Pronajímáte byt? Ušetřete si s ním starosti

Vlastníte byt, který jste zdědili, přestěhovali se z něj jinam či ho koupili na investici a plánovali nemovitost pronajímat? Skoro 90 % majitelů, kteří pronajímají svoje byty, se setkává se závažnými problémy s bytem či nájemníky. Od neplacení nájemného přes běžné opravy až po zdemolovaný byt. Proto čím dál více majitelů začíná využívat služeb na garantovaný pronájem.

 

Patálie pronajímatelů

Aniž by nastala neobvyklá situace, s pronajímáním se člověk nadře. Byt musí zainzerovat, sehnat nájemníka, chodit na prohlídky, zařídit smlouvu apod. I se stálým nájemníkem budete chvíli právník, zámečník, účetní, a když se z nájemníka vyklube neplatič, tak zároveň vymahač dluhů a vyhazovač. Potom celé kolečko začne od začátku a vy doufáte v lepší konec.

To se mi přece nemůže stát

Pronajímatelé rizika často podceňují, ale statistika v ČR nelže. “Přibližně jednou za pět let kvůli neplacení přijdete o tři měsíce nájemného. Jeden sice pokryje kauce (nově jistota), ale zbytek odepisujete jako ztrátu. Jednou za dvanáct let přijdete dokonce o 6 měsíců nájemného”, říká Tomáš Brychta z Ideální nájemce.cz. Při měsíčním nájemném 10.000 Kč je ztráta 60 tisíc už velmi patrná.

I náklady se týkají každého pronajímatele - drobné opravy v bytě, plynové revize i třeba úročení jistoty. Nehledě na čas, který vám starání se o byt zabere. Suma sumárum je pronajímání poměrně nákladná záležitost.
 
Víte, kolik vás vlastně stojí pronajímání bytu? Podívejte se na kalkulačku pronajímatele a spočítejte si svoje náklady.

Řešení: svěřte pronajímání odborníkům

Pro ulehčení celého procesu majitelům existují služby. Ve většině případů bohužel jednostranné, zaměřené pouze na správu jedné věci, např. obsazení bytu nájemníkem pomocí realitní kanceláře. Pronajímatel sice ušetří jednu starost, ale pořád na něj zbyde hromada dalšího zařizování - a rizika se nezbavil. Jak docílit toho, že vám na účet budou chodit každý měsíc peníze, aniž byste se báli, že přestanou, nebo do bytu museli jezdit?


Zbavte se starostí i rizika

Na konci roku 2015 Tomáš Brychta a Martin Březina založili službu Ideální nájemce, která pronajímatelům ulehčuje od starostí. “Byt si pronajmeme jako firma a dále jej podnajímáme. Majitelům garantujeme pravidelný příjem a ručíme mu i za stav bytu”, vysvětluje Brychta, “dokonce i kdyby nám nájemník nezaplatil, majitel stále peníze dostane”, dodává.

Ideální nájemce se postará o podnájemníky, které pečlivě prověří v rejstřících a zváží jen spolehlivé kandidáty. Služba takto předejde rizikům s problémovými nájemníky. K tomu sepíše neprůstřelnou smlouvu a vyřídí za majitele veškerou administrativu. Majitelům pak každý měsíc přijde na účet nájemné, zatímco si užívají klid. A co když se nájemník odstěhuje a byt zůstane prázdný? Žádné obavy! Prémiová služba garantuje příjem i v době právě neobsazeného bytu.

Jak je to s penězmi

Služba stojí 15 % z výše nájemného bez energií. “To znamená, že pokud je nájemné třeba 10 tisíc a energie 2 tisíce, my si bereme provizi 1500 korun”, upřesňuje Tomáš Brychta, “platíme, i když je byt neobsazený, takže se majiteli nikdy nestane, že by přišel o zisk”.

Dnes má Ideální nájemce v Brně a v Praze péči přes 350 bytů v hodnotě skoro 1,5 miliard korun a stále více majitelů jeho služeb využívá. Na idealninajemce.cz si můžete službu nechat nezávazně nacenit a zjistit, za kolik by si Ideální nájemce váš byt pronajal.
01.02.2018

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444