Proč si pořídit chytrý truhlík?

Všimli jste si? Jak se přihlásí jaro, lidé mají potřebu něco pěstovat. Dokonce i nezahradníci. Jenže právě u těch se vzápětí dostaví zklamání, když rostlinky uvadnou nebo přímo uschnou. Řešení není tak složité, mnohé nezdary zaneprázdněných nebo nezkušených nadšenců by mohly lehce vyřešit samozavlažovací květináče nebo truhlíky.

„Samozavlažování šetří váš čas, díky němu s minimálním úsilím udržíte zahradu či balkon v dobré kondici po celé jaro a léto,“ vysvětluje Lenka Novotná ze společnosti Plastia, která se zabývá výrobou zahradnických potřeb a patří mezi průkopníky samozavlažování v Česku.

Princip je jednoduchý. Samozavlažovací nádoba sestává ze dvou propojených částí – dolní tvoří zásobník vody a nahoře je pěstební část, která má ve dně speciální knoty a často také kónické otvory, šachtičky. Pomocí knotů a šachtiček stoupá z rezervoáru vláha do horní části, do substrátu a k rostlinám. Co je důležité, při výsadbě musíte vždy naplnit substrát i do šachtiček.

Tajemství úspěchu? Správná velikost

Velikost truhlíku, samozřejmě. Ideální květináč má dostatek prostoru pro rostliny i jejich kořeny. Proto vybírejte raději objemnější nádoby. Také druh substrátu je důležitý. Pro samozavlažovací systémy se hodí hrubší a hrudkovitý substrát, kterým vzduch snáze prostupuje ke kořenům. Na co se často zapomíná, je odtokový otvor. Funkční samozavlažovací nádoba musí mít přepad, kterým uniká přebytečná voda. Hladina nikdy nesmí dosáhnout až k substrátu, měla by zde být vrstvička vzduchu. To je důležité zejména pro květiny na volném prostranství a parapetech, které nejsou chráněné střechou a snadno do nich naprší. Přebytečná voda by měla volně z nádoby odtékat, aby substrát nekvasil a kořeny nezahnívaly.

Jaké rostliny vám budou prospívat v chytrém 

Samozavlažovací truhlíky a květináče jsou vhodné pro celou řadu pokojových a balkonových rostlin, ať už jde o letničky, trvalky, menší jehličnany a další dřeviny, ale také pro drobné ovoce nebo zeleninu. „Jediné, co v nich nedoporučuji pěstovat, jsou suchomilné a sukulentní rostliny. Samozavlažovací květináče se pro ně nehodí vzhledem k trvalému přísunu vody, kterou rostlinám zajišťují,“ vysvětluje důležitost správného výběru květináče Lenka Novotná ze společnosti Plastia.

Dostatek správných živin podpoří kvetení

Také samozavlažovací systém má svoje pravidla. Po vysazení malých mladých rostlinek první dva až tři týdny zalévejte jen shora, než důkladně prokoření, potom už vodu dolévejte pouze do zásobníku. „Pokud zasadíte již vzrostlé květiny, stačí po jednom až dvou zalitích shora už jen doplňovat vodu do zásobníku. Pro lepší růst můžete posléze do vody přidat i nižší koncentraci tekutého nebo krystalického hnojiva,“ vysvětluje podrobnosti k přesazování Lenka Novotná. Rostliny však kromě vláhy potřebují také dostatek živin, proto je nezapomeňte včas doplnit. Startovací dávky hnojiv, které se přidávají do některých substrátů, vydrží nejdéle šest týdnů, běžné substráty se přihnojují již za měsíc. Růst listů podporují hnojiva bohatá na dusík, pro tvorbu květů přidávejte hnojiva obsahující fosfor a draslík. Také můžete do truhlíku vložit tablety nebo granule pozvolna působícího hnojiva, které vydrží na celou sezonu.

Sluneční paprsky rozhodují

Po zasazení vyberte rostlinkám správně místo, aby neživořily. Slunce milují například pelargonie, tradiční petúnie i převislé surfinie nebo drobnokvěté Million Bells, hledíky, verbeny, sluncovka, osteospermum. Do polostínu dejte fuchsie, balzamínu a begonie, ty dokonce snesou i větší přistínění. Při sesazování květin myslete na správnou kombinaci rostlin v truhlících. „Velmi důležité je v jedné nádobě sladit rostliny se stejnými nároky na světlo a výživu,“ dodává zahradnice Mirka Paclová.

Vysazujte silné mladé rostliny s dostatečným kořenovým balem. Nekombinujte je s nedorostlými sazenicemi. Slabší dopěstujte zvlášť, počkejte, až zesílí. „V tomto případě zasaďte nejprve tu silnější a dravější rostlinu. Na menší nebo pomalejší si udělejte pouze prostor zapuštěním prázdného květináče. Pak stačí počkat nějakou dobu a vyměnit prázdný květináč za rostlinu,“ radí na závěr Lenka Novotná.

Patent pana Syrovátky

Za vznikem tohoto inteligentního systému stojí doktor Syrovátka, který v roce 1976 přemýšlel, jak zefektivnit pěstování svých orchidejí. Všiml si, že  textilie se skelným vláknem  skvěle nasává  vodu, a uvedený  poznatek podnítil  vznik prvního skelného knotu. „Knotová závlaha výrazně pomáhá květinám v růstu. Občasné zalití se totiž mění na nepřetržitou závlahu, která je mnohem příznivější a více se podobá přírodním podmínkám,“ vysvětluje výhody samozavlažování Syrovátka. V současnosti spolupracuje pan Syrovátka se společností Plastia. Společně vyvíjejí stále nové typové řady pro pěstování květin, zeleniny, ovoce, a dokonce i hub.

Máte-li zájem o zakoupení, navštivte stránky: www.plastia.cz.
27.03.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444