Program Zelená úsporám startuje

Aktuální dobrá zpráva

Díky prodeji emisních povolenek Japonsku získává Česko finanční prostředky, z nichž již letos může mít užitek na 250 tisíc domácností. Program nazvaný Zelená úsporám, který včera představilo Ministerstvo životního prostředí ČR, nabízí výrazné dotace na zateplení nepanelových bytových a rodinných domů i na efektivní technologie ekologického vytápění.

Zateplení

Jenom v letošním roce bude z těchto prostředků možno rozdělit až 10 miliard Kč. Nárokových dotací je možno využít několika způsoby, jak při výstavbě nových, tak při rekonstrukcích stávajících budov. Určeny jsou na komplexní zateplení bytových a rodinných domů nepanelové technologie dosažitelné běžnými materiály jako jsou okna a tepelně-izolační materiály, ale nabízejí i možnosti pro dílčí zateplení budov, tam, kde z nějakých důvodů komplexní zateplení není možné. Na komplexní zateplení rodinných domů je přitom možno získat příspěvek ve výši až 1300 Kč na m2, na zateplení bytových domů lze čerpat až 900 Kč na m2.

Pokud jde o novostavby, o dotace mohou žádat první vlastníci bytů, nikoli developeři.

Od 22.4. 2009 je možno zasílat stavební dokumentaci k posouzení Státnímu fondu životního prostředí, který k této problematice vytváří poradenskou síť a připravuje výběr bank, které se do programu Zelená úsporám zapojí prostřednictvím veřejné zakázky. Projekty na zateplení nemusí zahrnovat energetický audit.

Vytápění

Součástí programu je rovněž podpora ekologického vytápění, která se týká i panelových domů. Jde o snahu topná média na uhlí, naftu a lehké topné oleje nahradit efektivními technologiemi vytápění, která využívají biomasu, solární energii či v případě tepelných čerpadel energii ze země či vzduchu. Dotaci mohou získat i majitelé novostaveb, pokud jejich stavby dosáhnou parametrů nízkoenergetického standardu.

Více informací na BYDLENÍ.CZ: Pripravuje-se-rozsahla-podpora-energetickych-uspor
Nejnovější podrobné informace: www.zelenausporam.cz

V souvislosti se spuštěním programu je zájemcům k dispozici také bezplatná informační linka na telefonním čísle: 800 260 500.
08.04.2009 | sm - redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444