Proč okapy z pozinku

Výběr okapových systémů různých výrobců a materiálů je obrovský, jak si ale poradit při nákupu? Základní požadavky na okapový systém jsou: pevnost a bezúdržbovost. Systém Lindab Rainline má řadu výhod, mezi nimiž dominují dlouhá životnost, minimální roztažnost a vysoká odolnost vůči povětrnostním vlivům a v neposlední řadě bezúdržbovost. Jedná se o ocelový plech hluboce žárově zinkovaný, pasivovaný, opatřený základní barvou a na povrchu pak ochrannou vrstvou HB Polyesteru. Osmibarevná škála umožňuje dobré přizpůsobení k barvě

fasády či krytiny.

„S klempířinou a s různými okapovými systémy a materiály mám více než 20 let zkušeností,“ říká Karel Skokan, který má vlastní klempířskou firmu. Laciný materiál nemusí v konečné fázi být laciný – připočtete-li to, že ho musíte ošetřovat a opakovaně natírat, konečná cena se tím navyšuje. „ostatní materiály mají různé nevýhody, například měď a titanzinek jsou dražší  a navíc se musí letovat. Se systémem Lindab pracuji velmi rád. Díly se spojují pomocí spojek, montáž je velmi přesná a snadná, navíc vyniká  dlouholetou funkčností a nevyžaduje žádnou údržbu.

Pevnost okapového systému
Pevnost je podstatná především v oblastech se značnými sněhovými srážkami.

Do míst s vyšším výskytem sněhu se tedy spíše hodí okapy z pozinkovaného, titanzinkového nebo měděného plechu, u kterých se spojují jednotlivé prvky pájením a nýtováním. Systém typu Lindab je o to výhodnější, že využívá stavebnicový systém spojek, čímž řeší problém dilatace a zároveň umožňuje okapový systém na zimu demontovat. V oblasti s většími sněhovými srážkami je nezbytně nutné dobře vyřešit systém sněhových zábran, zvláště pak u krytin s hladkým povrchem a u nedostatečně zateplených střech, na kterých vznikají ledové kry.
K dalším rizikovým oblastem patří místa s velkým výkyvem teplot. A právě zde se výborně uplatňují nepájené pozinkované systémy Lindab s povrchovou úpravou. Díky spojkám umožňujícím teplotní dilataci, nemá tepelná roztažnost na celý systém a jeho funkčnost větší vliv.

 

Bezúdržbovost okapového systému
Obrovskou výhodu mají materiály nepodléhající korozi, tedy plechy s povrchovou úpravou (ocel+zinek+barevná povrchová úprava), případně plastové okapy. Co se týče životnosti, hůře na tom nejsou ani titanzinek, měď a hliníkový plech, u nichž se časem vytvoří na povrchu patina, která materiál chrání, ale nepříjemným následkem je barevná nestálost (měď zezelená, hliník ztratí lest a titanzinek ztmavne).

RYCHLÝ RÁDCE „Na co si při nákupu dát pozor“

- praskliny , škrábance
- ceny – rozdíly v jednotlivých obchodech
- nákupy dělat u specializovaných prodejců – lepší péče o zboží , informace, lepší ceny
- chtít vždy kompletní systém (aby obsahoval vše co potřebuji)
- výběr barev


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444