Projekty rodinných domů - typový nebo individuální?

Typové projekty rodinných domů jsou velmi vhodné pro stavebníky, kteří nemají zcela ujasněnou konkrétní představu a chtějí ušetřit za konzultace a za vypracování projektu individuálního. Ten zpravidla vychází ze specifických vlastností pozemku a přesně definovných vlastních potřeb zákazníka, je však samozřejmě nákladnější.

Velkou výhodou typových projektů oproti individuálním je nejen jejich velmi příznivá cena, ale také jednoduchý výběr v katalogu rodinných domů nebo na internetu dle zadaných parametrů a v neposlední řadě téměř okamžitá dodávka. Katalog rodinných domů nebo internet ke všem typovým projektům uvádí všechny důležité údaje o rozměrech, cenách, včetně půdorysných a pohledových vyobrazení. Stavebník tak získá o rodinném domu velmi snadno a rychle představu a může se bez obav rozhodnout.

Typové projekty rodinných domů od zavedených firem jsou navržené podle posledních evropskych trendů z oblasti architektury, ergonomie, stavební fyziky a splňují všechny požadované normy. O jejich kvalitě se už mohly přesvědčit tisíce spokojených zákazníků, kteří staví nebo v takovémto rodinném domě bydlí .

Řada firem na našem trhu poskytuje široký výběr typových projektů. Můžete si vybrat z rodinných domů od klasických po moderní, od malých až po velké komfortně zařízené domy. V nabídce jsou bungalovy, patrové domy, dvojdomy, řadové domy a domy určené do památkově chráněných území. Nechybí ani moderní domy pro náročnější klienty s komfortními prostorami do vilových čtvrtí a příměstských částí a také energeticky úsporné stavby. Každý projekt je vyhotoven také v zrcadlovém obraze.

U individuálního projektu se cena položkového rozpočtu získá až na konci všech projektových prací a nezřídka se stává, že rozpočtové náklady dvoj až trojnásobně převýší stavebníkovo očekávaní a tím i jeho finanční možnosti. Na každý typový projekt každá solidní společnost dodává zpracovaný podrobný položkový rozpočet stavby. Takto se potencionální zákazník na základě svých finančních možností může rozhodnout pro konkrétní dům bez strachu, zda na to bude mít.

Velkou výhodou typových projektů zavedených firem, kterou si bohužel málokdo uvědomuje, je výhradní původ všech projektů v této společnosti, která je přímo zodpovědná za případnou chybu projektu a samozřejmě i náležitě pojištěná.

Obsah typového projektu

Typové projekty rodinných domů od zavedených firem splňují všechny atributy přílohy k žádosti o vydání stavebního povolení nebo ohlášení stavby a svým rozsahem slouží stavebníkovi jako realizační projekt s velmi podrobným zpracováním. Obsahují architekturu s řadou výkresů a detailů, technické zprávy, všechny profese a statiku domu, rozpis materiálu, výkaz výměr a podrobný položkový rozpočet stavby.


Změny typových projektů


I když nabídka typových projektů od velkých firem je v současné době již velmi pestrá, může mít stavebník individuální požadavek na úpravu a změnu projektu. Takováto změna by měla být předem odsouhlasena s autorem projektu a je potřeba počítat s tím, že si za změnu musíte připlatit.

Nevýhody typových projektů


Z důvodů velké rozmanitosti a individuality stavebních parcel a technických možností napojení na veřejné inženýrské sítě, neobsahuje typový projekt osazení domu na pozemek, napojení na inženýrské sítě a dokumenty s tím související. Toto doplnění je potřebné si nechat za příplatek provést projektantem od příslušné společnosti nebo si zajistit vlastního projektanta.

 

Foto: EUROLINE Bohemia

08.10.2008 | PR - EUROLINE Bohemia

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444