Proč je důležité zvolit vhodnou nášlapnou vrstvu podlahy?

Pořizujete si do domácnosti novou podlahu? Máte vybraný vzor a design podlahy, který se vám líbí a bude se dokonale hodit do vašeho interiéru? Teď už zbývá jen vybrat podlahu podle technických specifikací, aby splnila veškeré požadavky, byla odolná, bezpečná a dlouho vydržela. V tomto článku vám přiblížíme k čemu slouží nášlapná vrstva a kterou zvolit.

Nášlapná vrstva je nedílnou součástí celé podlahy. Je vyrobena z odolného čirého plastu, který podlahu chrání proti opotřebení. Díky kvalitní nášlapné vrstvě se prodlouží životnost podlahy a bude i dlouho po zakoupení vypadat jako nová. Když už se tedy pouštíte do výměny vaší staré podlahy nebo budete pokládat úplně novou, soustřeďte se při výběru na to, aby se její investice vyplatila a sloužila co nejdéle. Většinou zde platí pravidlo, že levná a nekvalitní podlaha vyjde ve výsledku mnohem dráž než ta dražší. Důvodem je využití nekvalitních materiálů a velmi nízké nášlapné vrstvy. Po krátké době životnost podlahy končí a vy jste následně nuceni podlahu opět vyměnit.
 

Jak vybrat nášlapnou vrstvu podlahy? 

Hlavním pravidlem při výběru nášlapné vrstvy je: čím vyšší vrstva, tím odolnější a kvalitnější podlaha. Tloušťka nášlapné vrstvy se uvádí v milimetrech tedy např. 0,35 mm. Je jedno zda kupujete PVC podlahu (lino), plovoucí podlahu (laminátovou podlahu) nebo vinylovou podlahu, vždy se při výběru jakékoliv podlahy soustřeďte na to, aby měla dostatečnou výšku nášlapné vrstvy pro vaše využití. V místnostech, kde bude vystavena velké zátěži by měla být nášlapná vrstva podlahy co nejvyšší. Jde především o místnosti jako je například kuchyně, předsíň, obývací pokoj nebo místnost na cvičení. Naopak do ložnice stačí nižší nášlapná vrstva.
 

Výhody nášlapné vrstvy

Nášlapná vrstva podlahy je hladká a průhledná, aby byl vidět vybraný vzor a design podlahy. Zároveň je vždy navržena tak, aby uživatele chránila. Nášlapné desky se vyrábějí s důrazem na bezpečnost, proto se při výrobě myslí na protiskluznost a antistatiku. Skvělou výhodou je její údržba. Vrstva umožňuje snadné čištění, neprosákavost a odolnost proti agresivním čistícím prostředkům.
Na co se dále soustředit při výběru kvalitní podlahy? 

Při výběru podlahy se také soustřeďte na vhodné zvolení zátěžové třídy, která kromě nášlapné vrstvy bere v potaz celkové složení podlahy, a mnohem snáze vám napoví, pro které prostory se podlaha hodí. U zátěžových tříd opět platí pravidlo: čím vyšší číslo zátěžová třída má, tím je podlaha odolnější a kvalitnější.
 
Pokud hledáte další informace vhodné pro výběr podlahy nebo se chystáte k jejímu zakoupení, podívejte se na eamadeo.cz, kde naleznete mnoho dalších článků a široký, přehledný výběr podlah.
12.09.2022 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444