Program Génius - Nechte slunce platit hypotéku

Rodinný dům Dominik 4: měsíční splátka v programu GÉNIUS 11.280,- Kč/měs., dispozice 6+kk, užitná plocha 178 m2

Rodinný dům Dominik 4: měsíční splátka v programu GÉNIUS 11.280,- Kč/měs., dispozice 6+kk, užitná plocha 178 m2

Přinášíme firemní rozhovor společnosti Ekonomické stavby

"Přišli jsme na český trh s novým modelem financování, který můžeme opravdu nazvat jednoduše - geniální," říká David Mencl, ředitel společnosti Ekonomické stavby A. Obrovský. Zájem o tento způsob financování mu dává za pravdu.

Program GÉNIUS byl  tím velkým překvapením loňského podzimu?

Ano, částečně. Každý rok velmi usilovně pracujeme na celé řadě možných nových programů a zlepšení. Věnujeme obrovské úsilí vlastnímu rozvoji. To je náš způsob jak se bránit nepříznivé době. Velké úsilí pak přineslo své ovoce. Nečekaně velký košík plný ovoce. Řešíme zvláštní situaci – máme připraveno až příliš velkých věcí, které potřebujeme v jeden čas představit. Zvažujeme, kterou velkou novinku uvedeme na trh dnes a kterou zítra. Případně co budeme muset odložit na pozdější dobu. Jsme plni invence a skvělých novinek. Program GÉNIUS byl tak prvou velkou novinkou, kterou jsme veřejnosti představili loni na podzim. Zdaleka však není poslední.

Když jsme připravovali tento rozhovor, řekl jste, že Vám běhá mráz po zádech, když si představíte, co vše jste si pro své klienty připravili. Stále to tak cítíte?

Už jsem si na velkou porci novinek zvykl. Ekonomické stavby byly vždy jednoznačně nejvíce inovativním stavitelem rodinných domů. Jsme zvyklí přinášet skvělé služby a produkty. Nicméně koncentrace novinek v příštích měsících bude největší v historii společnosti. Novinek je tolik, že máme problém vše směrem ke klientům komunikovat v dostatečné míře a musíme tedy skutečně dobře zvažovat jejich nasazování. Program GÉNIUS byl jeden z takových, o kterých jsme přesvědčeni, že budou v popředí zájmu našich klientů. Pokud tento produkt hodnotím s téměř ročním odstupem, tak musím říci, že vývoj předčil očekávání.
 

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Rodinný dům Lenka 20: měsíční splátka v programu GÉNIUS 5.878,- Kč/měs., dispozice 5+1+G, užitná plocha 117,06 m2

Co je vlastně program GÉNIUS? K čemu přesně slouží a proč je tak významný?

Program GÉNIUS  je složitá cesta, jak velmi chytře vyčerpat dotaci státu, kterou poskytuje na ekologickou výrobu elektrické energie. Tímto chytrým vyčerpáním dotace si následně klient sníží měsíční hypotéční splátku o 3 850,-Kč. Jde o program čerpání dotace, která není primárně určena pro stavbu nových domů. Dotace, která však významně sníží splátky hypoték všem našim klientům. Zásadní na tomto programu je rozsah dotace.
Doposud jsme se snažili hledat různé úspory v hypotéčních úvěrech v řádech stokorun měsíčně. Teď však máme nástroj, jak snížit hypotéku o 3 850,-Kč každý měsíc. Právě velikost snížení hypotéční splátky dělá z tohoto programu naprosto zásadní věc.

Lze GÉNIUS  aplikovat na všechny domy Ekonomických staveb nebo jen na domy vybrané?

Původně tento program vznikal pro speciální řadu domů. Když jsme si uvědomili rozsah dopadu, věděli jsme, že musíme své zadání změnit. Nelze mít v jedné nabídce domy, na které můžete čerpat výhody programu GÉNIUS a domy, kde GÉNIUS využít nelze. Tyto domy pak logicky stojí mimo zájem klientů. A tomu jsme se chtěli vyhnout.
Program GÉNIUS bude tedy možné bez výjimky použít na všechny vaše domy. Je to tak?

Dopad tohoto programu je tak velký, že si dokonce uvědomujeme svoji povinnost nabídnout tyto výhody i všem v současné době rozpracovaným klientům a také všem klientům již bydlícím. To pro nás bude mimořádně náročný úkol.

Zdá se až neuvěřitelné, že tento program budete nabízet i klientům, kterým jste za posledních deset let postavili dům. Myslíte to vážně?

Toto téma bylo nejdiskutovanější téma v Ekonomických stavbách. Na jedné straně jsme se velmi obáváli, jestli je vůbec technicky možné tento nápor zvládnout. Mohlo se nám přihlásit přes
3000 klientů, které v minulých letech čerpali služby ES a mají s námi jen ty nejlepší zkušenosti. Takové množství mimořádných úkolů je pro nás neskutečně obtížně zvládnutelné. Na druhou stranu máme vůbec na vybranou? Program GÉNIUS skutečně zásadně pozitivně ovlivní každého našeho klienta. Myslím, že není možné tuto příležitost nenabídnout také všem svým bývalým klientům. Také proto, že díky nim jsme tam, kde dnes jsme.

Vlastně se nám ten nápad přinášet dodatečné služby původním klientům moc zalíbil. Chceme v tomto trendu pokračovat. Máme i další nápady, jak těšit i naše bývalé klienty. Předáním domu to u nás prostě nekončí.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Rodinný dům Petra 2: měsíční splátka v programu GÉNIUS 8.782,- Kč/měs., dispozice 5+1+G, užitná plocha 144 m2

Dnes je spíše obvyklé slevou a dárky lákat klienty nové. Vaše úvahy jsou skutečně zajímavé.

Vždy jsme šli tak trochu vlastní cestou. Věříme svým úvahám více, nežli tomu, co je obvyklé na trhu.

U programu GÉNIUS stále nerozumím úplně přesně, jak vyčerpáte podporu od státu?

Každému klientovi namontujeme na střechu domu malou domácí elektrárnu. Domluvit financování elektrárny nebylo vůbec snadné. Nakonec se nám to za speciálních podmínek podařilo u dvou bankovních domů. Naši projektanti ví, jak je nutné dům projektovat, aby umožnil správné využití elektrárny. Tedy jistých úprav doznají také naše projekty domů. Následně po montáži zajistíme pro klienta smlouvu o odprodeji vyrobené elektřiny. Z výnosu za prodej je nejprve placeno samotné pořízení elektrárny. Zbývající částka 3 850,-Kč je pak použita k dotaci hypotéčního úvěru. Skloubit všechny části programu do vzájemného souladu bylo náročné. A podařilo se to. Zásadní je, že klienti nepotřebují žádnou vlastní investici. Vše funguje jednoduše samo.

Mluví se o možnosti zrušení této dotace státem. Co by takové zrušení znamenalo?

Je možné, že stát po naplnění dnes neznámé kvóty počtu malých elektráren přestane budování dalších podporovat. Pro nové klienty by tak mohl dotaci snížit či úplně zrušit. Kdo již bude mít podepsanou smlouvu, toho se takové zastavení podpory nedotkne. Zde bude právě fungovat garance výkupní ceny po dobu 20 let. Je však možné, že tento náš program bude fungovat třeba jen dva tři roky. Každopádně dokud bude dotace fungovat, budeme ji v Ekonomických stavbách pro své klienty plně využívat.

Ten nápad je skutečně geniální. Kdo s touto myšlenkou přišel?


Není tak úplně důležité, kdo s kterou myšlenkou přišel. V Ekonomických stavbách  jsme tým. Důležité je, že máme úžasnou službu pro své klienty. Já autorem nejsem. Autory jsou pan Protiva
a pan Lebl. V ES je mnoho chytrých lidí. O tom mne stále přesvědčuje množství skvělých nápadů, s kterými pracujeme. Nakonec další měsíce přinesou další skvělé možnosti.

Ekonomické stavby s ohledem na velké množství zajímavých nových informací připravily nový informační kanál. Tímto bude informační zpravodaj zasílaný na přihlášené emailové adresy. Jedno z prvých čísel mimo jiné přineslo celý soubor informací o programu GÉNIUS. K odběru těchto informací se můžete přihlásit na www.ekonomicke-stavby.cz 
18.11.2010 | PR - Ekonomické stavby

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444