Proč a jak si vybrat dřevostavbu

O dřevostavbách už toho v posledních několika letech bylo napsáno mnoho. Zadáním slov: dřevostavby, montované dřevostavby nebo domy na bázi dřeva, lze v internetových vyhledávačích nalézt nepřeberné množství informací. Dozvíte se, co dělá dřevostavby výjimečnými, jaké jsou zkušenosti jejich obyvatelů, jak je správně užívat, kdo vám je postaví a v neposlední řadě za kolik.

Důvod je prostý. Spolu se vzrůstající poptávkou o dřevostavby roste i nabídka. Počet firem nabízející výstavbu těchto domů je stále víc a nabízejí jak typizované domy v různých cenových kategoriích, tak i specifické domy na přání zákazníka.

Aby dům „pasoval“ k již vzrostlému rododendronu. Splnit lze skoro každé přání

Takový specifický dům, jako jeden příklad za všechny, postavila společnost Alfahaus, která není na poli montovaných dřevostaveb žádným nováčkem. Přání zákazníka je pro zaměstnance Alfahausu denním chlebem a pokud tím neutrpí technické vlastnosti domu, je snaha vyhovět základním kamenem firemní filozofie. V tomto případě si zákazník nevybral žádný z typizovaných domů, které má společnost ve své nabídce, ale kromě specifického projektu samotného domu bylo jeho přáním, aby dům „pasoval“ k již vzrostlému rododendronu, který byl na pozemku ještě z doby, kdy na něm stávala chata. 
 

Proč právě dřevostavbu?

Nejčastějším důvodem, pro který si lidé vybírají montovanou dřevostavbu, je snaha ušetřit náklady spojené s jejím provozem. Tyto domy jsou totiž svou konstrukcí předurčeny k tomu, aby se stavěly jako nízkoenergetické, pasivní nebo dokonce aktivní.

Další výhoda, která se těmto domům nedá upřít je, že se na ně nemusí dlouho čekat. Tím bezesporu roste jejich atraktivita. Na rozdíl od zděného domu se montované domy staví téměř za jakéhokoliv počasí a odpadá tzv. vymrzání.

Pokud obyvatelé domu dbají rad, jak dům efektivně užívat, odměnou jim jsou nejenom nízké částky na účtech za energie, ale i pozitivní dopad na jejich zdraví. Tento ekologický dům, postavený převážně z přírodních a obnovitelných materiálů, má i své léčivé účinky. Zatímco se např. v panelových domech velmi často potýkáme s vlhkostí a následně plísněmi, v pasivním domě se tohoto ohrožení bát nemusíme. Díky rekuperační vzduchotechnické jednotce, která je nepřetržitým zdrojem čerstvého vzduchu, nemají plísně v tomto domě žádnou šanci.

A protože stavba dřevostaveb je vysoce šetrná k životnímu prostředí, lze si volbu tohoto domu připsat na seznam dobrých skutků vůči přírodě. 
 

Jak si vybrat správnou firmu 

Jsou-li vaše plány o stavbě dobu už více než jen sny, sluší se výběru firmy věnovat dostatek času. 
  • Pokud nekupujete typizovaný dům na klíč, ale jdete cestou vlastního projektu, je základním předpokladem pro úspěšnou výstavbu domu samotný projekt. Ten by měl vypracovat zkušený tým projektantů se znalostí skladby konstrukce dřevostaveb.
  • Abyste učinili výběru dodavatele za dost, je vhodné poptat alespoň tři firmy. Nabídky mezi sebou důkladně porovnejte a připravte si seznam dotazů. Nebojte se na cokoliv zeptat a vše si nechat pečlivě vysvětlit. 
  • Zkušenosti od majitelů již dokončených domů jsou pravděpodobně tím nejvíce relevantním zdrojem, jaký byste mohli najít.
  • Klidný spánek při samotné realizaci vám může zajistit nezávislý stavební dozor. Opět se ale musí jednat o někoho, kdo má s výstavbou tohoto typu domů zkušenosti. Stejně jako u zpracování projektu platí u realizace dvojnásob požadavek na striktní dodržování technologického postupu. Jen tak budou zachovány tepelně-izolační vlastnosti domu.
  • Abyste měli jistotu, že realizátor při stavbě vašeho domu nepochybil, můžete stavbu před jejím dokončením nechat otestovat. K detekci těchto chyb se využívá standardizovaný Blower door test. Tento test se používá pro lokalizaci netěsností v domech, především u podélných a bodových styků konstrukcí, kde je vyšší riziko netěsnosti.

bydlinek Zeptejte se odborníků na veletrhu DŘEVOSTAVBY 2017
Ideální příležitostí, kde získat řadu nabídek, je veletrh DŘEVOSTAVBY. V jednu chvíli a na jednom místě můžete poptat několik firem a získat tak alespoň rámcovou představu o tom, jaká je nabídka. Nejbližší veletrh DŘEVOSTAVBY 2017 se koná ve dnech 2. – 5. února 2017 na pražském výstavišti v Holešovicích. Není nic jednoduššího než oslovit několik z vystavujících firem a dát vašim představám jasné obrysy. 

20.01.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444