Provize realitní kanceláři - zasloužená odměna?

„Koupím byt za 2 a půl milionu a realitce ještě musím dávat 125 tisíc!" Provizi realitním kancelářím nemůže překousnout většina lidí. Ta je také hlavním důvodem, proč si někteří raději nemovitost prodají nebo koupí na vlastní pěst, než aby se obrátili na realitní kancelář. Za kvalitně provedené služby se jednoduše platit musí. Jen je třeba dobře vybírat, komu svou důvěru a finance svěřujete.

Několik realitních makléřů se neváhalo k ožehavému tématu - provize - vyjádřit. Jak je to tedy s tou provizí? Je to opravdu zasloužená odměna? Zeptali jsme se několika odborníků a níže si můžete přečíst jejich odpovědi.

„Předmětem otevřené diskuze, a to zejména odborné, je výše sjednané provize."

PhDr. DAGMAR GODYCKÁ
realitní makléřka, Realitní kancelář A REAL

„Vést debatu směrem, zda je provize odměna zasloužená či není, mne jako realitního makléře jemně řečeno nenechává klidnou. Především proto, že se domnívám, že provize makléře není odměnou za nějaké jeho zásluhy, ale za jím poskytnuté služby. Nevidím nic nemorálního v tom, že si poskytovatel služby nechá svou činnost zaplatit, zejména, je-li poskytnutá kvalitně. Vždyť to, aby realitní makléř mohl své povolání profesionálně vykonávat, není zadarmo. Získanou odměnou tak kompenzuje jednak výdaje spojené s výkonem tohoto povolání jako takovým, a to náklady na odborné vzdělání, členství v profesních sdruženích, pojištění, náklady na pronájem a vybavení kanceláře, telefonní poplatky, auto a pohonné hmoty, vedení účetnictví, reklamu, aj., dále náklady vázané na každou jedinou zakázku, z nichž největší část jde za prezentací nabídky na realitních serverech a inzercí v tisku, právní služby a bankovní úschovy. Co nelze opomenout je čas strávený v terénu, na prohlídkách nemovitostí a s vyřizováním telefonů prakticky 24 hodin denně. Druhá část provize je odměnou za přidanou hodnotu, kterou do poskytnuté služby přinesl sám její poskytovatel. V případě realitního makléře lze tuto hodnotu snadno vyčíslit, a to získanou vyšší kupní cenou prodávajícího nebo naopak úsporou výdajů kupujícího, než kdyby tak činili sami. Také dohled nad bezpečností obchodu z pohledu nakládání se svěřenými finančními prostředky a jistota, že vše proběhne podle platných zákonných předpisů, lze ve svém důsledku vyčíslit také, a to ztrátou prodávajících v těch případech, kdy naletěli podvodníkům nebo udělali chybu z neznalosti legislativy.

To, co by však podle mého mělo být předmětem otevřené diskuze, a to zejména odborné, je výše sjednané provize, protože v některých případech z praxe je přinejmenším diskutabilní její přiměřenost, komu ji účtovat, zda prodávajícímu, kupujícímu nebo ji po vzoru některých zemí rozložit v předem direktivně stanoveném poměru. Možná je s ohledem na připravovaný zákon upravující výkon povolání realitního makléře ten nejvyšší čas!

„Realitní činnost není o tučné provizi za málo práce a každá námi inzerovaná nemovitost bohužel také neznamená inkasování provize."

Mgr. PETER VIŠŇOVSKÝ
ředitel realitní kanceláře LEXXUS

„Provize je odměna za zprostředkování prodeje/pronájmu nemovitosti. Zprostředkováním se rozumí zajištění příležitosti uzavřít kupní/nájemní smlouvu pro majitele nemovitosti se třetí osobou. Standardně jsou v rámci zprostředkování poskytovány další doplňkové služby - inzerce nemovitosti, jeji fotografické/marketingové zpracování, příprava smluvních dokumentů, realizace předání nemovitosti, komunikace s katastrálním úřadem atd.
 
Klientům doporučuji, aby si rámec poskytovaných služeb se zprostředkovatelem ujasnili ještě před podpisem zprostředkovatelské smlouvy. Výše provize (většinou určena % z kupní ceny) by pak měla korespondovat s rozsahem poskytovaných služeb. Standardně se pohybuje v rozsahu 2,5% až 4% z kupní ceny.

Občas se setkáváme s klienty, kteří na počátku souhlasí s podmínkami spolupráce, chtějí abychom zajistlili prodej a když je úkol splněn, objeví se u nich pocit, že provize (v absolutní částce) je vlastně příliš vysoká. Snaží se servis zprostředkovatele zpětně "ocenit" z pohledu nákladů a smlouvat o již dojednané provizi. Takovýmto klientům pak musíme vysvětlit, že realitní činnost není o tučné provizi za málo práce a každá námi inzerovaná nemovitost bohužel také neznamená inkasování provize. V realitní činnosti je běžné, že energie, čas a finančni prostředky jsou investovány do mnoha nemovitostí na prodej současně, ale k realizaci prodeje dojde jen u menší části z nich. Aby tato činnost obchodně fungovala, musí být provize na takové výši, aby pokryla také náklady s prezentací nemovitostí, jejichž prodej nakonec z různých důvodů realizován není. Jinýmy slovy se věnujete deseti nemovitostem, s kterými máte nemalé náklady, ale provizi inkasujete jen u dvou z nich, protože v případě nerealizovaného prodeje nemáte i přes vynaložené náklady nárok vůbec na nic. Provize nám tak svým způsobem umožňuje poskytovat naše služby pro klienty obecně zdarma a jakoukoli odměnu inkasovat jen v případě úspěchu - prodej/pronájmu nemovitosti."

„Provizi platí kupující vlastně vždy, otázkou je pouze to, zda je provize samostatnou položkou nebo součástí kupní ceny."

VOJTĚCH URBÁNEK
specialista na prodej RD a pozemků spolupracující s Gaute, a.s.

„Provize je odměna za zprostředkování, jinými slovy za služby, které poskytuje realitní kancelář při zajištění příležitosti k prodeji či koupi nemovitosti. Nad rámec samotné zprostředkovatelské činnosti dnes již běžně služby realitní kanceláře zahrnují vše od inzerce nemovitostí k prodeji, provedení prohlídek nemovitosti, předložení dostupné dokumentace a zásadních informací o prodávané nemovitosti po pomoc při samotném smluvním jednání a následném dokončení obchodu a změny vlastníka v katastru nemovitostí. S ohledem na stále se navyšující administrativu spojenou s převody nemovitostí v dnešní době realitní kanceláře standardně poskytují servis včetně pomoci při financování koupě nemovitosti, tedy i jednání s bankou, zajišťují též přípravu vzorové smluvní dokumentace nebo právní servis prostřednictvím právního zástupce.

Výše provize je pohyblivá v závislosti na typu nemovitosti (byt, rodinný dům, komerční objekt...), lokalitě a především na kupní ceně - zjednodušeně je možné říci, že s výší kupní ceny klesá procento provize. Pokud jde o to, kdo provizi realitní kanceláři platí, záleží především na individuální dohodě s klientem, ale také například na ustálených regionálních zvyklostech. V Brně a okolí například funguje nepsané pravidlo, že služby pro majitele nemovitostí jsou zdarma, provizi tedy platí strana kupující, přestože ve většině ostatních regionů České republiky je tomu naopak. Ve skutečnosti je tomu tak, že provizi platí kupující vlastně vždy, otázkou je pouze to, zda je provize samostatnou položkou nebo součástí kupní ceny, která je o odměnu realitní kanceláře navýšena. Závěrem s ohledem na co nejvyšší právní jistotu klientů vždy doporučuji obrátit se pokud možno na zavedenou a dlouhodobě fungující kancelář s dobrými referencemi, která je schopna díky svým zkušenostem a znalostem klientovi vše podrobně vysvětlit, nabídnout kvalitní služby a minimalizovat rizika s koupí či prodejem spojená, včetně možnosti zajištění odborného právního poradenství."

„Pokud je cena požadována jen za nalezení zájemce bez technického a právního servisu, jde o cenu nepřiměřeně vysokou."

RNDr. EVŽEN KOREC, CSc.
generální ředitel EKOSPOL a.s.

Provizi platí ten, kdo si službu realitní kanceláře objedná. Ve většině případů je to prodávající, ale může to být i kupující a v některých případech se provize může dělit mezi kupujícího a prodávajícího.

Provize by měla obsahovat nejen nalezení vhodného zájemce o koupi, eventuálně prodej dané nemovitosti, ale i detailní prověření nemovitosti, jak z hlediska technického, tak právního. Součástí provize by měl být i právní servis obsahující přípravu kupní smlouvy a zajištění jejího vkladu do katastru nemovitostí. To je ale ideální případ. Velké množství realitních kanceláří v České republice je zcela neprofesionálních, vzhledem k tomu, že nezaměstnává pracovníky s odpovídající erudicí. Tyto realitní kanceláře jsou schopny zajistit pouze nalezení zájemce o nemovitost bez jakéhokoliv servisu jak technického, tak právního. Výjimkou nejsou ani případy, kdy je prodávána nemovitost se zásadními technickými nebo právními vadami.

Provize realitních kanceláří se obvykle pohybuje na úrovni 3 % z ceny prodávané nemovitosti. V případě, že v této ceně je obsaženo nejen nalezení vhodného zájemce, ale i technický a právní servis, jde o cenu přiměřenou. Pokud ale je tato cena požadována jen za nalezení zájemce bez jakéhokoliv technického a právního servisu, jde o cenu nepřiměřeně vysokou. V tomto případě je odpovídající cena nejvýše do 1 % z ceny nemovitosti. 
 
Při výběru realitní kanceláře platí stejné zásady, jako při výběru jakékoliv jiné firmy poskytující služby. Je vhodné prověřit, jak dlouho realitní kancelář existuje na trhu, kolik zaměstnává pracovníků a kdo je vlastníkem realitní kanceláře. Rizikové jsou kanceláře, které existují na trhu krátkou dobu, nezaměstnávají nikoho (tzv. chodící realitky bez vlastní kanceláře) nebo minimální počet pracovníků a vlastnictví je neprůhledné, to znamená nelze dohledat skutečného majitele. Při koupi nemovitosti prostřednictvím realitní kanceláře je vždy vhodné nezávisle prověřit jak technický, tak právní stav kupované nemovitosti. Dochází totiž k tomu, že realitní kanceláře se spokojí s informací prodávajícího a samy technický ani právní stav prodávané nemovitosti neprověřují. V krajním případě může dojít k tomu, že je prodávána nemovitost se zásadními technickými nebo právními vadami, které ani neumožní vklad do katastru nemovitostí nebo zásadním způsobem snižují hodnotu nemovitosti.

Některé nemovitosti nelze ani prostřednictvím realitních kanceláří koupit. Ekospol, jako lídr rezidenčního developmentu v České republice, prodává nové byty sám bez realitních kanceláří. Při koupi nemovitosti prostřednictvím realitní kanceláře je třeba zásadní pozornost věnovat systému placení. Složení kupní ceny do úschovy realitní kanceláře je vysoce rizikové a v minulosti došlo k několika případům, kdy kupující o své peníze přišli, aniž získali nemovitost. Nejjistějším nástrojem jak pro kupujícího, tak prodávajícího je splacení kupní ceny formou vázaného účtu u renomované 
banky, kde uvolnění peněz je vázáno na provedení vkladu kupní smlouvy do katastru nemovitostí.
"

Provize za poskytnutý servis realitní kanceláři jednoznačně patří. Vždyť za odvedené služby platíme v každém jiném sektoru. Problém však tkví v rozsahu služeb a ve výši provize. Jaké služby obchod doprovázejí a jaká bude celková provize, bychom si měli vždy zjistit předem. Kompletní servis kvalitní realitní kanceláře by měl obsahovat veškeré náklady na hladký průběh obchodu včetně právního poradenství a administrativních úkonů.
 
bydlinekChcete o provizi vědět více?
Máte další otázky k tématu provize? Ptejte se zkušených odborníků. Stačí svůj dotaz vložit do níže připojeného formuláře.
*Váš prostor k vyjádření:
*Jméno a příjmení:  
*E-mail:  
* povinná pole
01.10.2014 | Jana Vaňková
  • LEXXUS NORTON

    Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům a spoluprací s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444