Program Panel letos komplikují nejasnosti kolem výše rozpočtu

Vláda premiéra Mirka Topolánka letos vyčlenila do programu Panel určeného na podporu rekonstrukcí a oprav panelových domů pouhých 1,5 miliardy korun, tedy zhruba třetinu loňské částky. Podle ředitele Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) Jana Wagnera to je zcela nedostatečná částka, která zdaleka nepokryje všechny požadavky na podporu. „Pokud se nám nepodaří získat další prostředky, budeme muset poskytovat nižší státní podporu a zpřísnit podmínky pro její udělení,“ říká Wagner.

Ministři v letošním roce výrazně omezili dotace na bydlení. Z 11 programů SFRB jich vláda osm zastavila. Program Panel přežil, ale ve velmi okleštěné podobě. Fakticky se objem finančních prostředků vynaložených na podporu v rámci tohoto programu vrátil na úroveň roku 2006, kdy program rozděloval podporu ve výši 1,6 miliardy korun. „Potřebujeme více peněz, než kolik nám rozpočet dává," uvedl Wagner s tím, že počet žádostí o prostředky z programu rok od roku stoupá. Fond zatím stále doufá, že se mu podaří rozpočet navýšit. Už nyní je ale jasné, že investory do regenerace panelových domů letos čekají krušné chvíle.

Zdroje z privatizace vyschly
Jedním z důvodů, proč letos program Panel zápasí s nedostatkem finančních prostředků, je to, že SFRB se už nemůže spoléhat na dotace ze strany státu. Až do roku 2005 dostával fond peníze z výnosů privatizace. Takto do něj přišlo celkem 33 miliard korun. Toto financování však již nadále není možné, protože poskytování nenávratných dotací dostupné prostředky vyčerpalo. V posledních letech i v roce 2008 rozpočet SFRB nepočítá s žádnými dotacemi ze státního rozpočtu, neboť to neumožňuje snižování schodků státního rozpočtu. Příjmy fondu by letos měly činit 1,25 miliardy korun, celkové výdaje 3,2 miliardy. Rozdíl v příjmech a výdajích fond hradí ze zůstatku předchozích let.

Začít nebo počkat?
Bytoví družstevníci a další vlastníci panelových domů tak vlastně vůbec nevědí, jak dále bude fungovat program Panel. Nemohou tedy počítat se státní dotací, která by jim pokryla část úroků. Bez schválené státní dotace ale nemohou zahájit nemalou část projektů zateplení domů, výměny oken a dalších oprav, které už měli připraveny. Předseda krajské rady Svazu na ochranu nájemníků v Moravskoslezském kraji Jan Vozárik tvrdí, že pozastavení dotací bude mít nepříznivé důsledky. „Za pochodu se pozastavuje jeden z nejlépe fungujících programů. Ze zkušeností těch, kteří panelové domy opravovali a zateplovali v minulých letech, je zřejmé, že tam dochází k výrazným úsporám energie. Zateplení a regenerace panelových domů navíc prováděly spíše menší a střední firmy. Ty přijdou o zakázky, což může mít dopad na zaměstnanost,“ míní Vozárik. Podmínky pro získání podpory přitom stanoví, že žádost o podporu je třeba podat před zahájením vlastních prací na rekonstrukci domu.

V Brně bude rušno
Není žádným tajemstvím, že jak stavební firmy, tak vlastníci panelových domů využijí blížících se Stavebních veletrhů Brno k tomu, aby si se zástupci ministerstva pro místní rozvoj a SFRB vyjasnili osud nejen programu Panel a obecně dotací na podporu regenerací panelových domů. Celkové náklady na potřebné opravy a rekonstrukce všech panelových domů v republice odhadují odborníci přibližně na 350 miliard korun. Konec konců o regeneraci panelových domů se hovoří na brněnském Výstavišti v rámci Stavebních veletrhů a s nimi spojeného veletrhu investičních příležitostí Urbis Invest již několik posledních ročníků. Letošní stavební svět se sjede do Brna ve dnech od 22. do 26. dubna.
31.03.2008
  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444