-voda, vzduch-voda
  • Plynový kondenzační kotel

Oproti formě podpory při „staré Zelené úsporám“, ale dochází k podstatným změnám. Podpora bude tentokrát poskytována:
 
  • v případě současné realizace opatření ke snížení energetické náročnosti (u staršího nezatepleného domu, tedy nebude možné žádat o podporu, jak tomu bylo dříve).
  • pokud již na rodinném domě byla realizována opatření ke snížení energetické náročnosti a budova dosahuje měrné roční potřeby tepla na vytápění maximálně 70 kWh/m2.rok (oblast C.2).
Oblast C.3 zahrnuje podporu instalace solárního termického systému pro přípravu teplé vody nebo i pro systém s přitápěním. Podpora bude poskytována bez ohledu na to, zda byla provedena opatření z oblasti A ke snížení energetické náročnosti budovy.
Forma podpory by měla být opět fixní částkou. Konkrétní výše zde nezazněla.

D – Podpora zpracování dokumentace

Nová zelená úsporám opět počítá s podporou za zpracování povinných příloh žádosti. Podporováno bude zpracování projektové dokumentace a průkazu energetické náročnosti. Konkrétní výše podpory nebyla zmíněna. Pro skupinu podpory B (výstavba budov) se s dotací na projekt a PENB nepočítá.

Výzvy k podání žádostí:

První výzva by měla být vyhlášena k 1. srpnu tohoto roku.
Je už téměř jisté, že tato výzva se bude týkat komplexních rekonstrukcí rodinných domů včetně výměny zdroje tepla. Novostavby součástí první výzvy nebudou. Samostatnou výměnu zdroje tepla půjde do programu zahrnout v případě, že dům již je z minulosti zateplen. U nezateplených budov to nebude možné. Podporovány budou také solární kolektory pro ohřev teplé vody v rámci RD. Žadatelé mohou počítat také s dotací na projekt a energetický průkaz. Konkrétní výše dotace stále nejsou známy.

Co se týče podpory pro bytové domy, je velice pravděpodobné, že nejbližší výzva bude až v roce 2015. Forma podpory by se měla dosti podobat programu panel. Nebude tedy zdaleka v takové výši, jak tomu bylo u staré zelené úsporám.

Zúčastnit se první výzvy budou moci všichni, kteří doloží, že práce byly započaty po 1. lednu 2013 a jsou v souladu s podmínkami programu Nová zelená úsporám.

Ministr Chalupa také uvedl, že při nedostatku finančních prostředků bude první výzva programu Nová zelená úsporám částečně financována z rozpočtové rezervy ministerstva financí. Podle iniciativy Šance pro budovy lze k dofinancování využít i evropské fondy. Tyto úvahy reagují na pokles cen emisních povolenek. Minimálně na první výzvu jsou tedy prostředky zajištěny.

Příští díl našeho seriálu se bude týkat konkrétní metodiky zpracování energetických průkazů, nové grafiky a odlišností od stávající podoby. Kdy tento díl vyjde, tentokrát nezáleží na nás autorech, ale na našich zákonodárcích, až oficiálně vydají novou prováděcí vyhlášku k energetické náročnosti budov, která měla vyjít k 1. 1. 2013.

Aktuální novinky o průkazech energetické náročnosti budov najdete na webu www.prukazy.com.

Ing. Michal Remeš – autorizovaný inženýr v oboru pozemních staveb
Ing. Lukáš Hejný - autorizovaný inženýr v oboru pozemních staveb, expert energetické certifikace budov – osvědčení MPO č. 923


Průkaz energetické náročnosti budov - 1. díl
Změny po 1. 1. 2013

Průkaz energetické náročnosti budov - 2. díl
Odpovědi na nejčastější otázky

Průkaz energetické náročnosti budov - 3. díl
Povinnosti společenství vlastníků jednotek

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444