Připravte svůj dům na zimu - zateplete ho!

Ukázka realizace

Ukázka realizace

Nelíbí se vám neustále rostoucí ceny energií? Rozhodli jste se jít cestou budoucích úspor a zateplit svůj dům? Víte jak na to? V tomto článku se pokusíme shrnout možnosti, které se v této oblasti skýtají a zároveň popsat naše zkušenosti z praxe, které by mohly pomoci vyvarovat se některých problémů a chyb.

Ukázka realizace

Ukázka realizace

Celosvětové zvyšování cen energií způsobuje, že se stále větší pozornost obrací na možnosti snižování jejich spotřeby. Snižování tepelných ztrát budov a spotřeby energie na vytápění se tak v dnešních dnech stává základním požadavkem jak majitelů již postavených budov, tak i stavebníků nových objektů.


Jednou z nejefektivnějších cest je použití účinných tepelných izolací. Praxe ukázala, že kvalitní tepelnou izolací budov je možno snížit spotřebu energie na vytápění až o 60% , u nízkoenergetických domů dokonce o 90% oproti stávající výstavbě.


Krok číslo 1: Volba zateplovacího systému


Při volbě zateplovacího systému rozhoduje velmi často jeho cena, tj. náklady na zateplení  1m2. Do nákladů je však třeba započítat nejen vlastní materiál, ale také jeho odbornou montáž, lešení a nejlépe také projektovou dokumentaci. Kvalitního projekt často zamezí mnoha možným problémům.

 
Prvním hlediskem při volbě kontaktního zateplovacího systému (ETICS)  je volba izolantu, který zajišťuje samotnou funkci systému. Mezi nejpoužívanější izolanty patří pěnový polystyren, minerální (skelná) vlna nebo polyuretanová pěna. Z hlediska tepelného odporu (minimalizace tepelných ztrát) jsou výše uvedené izolanty prakticky rovnocenné.  Pro majitele rodinných domků   a menších podnikatelských objektů je cenově nejdostupnější fasádní polystyren (EPS)  a to nejen cenou materiálu, nýbrž i nákladů  na montáž. U vícepodlažních objektů nad 22,5 m výšky je ze zákona nutno použít izolaci z minerální vlny. Obecně však platí, že ten, kdo uvažuje do budoucnosti, volí co nejsilnější izolant. Pro srovnání uvádím orientační pomůcku:


1. Nezateplená stěna z plných cihel o tloušťce 45 cm = spotřeba zemního plynu 20 m3 na 1 m2 obvodové stěny za rok.
2. Stejná stěna zateplená izolantem tloušťky 6 cm = spotřeba zemního plynu 5 m3 na 1 m2 obvodové stěny za rok.
3. Stejná stěna zateplená izolantem tloušťky  10 cm = spotřeba zemního plynu 3,3 m3 na 1 m2 obvodové stěny za rok.

 

Zdůrazňuji, že se jedná o velmi nepřesnou a orientační pomůcku, jelikož skutečná spotřeba energie závisí na mnoha dalších okolnostech (kvalita oken, množství a velikost tepelných mostů, tepelný odpor střechy a podlah atd.).

 

Jelikož lze jen stěží předpokládat snižování cen energií pro vytápění objektů, doporučujeme, pokud  je to technicky možné, zvolit co největší tloušťku izolantu, jelikož jeho podíl na celkové ceně systému je relativně malý.

Ukázka realizace

Ukázka realizace

Krok číslo 2: Svěřte se do rukou odborníků

 

Majitelé rodinných domků mají často tendenci ke svépomocné instalaci všeho možného, zateplovací systém nevyjímaje. Ze zkušenosti lze jen doporučit tuto snahu u zateplování  vyloučit  a svěřit zateplení odborné firmě opatřené certifikátem o školení u odborného výrobce zateplovacího systému (dále jen ETICS).

 

V první fázi jste se rozhodli, jaký použijete izolant a učinili zásadní rozhodnutí o jeho tloušťce, i když toto rozhodnutí doporučuji ponechat na projektantovi nebo dodavateli ETICS. Jestliže jste se správně rozhodli v případě zateplení  zapomenout na tradiční české kutilství a přenechat montáž systému odborné firmě, vřele doporučuji nechat si poradit i pokud se týká dodavatele systému (/ETICS).

 

Po vstupu ČR do Evropské unie  začali i čeští výrobci ETICS testovat svoje systémy podle evropských technických předpisů (ETAG 004), které předepisují množství velmi náročných zkoušek nejen pro jednotlivé součásti systému, ale hlavně pro ETICS jako celek – souvrství. Ani ta nejlepší kvalita jednotlivých komponentů nezaručuje jejich kompatibilitu a tím vysokou životnost systému jako celku.


V současné době zaručují vysokou kvalitu a tím i dlouhou životnost rovnající se životnosti vlastní stavby pouze ETICS, jejichž výrobci vyhověli náročným požadavkům evropského technického předpisu pro kontaktní zateplovací systémy a získali tzv. Evropské technické schválení  (ETA). Při výběru dodavatele ETICS se tedy v žádném případě nespokojte s certifikáty na lepidlo, výztužnou tkaninu, hmoždinky, izolant či závěrečnou vrstvu zpravidla z dekorační omítkoviny. Nespokojte se ani potvrzením o kvalitě třídy A Cechu pro zateplování budov. Pokud chcete mít jistotu, že ETICS, který jste vybrali, je skutečně kvalitní, vyžadujte tzv. Evropské technické schválení (ETA) vydané tzv. notifikovanou osobou, tj. zkušebnou, která k tomu má oprávnění od evropské organizace EOTA.

Ukázka realizace

Ukázka realizace

Krok číslo 3: Kontrola montáže


Ani ten nejkvalitnější ETICS opatřený ETA nemusí zaručovat dlouhou životnost a trvale pěkný vzhled, pokud nejsou realizační firmou dodrženy zásady montážního postupu určeného výrobcem. Fluktuace pracovníků stavebních firem a snahy o snižování nákladů pak vedou  k tomu, že  i firmy vybavené certifikátem  o školení  vydaným výrobcem ETICS neodvedou  práci v požadované kvalitě  a za dva až tři roky se mohou projevit vážné závady. 


Aby i ten nejmenší investor měl záruku kvalitní montáže ETICS, doporučují resp. předepisují solidní výrobci  jakýsi systém mezioperačních kontrol. V případě, že investor není přesvědčen o dodržování předepsaného montážního postupu, ochotně vyšlou svého technika, aby posoudil, zda realizační firma postupuje při montáži ETICS podle předpisu. Tuto službu nabízí bezplatně i společnost EKOLAK, významný český výrobce ETICS, držitel Evropského technického schválení  pro systém EKO-STZ P. Kromě této formy kontrolingu realizací poskytuje EKOLAK i celou řadu dalších služeb jako odborné poradenství spočívající ve výpočtu tloušťky izolantu, posouzení vhodnosti podkladu, doporučení realizační firmy apod. 


Závěrem lze zjednodušeně říci, že dodatečná izolace obvodové zdi je opatření, které je při kvalitním provedení přes svoji investiční nákladnost zárukou poměrně vysokých úspor nákladů na vytápění, a to po celou dobu životnosti stavby. Služby renomovaných firem jsou pak ve všech směrech zárukou, že investované peníze nebudou vyhozeny oknem.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444