Protipožární ochrana bytu: co by ve vaší výbavě nemělo chybět?

Hasičské sbory loni na našem území zaznamenaly více než 17 tisíc požárů. Celková škoda na majetku přesáhla 2,5 milionu korun a zemřelo 144 osob. Velkému počtu požárů je přitom možné zabránit – stačí si domů pořídit ochranné prostředky, které vás na oheň včas upozorní. Jaké vybavení by ve vaší domácnosti nemělo chybět?

Někdy stačí pohozený nedopalek cigarety nebo náhlý zkrat v elektroinstalaci – a příčina požáru je na světě. Pokud se oheň začne šířit během vaší nepřítomnosti, může v domácnosti napáchat nenapravitelné škody. S jakou výbavou můžete podobným rizikům předcházet?
 

1. Protipožární dveře

Vstupní protipožární dveře jsou dnes u činžovních a bytových domů povinností (ačkoli v praxi je tomu často jinak). Zabraňují šíření ohně, tepla nebo kouře, a tím většinou poskytují obyvatelům bytů delší čas na evakuaci.
 
Při výběru protipožárních dveří vyžadujte certifikát, kterým výrobce prokáže, že dveře dokážou oheň dočasně zadržet. Stěžejním parametrem je tzv. požární odolnost, která se udává v minutách a vyjadřuje dobu, po kterou dveře zvládnou odolávat plamenům.
 
Běžné modely vydrží nápor ohně průměrně 30–180 minut, a to v závislosti na výrobním materiálu a dalších vlastnostech. Technické parametry výrobku si ověříte na štítku přilepeném na výrobku.
 

2. Detektor požáru

Mezi nezbytné ochranné prostředky se řadí také bezdrátové hlásiče, jejichž nákup se vám v případě vzniku požáru mnohonásobně vrátí. Podle vyhlášky č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb, jsou navíc detektory povinné i pro bytové jednotky: při rozloze bytu do 150 m² vám postačí jeden hlásič, pro větší výměry jsou zapotřebí minimálně dvě zařízení. Nejčastěji se využívají tepelné, optické nebo ionizační hlásiče.
 
Dalším vhodným doplňkem do domácnosti je detektor oxidu uhelnatého, který se hromadí zejména v nevětraných prostorách s nedostatkem vzduchu.
 

3. Hasicí přístroj

Zákon ukládá vlastníkům domů a bytů také povinnost vybavit obytné prostory minimálně jedním hasicím přístrojem. V rodinném domě nesmí chybět hasicí přístroj 34A, určený k hašení pevných látek. V bytě si vystačíte s menším vodním nebo pěnovým hasicím přístrojem 13A.
 
Není od věci mít po ruce ještě záložní hasicí sprej, díky kterému můžete při souboji s ohněm získat cenné minuty navíc.

Jak vyzrát na nečekané požáry? Řešením je prevence
Abyste se doma cítili opravdu v bezpečí, máme pro vás závěrem několik jednoduchých rad:

  • Nezapomínejte na pravidelné revize hlásičů, elektroinstalací a jiných rizikových zařízení.
  • Sirky nebo zapalovače ukládejte mimo dosah zvídavých dětí.
  • Hořící vonné svíčky uložte před odchodem z místnosti na bezpečné místo.

Jako vždy platí, že prevence je nejúčinnějším řešením. Držte se osvědčených tipů a ochráníte před požárem nejen sebe a zbylé členy domácnosti, ale také svůj majetek.
27.09.2021 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444