Prodlužte si pobyt na zahradě

Zahrada je pro většinu z nás oázou odpočinku a slouží jako ideální místo pro relaxaci, pořádání rodinných oslav, večírků a setkání s přáteli. Klesající teplota nebo déšť nás ovšem mohou ze zahrady předčasně vyhnat. Přece však existuje možnost, jak na jaře zkrátit dobu čekání na hřejivé sluneční paprsky nebo si na podzim pobyt venku prodloužit. Máme pro vás několik tipů.

1. Zařiďte si vyhřívaný bazén

Vyhřívání vody v bazénu už není nedostupný luxus, ale naopak ekonomické řešení. Ohřev vody totiž významně prodlouží koupací sezonu a vy si tak můžete užít koupání o několik týdnů, až měsíců déle. Zvolte například vyhřívaný bazén tepelným čerpadlem. Ačkoliv je počáteční investice vyšší, z dlouhodobého hlediska ušetříte.
 
Ohřívání vody v bazénu pomocí tepelného čerpadla není žádná věda, ale všechna čerpadla je nenabízejí. Jestliže už tepelné čerpadlo máte, budete si nejdříve muset zjistit, jestli u něj podobné využití vůbec možné. Pokud jej teprve budete kupovat, určitě se o tom pobavte s odborníky, kteří vám doporučí vhodný typ.
 
Vhodná jsou například švédská tepelná čerpadla Nibe. Tato značka nabízí vedle tepelných čerpadel i celou řadu příslušenství pro účely klimatizování interiéru a ohřívání bazénové vody.
 

2. Pořiďte si pergolu

Dalším řešením, které odolává rozmarům počasí jsou pergoly. Pořízením kvalitní hliníkové pergoly získáte ochranu nejen před sluncem, ale i deštěm a sněhem. Navíc dodáte své terase nezaměnitelný a moderní vzhled.
 
Můžete si pořídit například zahradní bioklimatickou pergolu s naklápěcími lamelami. Střecha naklápěcích pergol je tvořena z hliníkových lamel, které můžete variabilně naklánět dle aktuálních změn počasí. S dalším příslušenstvím jako jsou rolety nebo posuvné zasklení vytvoříte dokonalou zahradní pergolu na celý rok.



3. Ohřejte se u teplometu

Posezení na zahradě i během chladných dnů vám zpříjemní venkovní teplomety. Díky teplometům lze terasu nebo altán užívat už brzy zjara či v pozdním podzimu, svoje uplatnění najdou i za chladnějších letních večerů. 
 
Vybrat si můžete mezi teplometem na elektrickou energii, propan-butan nebo kombinaci obojího. Pro elektrický teplomet musíte na terase připravit přívod elektřiny, samozřejmě odpovídající bezpečnostním předpisům pro venkovní instalaci. Tato omezení plynové teplomety nemají. Můžete je využít jak na terase, tak i ve vzdálenějších místech vaší zahrady. Podle velikosti ho umístíte buď na stůl nebo na zem.
 

4. Zachumlejte se do textilních doplňků

Dalším řešením, jak se venku zahřát v chladných dnech je pořídit si spoustu textilních doplňků, jako jsou podsedáky na židle, deky a plédy nebo venkovní koberce. Je to jedna z cenově dostupnějších variant. Zřejmě vás nezahřejí tak, jako naše předešlé tipy, ale na chladné večery či prodloužení pobytu na zahradě o pár týdnů vystačí. Navíc venkovní prostory skvěle oživí a zútulní prostor.
 
Zahradní textilní doplňky volte z kvalitních materiálů, které jsou odolné vůči UV záření, blednutí barev a vodě.



5. Zimní zahrada

Ať je venku jakékoliv počasí, zimní zahrada vám umožní užívat si přírody takřka v jakémkoliv roční období. Velké prosklené plochy vám zajistí bezprostřední kontakt s vaší zahradou a vytvoří tak ideální místo pro relaxaci a odpočinek po náročném pracovním dni.
 
Díky tomu, že jsou zimní zahrady přímo napojené na dům, rozšíříte jeho obytnou plochu, kterou můžete využívat také pro setkávání s rodinou a přáteli. Jednou z největších výhod zimní zahrady je to, že poskytuje tepelnou izolaci i vašemu domu. V období zimy dokáže díky absorbování světla ze slunečních paprsků prohřívat váš dům a tím i snižovat náklady na vytápění. Díky vnitřnímu klimatu v zimní zahradě můžete také pěstovat během celého roku různé rostlinky.
07.09.2021

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444