Proč mít doma zařízení na větrání

Foto: PIXABAY.COM

Foto: PIXABAY.COM

Běžně máme doma zařízení pro ohřev teplé vody, topení i chlazení a mnoho dalších pro zajištění svých potřeb a komfortu. Přitom naše nejdůležitější potřeba je dýchání a vzduch, který dýcháme, má přímý dopad na náš život. Samozřejmě, jsme zvyklí zajistit čerstvý vzduch větráním okny, ale tento zvyk prováděný "od nepaměti" se v současnosti stává hlavně drahým zlozvykem.

Změnil se totiž způsob výstavby i běžné údržbové rekonstrukce domů. Výměna oken i postupné zateplování mění přirozenou prodyšnost domu (stará okna tak netěsnila a i zdi mohly "dýchat")  a v novostavbách o ni přicházíme běžně automaticky. To se děje pro co nejmenší únik tepla z domu a šetřit drahé energie jistě má smysl, ale jak v utěsněném domě zajistíme výměnu vzduchu?

Oblíbené otevřené "ventilačky" jsou při současných nákladech na vytápění největším nesmyslem, protože i z výborně a draze izolovaného domu teplo naprosto bez zábran uniká, i když účinek větrání je nejnižší. Takže už v minulém století se doporučovalo vyvětrat krátce a udělat "průvan", ale to má také háček způsobený dobrou neprodyšností nových oken a celých novostaveb, ve kterých vzduch "vydýcháme" za překvapivě krátkou dobu. Nikomu se tak často průvan z pochopitelných důvodů dělat nechce, takže si v teple a pohodlí dýchá vzduch, který neodpovídá zdravotně nezávadným limitům.

Jedná se především o koncentraci oxidu uhličitého, na který dýcháním přeměňujeme kyslík. Oxid uhličitý je bez zápachu a člověk ani jeho vyšší koncentraci nepozná, ale má prokazatelně negativní dopad na zdraví, vitalitu a kondici člověka (únava a vyčerpanost, poruchy spánku, neschopnost soustředění a bolest hlavy,...). A k zvýšení koncentrace oxidu uhličitého přes zdravotně nezávadný limit dochází v menší místnosti při pobytu dvou osob běžně už za jednu hodinu, takže zastánci větrání oknem, kteří chtějí dýchat nezávadný vzduch se moc nevyspí, když musí tak často vyvětrat.

Koncentrace CO2koncentrace CO2
Větrací jednotka zevnitř  
Větrací jednotka zevnitř  
Jediné rozumné řešení je proto průběžné větrání větracími jednotkami s rekuperací tepla, kterými lze zajistit trvale čerstvý vzduch i maximální komfort a úsporu energie díky tomu, že v protiproudém výměníku předává odváděný vzduch svou teplotu přiváděnému vzduchu. Ten má s účinností kolem 90 % pokojovou teplotu, což je velice příjemné jak v zimě, tak v létě, kdy si do místnosti naopak se vzduchem nepouštíme venkovní vedro. Do místností se navíc nedostane venkovní hluk jako otevřeným oknem. Brání také vniknutí prachu, pylu a jiných poletujících nečistot. Nepustí dovnitř ani otravné mouchy nebo agresivní vosy a komáry, protože jednotky jsou vybaveny filtry.

Jako nejpraktičtější se ukazují lokální rekuperační jednotky, které nepotřebují pro větrání žádné potrubí a odpadají tak nevýhody s ním spojené. Takové zařízení stačí osadit do obvodové zdi a už šetří peníze a zvyšuje komfort.


Větrací jednotka zvenku  
Větrací jednotka zvenku  
V každé místnosti, kde je v obvodové stěně instalována taková větrací jednotka, pak umožňuje samostatně regulovat větrání dokonce i automaticky podle vydýchanosti vzduchu a například možnost nastavení časových programů podle využívání místnosti. Výhody lokálních rekuperačních jednotek lze pro snadnou instalaci využít v novostavbách i stávajících domech díky promyšlenému příslušenství, které umožní použití prakticky kdekoli.

Více informací o kvalitních lokálních větracích jednotkách Dimplex najdete na adresách:

www.termokomfort.cz/vetrani-lokalni-rekuperace.html

www.dimplex.cz/produkty/rekuperace/lokalni
 
28.08.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444