Proč je dobré míti architekta

Foto: archiv autorky

Foto: archiv autorky

Stále častěji se setkávám s názorem, že architekt je sice důležitý, avšak u stavby rodinného domu zhola nepotřebný, ba skoro nežádoucí. Že je to veliký luxus a nadstandard. Rodinný dům lze přeci vybrat z katalogu a nebo si ho nakreslit sám. Postupně si díky komunikaci s klienty uvědomuji, že architekt často bývá vnímán skoro negativně a že mnoha lidem uniká pravý smysl, proč právě on by měl stát při stavbě domu po vašem boku.

Dům na míru - ideální bydlení
A proč je vlastně tak důležité oslovit při stavbě rodinného domu architekta? Spousta lidí věnuje několik měsíců veškerý volný čas k výběru nového auta, vše musí být dokonalé a vše jim musí sedět. Zájezd za několik desítek tisíc musí být prostě perfektní, nedostatek nepřípustný. Kadeřníkovi přesně diktujeme, jak mají vlasy vypadat, co kde ustřihnout a jak má účes působit ... A pak něco tak důležitého a jedinečného jako vlastní domov pořídíme z katalogu? Je to asi způsob, jak se s tímto životním závazkem vypořádat rychle a bez zbytečných „opičáren" okolo. Vede ale ve většině případů pouze ke zklamání a postupnému odhalování nedostatků (ať už z hlediska dispozic či kvality stavby, nevyhovující velikosti či špatně vyřešenému provozu), které však nahlas nikdy nepřiznáme, protože je to přece náš vysněný dům. 
K dobrému návrhu je třeba důkladně prozkoumat prostředí stavby, při rekonstrukci i  samotný objekt ... někdy musíte i na střechu  šestipatrového pivovaru :-) (Kralupy nad  Vltavou, 2013)
Dispozice vám načmárá za pár minut každý středoškolák ze ,stavárny´, ale vy přemejšlejte jako architekti," říká nám vždy pan profesor. Od začátku studia jsme vedeni k pečlivému prostudování dané stavby, lokality, požadavků a koneckonců i investora. Každá rodina je jiná a vyžaduje také odlišný přístup a výsledek. Když mě někdo poprosí o studii rodinného domu, interiéru nebo o radu s přestavbou části bytu, diví se, že se s ním chci sejít a v podstatě ho hodinu, dvě vyslýchat. Vždyť co je na tom, namalovat pár místností či nábytku? To však ještě netuší, co bude následovat :-)
 
Rozbíhá se veliký kolotoč telefonátů (operátor mě má rád), sledování zvyků klienta, volnočasových aktivit a celkově způsobu jeho života. Zde je tedy ten skutečný rozdíl mezi novým domem a milovaným domovem. Jak kdysi řekl můj spolužák: „Správní architekti jsou schopní s tou rodinou měsíc žít, aby poznali, jací jsou a jak žijí ... a potom jim navrhnou prostě skvělý dokonalý dům." 
Studentka pražské architektury Sara Al-wahaishiová obhajuje ideu návrhu
Není architekt jako architekt
Samozřejmě jsem slyšela i o pár špatných zkušenostech s architekty. Ono se ani není čemu divit. Stejně jako v jiných profesích i zástupci architektonického druhu mají různé kvality. Můžete narazit na špičku a být opravdu spokojení, další klienti naopak nebudou sdílet architektův styl. Bohužel se také výjimečně stává, že architekt se snaží za každou cenu prosadit svoji myšlenku a trochu zapomíná na klienta. Proto je velice důležité si předem prohlédnout reference či portfolio a na základě toho a nejlépe dalších doporučení potom vybrat toho pravého, který vám bude naslouchat a pomůže uskutečnit vaše sny a představy, opřené o vlastní zkušenosti a znalosti.
Architekt není „drahá sranda"
Na českém trhu se pohybuje spousta kvalitních architektů, kteří naopak navrhují minimalisticky a co nejlevněji. Stačí trochu „zagůglit", poptat se ... honorář architekta (který není zdaleka tak vysoký, jak si nezasvěcení myslí) je ve většině případů vyvážen kvalitou rodinného domu, který je mnohdy levnější než stejně velký, katalogový. Architekt vám nebude vnucovat produkty společností, se kterými má smlouvu, bude hledat pro a proti v každé variantě řešení (už vidím, jak vám paní v kanceláři povídá o nedostatcích toho a toho domu, co mají v katalogu a hledá variantu řešení). A o tom ten dům je. Najít kompromis, který vám bude nejvíc sedět a který si zamilujete.
Na škole procházíme rukama zkušených architektů, kteří nás směřují správným směrem a připravují nás do praxe.
Syndrom: Námsetotakhlelíbí
Na druhou stranu je také třeba říct, že architektovi nelze vše jen „nadiktovat" a těšit se na realizaci svých nápadů. Měl by tu být také proto, aby vám pomohl utřídit myšlenky a pohlídat, aby se nadšení z jedinečné šance vytvořit si vlastní prostor neproměnilo v guláš nápadů a originalit. Je to zkrátka odborník v tomto oboru, který ví, co říká a často vám otevře prostor pro nové směry a nápady, jak se na daný prostor dívat... 
 
Doufám, že jsem vám tímto přiblížila pravý smysl naší práce a malinko vás nahlodala k tomu, že v budoucnu místo listování v katalogu zvednete telefon a zavoláte architektovi... 
06.01.2014 | Soňa Formanová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444